..Ve tünel çıktı!

Patlamaya kazılan tüneldeki bomba neden olurken, şehit sayısı 3'e yükseldi. 5 Kişi gözaltına alınırken, PKK'nın tüm emniyet binalarını bu eylemle hedef aldığı bildirildi. PKK saldırıyı üstlendi.

..Ve tünel çıktı!

Merkez Bağlar İlçesi'ndeki Emniyet Müdürlüğü Ek Binası'ndaki atölyede önceki gün sabah meydana gelen ve 1 polis ile 2 sivil memurun şehit olduğu, 60'a yakın kişinin de yaralandığı patlamaya, terör örgütünün yandaki inşaattan tünel kazarak yerleştirdiği bombanın neden olduğu ortaya çıktı. Önce tamirdeki panzerin patladığı açıklanırken, "Dışarıdan müdahale yok" diyen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, dün sabah yaptığı açıklamada, "Terör saldırısı olduğu ortaya çıktı. Dışarıdan açılan tünel vasıtasıyla gerçekleştirilmiş" dedi. Olayla ilgili 5 kişi gözaltına alınırken, kapsamlı operasyonlar başlatıldı.

ŞEHİT SAYISI ÜÇ'E YÜKSELDİ

Merkez Bağlar İlçesi'nde önceki gün sabah Emniyet Müdürlüğü ek birimlerinin yer aldığı alan içerisindeki Bakım-Onarım Şube Müdürlüğü'ne ait tamir atölyesinde meydana gelen patlamada, polis memuru Burhan Mercan ile sivil memurlar Yunus Elaltunterin ve Cengiz Tekin şehit olurken, 2'si Emniyet mensubu olmak üzere çevredeki vatandaşlar toplam 60 kişi yaralandı. Bu yaralardan büyük bölümü ayakta tedavi edilip taburcu edilirken, yapılan araştırmada patlamanın dışarıdan tünel kazılarak içine örgüt üyelerince patlayıcı yerleştirilip patlatılması sonucu meydana geldiği saptandı.

TÜNEL KAZILARAK PATLATILMIŞ

Bu arada patlama noktasında tünelin ucunun bulunduğu görüntüler ortaya çıktı. Sosyal medyada paylaşılan görüntülere göre, yerin yaklaşık 2 metre altında kazılan ve bir insanın geçebileceği çapta olan tünelin diğer ucunun ise atölyenin karşısında bulunan bir inşaatın alt katına çıktığı belirtildi. Diyarbakır'da dün meydana gelen patlama ile ilgili yürütülen soruşturmada 5 kişinin gözaltına alındığı ve polisin bölgede çalışmasının devam ettiği öğrenildi.

BAKAN SOYLU AÇIKLADI

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, katıldığı canlı yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtlayarak, Diyarbakır'da il emniyet müdürlüğü ek birimlerinin yer aldığı alanda dün meydana gelen patlamayla ilgili açıklamalarda bulundu. Patlamanın bir terör saldırısı olduğunu söyleyen Bakan Soylu, "Patlama, orada bir teknisyen yardımcımızın bir zırhlı aracı tamiri esnasında gerçekleşti. Dün gece itibariyle netleşti. Mesele bir terör saldırısı. Şu anda 10-12 hafif yaralımız var hastanelerde; ama onun ötesinde bir teknisyen yardımcımız daha enkaz altından çıkarıldı ve o da şehit oldu. Bir polis memurumuz da orada şehit oldu. Bir terör saldırısı olduğu açığa çıktı. İlk önce araçla patlayınca ve orada bir çukur meydana getirince araçtan kaynaklandığı düşünülmüştü. Ama yapılan bütün tetkiklerde ve bütün araştırmalarda netleşti ki bu, bir terör saldırısı" diye konuştu.

"YERİN ALTINDA PATLAYICI YERLEŞTİRMEK SURETİYLE..."

Dışarıdan açılan bir tünelle saldırının gerçekleştirildiğini açıklayan İçişleri Bakanı Soylu, "Biz ilk önce acaba içeriye girip, bir kişi, çalışan marifetiyle bir şey koydu mu; diye düşünmüştük. Ama dışarıdan açılan bir tünel vasıtasıyla bunu gerçekleştirdiler. Biz emniyet binalarımızın etrafında yaklaşık ayda bir arama tarama yaparız. Böyle bir tehditle karşılaşmayalım, diye. Demek ki çok kısa bir süre içerisinde böyle şey kazmışlar. Yerin altında patlayıcı yerleştirmek suretiyle ama bütün detayını vali bey açıklayacak" dedi.

İL VALİLİĞİ AÇIKLAMA YAPTI

Diyarbakır Valiliği dün merkez Bağlar İlçesi Emniyet Müdürlüğü ek binasında dün 3 emniyet mensubunun şehit olduğu, 1 polis ile 3 sivilin yaralandığı bombalı saldırının, teröristler tarafından 30 metre tünel kazılarak gerçekleştirildiğini açıkladı. Açıklamada, "Kriminal inceleme sonucu RDX, Amonyum Nitrat, TNT ve mazot ile hazırlanan yaklaşık 1 ton olduğu değerlendirilen patlayıcı yerleştirildiği ve zaman ayarlı düzenek ile patlamanın gerçekleştirildiği tespit edilmiştir" denildi.

Valilikten yapılan yazılı açıklamada, Bağlar İlçesinde bulunan, İl Emniyet Müdürlüğü ek birimlerimizin yer aldığı alan içerisindeki Bakım-Onarım Şube Müdürlüğüne ait tamir atölyesinde dün saat 10.47'de meydana gelen patlama ile ilgili dün yapılan ilk açıklama hatırlatılarak şöyle denildi:

1 TON PATLAYICI HAZIRLANMIŞ

"Patlama sonrası yapılan çalışmalar sonucunda enkaz altında 2 polis memuru ile 1 sivil personelin kaldığı anlaşılmış, AFAD ekipleri koordinesinde UMKE, 112, İtfaiye ve Emniyet birimlerimizce gerçekleştirilen arama kurtarma faaliyetleri neticesinde saat 12.20 de enkaz altında kalan 1 polis memuruna ulaşılmış, hemen hastaneye kaldırılarak tedavisine başlanmış ve tedavi sonucu taburcu olmuştur. AFAD koordinesinde gerçekleştirilen uzun süre yapılan arama kurtarma faaliyetleri neticesinde enkaz altında kalan sivil personele saat 17.50 sıralarında, diğer polis memurumuza ise 23.15 sıralarında ulaşılmıştır. Yaşanan olay sonucunda 1’i polis, 2’si sivil personel olmak üzere toplam 3 emniyet personelimiz şehit düşmüştür. Patlama da yaralanan 1’i polis, 3’ü sivil vatandaş olmak üzere toplam 4 yaralımızın tedavileri çeşitli hastanelerde devam etmektedir."

30 METRE TÜNEL KAZILMIŞ

Valilik açıklamasında, konu ile ilgili yapılan araştırmada, Emniyet Müdürlüğü ek birimlerinin bulunduğu alana bitişik apartmanın bodrum katından, Bakım Onarım Şube Müdürlüğüne bağlı tamir atölyesine doğru yaklaşık 30 metre uzunluğunda tünel kazıldığı da belirtilerek, "Yapılan kriminal inceleme sonucu RDX, Amonyum Nitrat, TNT ve mazot ile hazırlanan yaklaşık 1 ton olduğu değerlendirilen patlayıcı yerleştirildiği ve zaman ayarlı düzenek ile patlamanın gerçekleştirildiği tespit edilmiştir. Konu ile ilgili olarak Cumhuriyet Başsavcılığımızca yürütülen soruşturma kapsamında, olay ile doğrudan ilişkisi olduğu değerlendirilen 5 şüpheli yakalanarak gözaltına alınmıştır" denildi.

Diyarbakır Valiliği açıklamasında ayrıca, Terörle mücadele kapsamı çerçevesinde, Cumhuriyet Başsavcılığının talimatı ile PKK ile iltisakı olduğu değerlendirilen, 172 şüphelinin de gözaltına alındığı belirtildi.

'AMAÇLARI BÜTÜN EMNİYET BİNALARINI PATLATMAKTI'

Öte yandan tünel kazan teröristlerin hedefinin bütün emniyet binalarını patlatmak olduğunun tahmin edildiği bildirildi. Teröristlerin kazdıkları tünel ile emniyet yerleşkesinde bulunan binaların altına kadar geldikleri ve tünele patlayıcı yerleştirmeye başladıkları belirtildi. Güvenlik kaynakları, tünelin tamamen patlayıcılarla doldurulduktan sonra saldırının gerçekleştirileceğinin tahmin edildiğini ancak dünkü patlamanın plansız yaşanması üzerine bu hain saldırının asıl hedefine ulaşamadığını söyledi.

GEÇEN KASIMDA TERÖRİSTLER SALDIRMIŞTI

PKK’lı teröristler Emniyet Müdürlüğü Ek Binası’na geçen 4 Kasım’da saldırı düzenlemişti. Bina önündeki yolda teröristlerin bombalı aracı infilak ettirmeleri sonucu 2 polis şehit olmuş, 7 sivil yaşamını yitirmiş 100’den fazla kişi yaralanmıştı.

Kaynak: Diyarbakır Söz