Yok Daha Neler?

Batman’ın Kozluk ilçesinde projeye konulan yollarının PKK’nin geçiş güzergâhı olduğu gerekçesiyle yapılmadığını belirten köylüler yetkilere tepki gösterdi.

Yok Daha Neler?

Batman’ın Kozluk (Hazo) ilçesi Geyikli köyü Mergedele mezrasından ilçe merkezine bağlanması planlanan bin 600 metrelik tarihi kesit yolu projesinin PKK’nin geçiş güzergâhı olduğu gerekçesiyle iptal edildiğini ileri süren köylüler, yaşanan duruma tepki gösterdi.

Eski İlçe Kaymakamı Orhan Aktürk’ün ve bazı yetkililerin bölgede bizzat incelemede bulunduğunu ve birçok köyün ilçe merkezine ulaşımını kolaylaştıracak tarihi yolun yapımı için kendilerine söz verdiklerini aktaran köylüler, daha sonra projenin PKK’nin geçiş güzergâhı olduğu gerekçesiyle iptal edildiğini belirttiler.

Geyikli (Mangik) köyü ile Değirmendere (Merğe) arası yolun yapımı için daha önce çalışmalara dahi başlandığını belirten köylüler, yollarının yapılması durumunda bölgedeki tüm köylülerin faydalanacağını ve 15 kilometre mesafesindeki yolun 2-3 kilometreye ineceğini söylüyorlar.

Yollarının 200 yıl önceden şimdiye dayanan bir kervan yolu olduğunu söyleyen köylülerden Yasin Dağ, eskiden katırlarla bu yoldan un ve çırpılarını şehre götürdüklerini aktardı.

Yolun yapımı için daha önce yetkililerin kendilerine söz verdiğini söyleyen Dağ, "Eski kaymakamımız, bizzat kendisi gelip inceledi, baktı. Birçok siyasetçi katıldı, milletvekili adayları geldi ve hâlâ yolumuz aynıdır. Kaymakamımıza yolumuz neden yapılmıyor diye müracaatta bulunduk bize, bunun devlete çok pahalıya patlayacağı ve çok zor olacağı, yolun örgüte yarayacağı söylendi." dedi.

"5-10 dakikalık yol varken 15-20 kilometre dolanmak zorunda kalıyoruz"

Köylerinin ötesinde 4-5 köyün daha bulunduğunu, bu yolun yapılmasının birçok köylünün işini rahatlatacağını belirten Dağ, "Bu yol yapılırsa bizim yolumuz 5-10 dakikalık yol olur. Ancak şimdi biz buradan ta 15-20 kilometre dolanıp Kozluk’a gidiyoruz. Yolun ihaleye verileceği söylentileri geldi. ‘Devlete zor gelir’ diyorlar. Bizim devletimiz böyle küçümsenecek bir devlet değil. Denizin altında gördüğünüz gibi tüneller, yollar yapıyor. Birçok dağı delip kilometrelerce tünel yapıyor. Bunun o kadar zorluğu yok. Bin 500 kilometrelik yoldur, bunun taşlık kısmı 300-350 metredir. Bu yolun yapılması için yetkililerden ricada bulunuyoruz." diye konuştu.

"Kışın çok çile çekiyoruz"

Tarihi yoldan Kozluk’a gidiş gelişin 2 kilometreyi bulduğunu söyleyen köylülerden Haşim Çetinkaya ise şunları söyledi: "Bu yol faydamızadır. Çocuklarımız okula gidip geliyor ta Bölükbaşı (Hergemo) köyüne. Eğer bu yol yapılırsa biz çocuklarımızı okumaları için Kozluk’a göndereceğiz. Bizler, özellikle kışın çok çile çekiyoruz, çocuklarımız çok çile çekiyor. Yol uzak olduğu için arabayla dahi Kozluk’a gidemiyoruz. Yolda çok zorluk çekiyoruz ve dozer gelmiyor buraya kadar. Çocuklarımız kışın derslerine geç kalıyor. Bu yol yapılsaydı memnun olurduk."

"PKK’nin geçiş güzergâhı dediler ve yol yapımını bıraktılar"

Gerekli yerlere başvurmalarına rağmen yollarının yapılmadığını belirten köylülerden Zaman Dağ, birçok köyün bu yoldan fayda göreceğini ifade etti.

Dağ, "Geyikli, Bölükbaşı, Bölükkonak ve diğer köyler hepsi de bu yoldan faydalanır. 13 kilometre nerde, 3 kilometre nerde? Yapılacak yol ise bin 600 metredir. Kaymakam geldi buraya, bugün yarın yapılacaktı ama bıraktılar. Projeyle oynadılar. Gittik, ‘PKK’nin geçiş güzergâhıdır’ dediler. Hâlbuki ne PKK ne bir şey burada yok." dedi.

"Mezranın toprak yolu asfalt olarak gösterilmiş"

Geyikli köyünden mezralarına kadar uzanan yolun asfaltlanmış yol olarak gösterildiğine değinen Dağ, "İnternetten baktık, köyden buraya kadar yolumuz asfaltlanmış yol olarak gösterilmiş. Ne asfalt var ne bir şey ama parasını yiyorlar; sonra da asfaltlanmış gösteriyorlar. İnternetten bakıyoruz evimizin önüne kadar yol asfalttır. Ama yok. Kimsenin de bu yolu asfaltladığı yok. Parasını da yiyorlar. Eğer asfalt gösterilmişse bunun parası nerede? Niçin asfaltlanmış diye internete atıyorlar. Asfalt olmadığına göre de parasını yiyorlar. Biz istiyoruz ki yetkililer bu işlerin üzerinde dursunlar." ifadelerini kullandı.

"Yol için ödenek de çıktı ama yapmadılar"

Geyikli köyü Mergedele mezrasında ikamet eden köylülerden Sadık Dağ, yaz-kış bu yolda sıkıntı çektiklerini belirtti.

Dağ, "Bu yolun üstüne eski kaymakam bizzat kendisi 2 defa geldi. Ödenek de çıktı ama yine de bıraktılar. Bu yol Mangik, Cındo, Hergemo, Mışrita, Tımok’tan Sason’a kadar eski bir ana yoldur. Olursa herkes buradan geçer. Kesik bir yoldur. Diğer taraftan köylerine 20 kilometre gidiyorlarsa buradan 10 kilometre giderler. 2 defa kaymakam geldi üzerine. Ödenek çıktı ve duyduk geldiğini de. Fakat boş verip bıraktılar. Başka yollara bakıyoruz yapıyorlar ama bizim yolu yapmıyorlar. Bizim de bir ay sürer. Kaymakam kendisi, ‘bu yol geniş ve ferah olacak. Kozluk’tan geçemeyen dozerler ve tırlar da buradan geçer’ dedi, yine de bıraktılar." dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz