Yeni sahne arayışında

Amed Şehir Tiyatrosu yeni sahne için dayanışma bekliyor.

Yeni sahne arayışında

Sahne ve seyirci kapasitelerini karşılamadığı için yeni bir yerde sahne kurmaya çalışan Amed Şehir Tiyatrosu, maddi olanakları el vermediği için dizaynına başladıkları ve mini bir kültür merkezi olarak tasarladıkları yeni yerleşke çalışmaları yarıda kaldı. Tiyatro, inşaatın tamamlanması için dayanışma bekliyor.

Diyarbakır'da 1990'ların faili meçhuller döneminde perdelerini seyirciye açan Şehir Tiyatrosu, belediyeye kayyım atanmasıyla ikinci kez perdelerini kapatmak zorunda kaldı. Kayyım, 1995'te Diyarbakır Belediyesi'nin Ahmet Bilgin yönetimindeki Refah Partisi'ne geçmesi tiyatroyu tümden kapatmadı ancak bütün oyuncuların işine son vererek Şehir Tiyatrosunu işlevsiz hale getirdi.

1999’DA YENİDEN PERDE AÇILDI

Diyarbakır Belediyesi'nin 1999'da Halkın Demokrasi Partisi (HADEP) adayı Feridun Çelik yönetimine girmesiyle yeniden perdelerini açan Şehir Tiyatrosu, 30 yılık serüveninin ardından şimdi perdelerini bağımsız bir şekilde açmasının 3'üncü yılını geride bıraktı. Belediyeden ihraç edilen tiyatrocular, kurdukları Amed Şehir Tiyatrosu'yla (Şanoya Bajêr ya Amedê) yollarına devam etti. Bu süreçte iki Avrupa turnesi, İstanbul, Ankara, İzmir, Batman, Van ve Diyarbakır'ın ilçelerine turneler düzenlendi, Tiyatro Festivali gerçekleştirildi.

EKONOMİK DESTEK BEKLİYOR

Galeria adlı alışveriş merkezinde faaliyetlerini sürdüren Amed Şehir Tiyatrosu, eski yerin sahne ve seyirci kapasitesinin sınırlı olması nedeniyle yeni bir yere taşınıyor. Kayapınar ilçesi Mahabad Bulvarı'nda kiralık bir binayı tiyatro sahnesine göre dizayn etme çalışmasını sürdüren oyuncular, kendi imkanlarıyla yarısını tamamladı. Ancak, kalan yarısının tamamlanması için dayanışma kampanyası başlatıldı.

Kampanyaya destek verenler, katkıları oranında açılış haftasında yapılacak iki etkinliğe davet edilecek. Destekçiler, yine bir veya beş yıl süreyle tüm tiyatro, konser, film, sergi ve performans etkinliklerine özel davetli olarak katılabilir.

Kaynak: Diyarbakır Söz