Yatılı Kur’an Kursu Açıldı

Midyat ilçesinde hayırseverlerin katkılarıyla temeli bir buçuk yıl önce atılan 100 kişilik Hz. Fatıma Yatılı Kız Kuran Kursu'nun açılışı dualarla yapıldı.

Yatılı Kur’an Kursu Açıldı

Midyat'ın Bağlar Mahallesi'nde kız talebelere yönelik 100 kişilik yatıl kız Kur'an kursunun  açılışı dualarla yapıldı. Açılan kursa Hz. Fatıma Yatılı Kız Kur'an Kursu ismi verildi.

Açılışa Alimler ve Medreseler Birliği (İttihad) Genel Başkan Yardımcısı Molla Beşir Şimşek, HÜDA PAR Genel İdare Kurulu üyeleri Şehzade Demir ve Mahmut Kılınç, Siyer Araştırmaları Kurucu Başkanı M. Emin Yıldırım, Mardin İl Başkanı Şehmus Akman, İlçe Milli Eğitim Müdürü Abdulkadir Altay, Belediye Başkan Yardımcısı Tevfik Baysal çeşitli STK temsilcileri, bölgenin kanaat önderleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

YATILI KUR'AN KURSU

Ahmet İşler'in okuduğu Kur'an-ı Kerim tilavetinin ardından bir selamlama konuşması yapan İbrahim Akar, ilim tahsil edilen yerlerin önemine vurgu yaptı.

Akar, “Şu coğrafyamızda medreselerin işlevsiz hale gelmesi/getirilmesinden dolayı meydanı sahte âlim ve cübbeliler işgal etmiştir. Ümmet büyük bir kaosa sürüklenerek Müslüman'ın Müslüman kanını akıtacak bir hale gelmiştir. Her tarafta İslam'ın ve Kur'an'ın nurunun söndürülmeye çalışıldığı şu coğrafyada kurtuluşun bu medreselerde yetişecek âlim ve âlimelerde olduğunun bilinciyle bu medresemizin temelini attık ve bu amaçla yola çıktık. Allah'ın yardımı ve hayırseverlerin katkılarıyla kısa bir sürede muazzam bir medresemiz tamamlanmış olup, inşallah yeni eğitim-öğretim sezonunda hizmet vermeye başlayacaktır.” dedi.

Araştırmacı-Yazar Abdulkadir Turan ise medreselerin tarihsel sürecini anlattığı konuşmasında, “Burayı gezip görünce doğrusu hislendim, duygulandım. Aklıma Bediüzzaman'ın okuduğu medrese geldi. Gezmeye gitmiştik oraya, medresenin eski kalıntısına baktım, ufacık bir yer, böyle küçük bir yer suphanallah! Sordum, Bediüzzaman buradan mı çıktı diye. ‘Buradan çıktı hocam, talebelik derslerini buradan aldı' dedi. Yani bizim medreselerimiz küçüktürler, mütevazıdırlar ama onlardan devasa büyük adamlar çıkıyor. Şimdi biz daha büyüklerini inşa ettik inşallah daha büyük âlimler çıkar." ifadelerini kullandı.

Ardından konuşan İttihad Genel Başkan Yardımcısı Molla Beşir Şimşek, medreselerin coğrafyamız için hayati bir önem taşıdığına dikkat çekti.

HAYATİ BİR ÖNEME SAHİP

Tarih boyunca  birliği, beraberliği ve kardeşliği tesis eden bütün tohumların medreselerde atıldığını söyleyen Şimşek, “Medreselerimiz bizim her şeyimizdir ve ne zaman ki bu topraklarda medreseler zayıf düşmüş medreseler azalmış müderrisler devre dışı kalmış , şu an içinde yaşadığımız fitne fesat ve huzursuzluklar baş göstermiştir. Bu yüzden inanıyoruz ki tekrar toplumumuzun birlikteliğe beraberliğe kavuşması, huzur bulması, kardeşliği tekrar tesis etmesi için istediği edebi, hayâyı, insani güzel değerlere tam anlamıyla kavuşabilmesi için mutlaka bir kez daha medreselerimize yönelmemiz onlara sahip çıkmamız gerekir.” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Murat Demir Hoca‘nın üç dilde yaptığı duanın akabinde salâvat ve tekbirler eşliğinde kurdelesi kesilerek Kur'an kursunun açılışı yapıldı.

Açılışta kurban kesilerek, katılımcılara yemek ikramı yapıldı.

Kaynak: Diyarbakır Söz