Görüş Bildir

Yılın son affı sosyal güvenliğe

2012 yılının bitmesine sayılı günler kala hükümetten asgari ücretliye umut olacak bir haber geldi.

Yılın son affı sosyal güvenliğe

Hükümet, 2012 yılının bitmesine sayılı gün kala, sosyal güvenlik sisteminde sınırlı “af” ve yeniden yapılandırma içeren bir paketi Meclis'e sevk etti. Tasarıyla, hak etmediği halde genel sağlık sigortası imkanlarından yararlananlar için af getirilirken, emeklilik dönemindeki çalışmaları nedeniyle borç çıkarılanlara da yeniden yapılandırma imkanı getiriliyor.

Tasarıda, üniversite öğrencilerini ilgilendiren bir madde de bulunuyor. Buna göre, lise ve dengi öğrenimlerini tamamlayıp aynı yıl yükseköğrenime başlayan öğrencilere 120 gün süreyle sağlık hizmetinden yararlanma imkanı getirilecek. Terörle mücadele veya asayiş çalışmaları sırasında malul olanlar, Kore, Kıbrıs ve İstiklal Savaşı gazileri ve bunların eşlerine özel hastanelerde fark ücreti olmaksızın tedavi olanağı sağlanacak.

EMEKLİ ÇALIŞANA YENİDEN YAPILANDIRMA

Tasarı, genel sağlık sigortalı olup 31 Ocak 2012’ye kadar hak etmediği hizmeti alanlardan tahsilat yapılmamasının önünü açarken, emekli çalışanlar için de bir dizi düzenleme öngörüyor. Buna göre, sosyal güvenlik destek primi ödemesi gerekenlerin (çalışanların ödediği prim), ödenmemiş prim borçları üç ay içerisinde başvuruda bulunmaları halinde yapılandırılacak. Emekli ve yaşlılık aylığı alanların kamuya ait işyerlerinde çalışmaya başlamalarından dolayı kesilmesi gerekenlere çıkarılan borç yeniden yapılandırılacak. Ayrıca emeklilik veya yaşlılık aylığı kesilenlerin, sigortalılıklarının bittiği tarihte aylıkları yeni bir başvuru olmaksızın yeniden bağlanacak.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi