Yazar-toplum bilimci Nejat Birdoğan ödülü Cemal Canpolata verildi

Yazar ve toplum bilimci,Alevi-Bektaşi ozanı ‘Cevri'olarak da tanınan Nejat Birdoğan, 14’üncü ölüm yıl dönümünde anılırken adına düzenlenen araştırma ödülü araştırmacı-yazar Cemal Canpolat’a verildi.

Yazar-toplum bilimci Nejat Birdoğan ödülü Cemal Canpolata verildi

Avcılar Belediyesi, yaşamının son yıllarını ilçede geçiren, 2001 yılında Avcılar'da yaşama veda edenNejat Birdoğan’ı anmak amacıyla Barış Manço Kültür Merkezi’nde bu yıl ikinci etkinliği düzenledi.Birdoğan’ın yaşamından kesitlerin yer aldığı sinevizyon gösterimi ardından konuşan Avcılar Belediye BaşkanıCHP'li Handan Toprak Benli,Birdoğan’ın Anadolu’nun gizli kalmış kültürünü araştırdığını, edindiği bilgileri evrensele taşıdığını, kültürü, türküleri, edebiyatı, tarihsel ve bilimsel yönleriyle araştırıp sunduğunu anlattı. Nejat Birdoğan’ın eşi Dr. Şule Birdoğan’ın da katıldığı paneldeUludağ Üniversitesi Devlet Konservatuvarı öğretim üyesi Doç. Dr. Özlem Varlı, araştırmacı-yazar Cemal Canpolat ve Türk Halk Müziği sanatçısı Yavuz Top da konuşmacı olarak yer aldı.Nejat Birdoğan Araştırma ödülü çeşitli Alevi Vakıf ve derneklerinde kurucu ve yöneticilik, son olarak Alevi Vakıfları Federasyonu Genel Başkanlığı yapan araştırmacı-yazar Cemal Canpolat’a verildi. Etkinlik, Türk Halk Müziği sanatçısı Zeynep Karababa’nınmüzik dinletisi ile sona erdi.

NEJAT BİRDOĞAN KİMDİR?

Kars’ta 1934’te dünyaya gelen Nejat Birdoğan, öğretmenlik yaptı, Kültür Bakanlığı'nda çalıştı. Birdoğan, Alevilik-Bektaşilik alanındaki araştırmalarla ile tanındı. Anadolu'nun Gizli Kültürü Alevilik (1990), 'Anadolu ve Balkanlarda Alevi Yerleşmesi' (1992), 'Şah İsmail Hatai' (1991), 'Anadolu Aleviliğinde Yol Ayrımı' (1995), 'Samahlar' (1982). 'Türkülerimiz' (1987) gibi incelemeleri, 'Gülizar-ı Haseneyn' (1985), 'Çelebi Cemalettin Efendinin Savunması' (1994), 'İttihat ve Terakkinin Alevilik-Bektaşilik Araştırması' (Baha Sait Bey) (1994), 'Hasan Dede Kasabası ve Hasan Dede' (1992) gibi araştırmalar yaptı.

Kaynak: DHA