Yöresel kıyafetlerin ünü yurt dışında

Diyarbakır’da yöresel özelliği nedeniyle giyimin yeri önceliklidir. Farklı kültürlerin yüzyıllardır oluşturduğu sentez günümüze kadar gelmesiyle meydana gelen bu moda şimdilerde sayıları bir elin parmaklarını geçmeyen usta terzilerin özveriliği çabalarıyla insanların beğenisine sunuluyor.

Yöresel kıyafetlerin ünü yurt dışında

Diyarbakır’da yöresel kıyafetler diken Roza Dallı, Bağlar ilçesi Emek Caddesindeki küçük dükkanda ürettiği giysileri satarak, geçimini sağlıyor. Usta terzinin diktiği ürünlerin bir kısmı sosyal medya aracılığıyla yurt dışından alıcı buluyor.

Fistan, yelek, şalvar daha ismini sayamayacağımız tarza yöresel kıyafetleri diken Dallı, isteyen müşterilere özel günler için ayrıca bu elbiseleri kiralıyor.

Çok küçük yaşlarda merak saldığı dikiş işini daha sonra meslek haline getiren Dallı ile "bırakın vatandaş konuşsun" portalında Söz Haber'in yaptığı söyleşi şöyle..

-Kaç senedir bu işlen uğraşıyorsunuz?

İş olarak on seneye yakın bu işi yapıyorum ama tabi ki bu işin geçmişi de var. Çok küçük yaşlarda yani 7 yaşımda iken yerde bulduğum iğneyle dikiş yapmaya başladım. Bu öyle tutku haline geldi ki ilerleyen yıllarda evde kardeşlerime elbise dikmeye başladım.

-Daha önce ne yapıyordunuz?

Bu işi ticarete dökeli on sene oldu öncesinde terzilik yapıyordum. Ama ticari amaçlı değildi. Daha çok çocuklarıma, akrabalarıma, eşime ve yakın çevreme yapıyordum.

-Neden bu işi tercih ettiniz?

Bizim bölgemizde kına gecelerinde, düğünlerde çokça tercih edilen yöresel ürünlerimiz var. Bu giyim tarzı, benim de sevdiğim bir iş. Çocukluğumdan beri dikimle uğraşıyorum bu işin ticaretini yapmak istedim ve dükkan açtım. Şuan oldukça memnunum, hem severek yapıyorum hem de insanların yoğun bir ilgisi var. Şehir dışında yaşayanlar satın alıyor burada yaşayanlar ise kiralıyor.

-Bu işi yaparken ne tür zorluklarla karşılaşıyorsunuz?

Şöyle anlatmak istiyorum kumaşlarımız dışarıdan geliyor. İran, Dubai ve Çin’den geliyor. Dış ülkelerden getirttiğimiz için dolar üzeri satın alıyoruz. Dolarda sürekli yükselişte her seferinde miktarda artış oluyor dolayısı ile hal böyle olunca alıcı ve kiralamak isteyen vatandaşlar duruma itiraz edebiliyor. Bunun yanı sıra sürekli dikiş makinesinin başındayım yorucu oluyor. Sosyal hayatım yok ama ben yinede severek yapıyorum işimi.

-Vatandaşlar en çok hangi modelleri tercih ediyor?

Bu sene kadife kumaşlar revaçta ve otantik kumaşlar tercih ediliyor. Otantik giysilere rağbet her zamankinden daha fazla ama bölgenin zevkini soracak olursanız allı pullu kumaşlar en çokta kırmızı renk tercih ediliyor. Şuan genel olarak baktığımızda düğünlerde, kınalarda giyilir yöresel kıyafetler ama eskiden bu kıyafetler kadınların günlük giydiği kıyafetlerdi kimi yerlerde hala bu gelenek devam ediyor tabi.

-Seçenek çok olunca, kadınlarla uğraşmak sizi zorluyor mu ?

Erkek müşterilerimin sayısı da azımsanmayacak derecede gelip beğenip alıyorlar bir kadın olarak bende itiraf ediyorum kadınlarla uğraşmak çok yorucu çok kararsızlar “ hangisini alsam acaba “  “hangisi yakışır” gibi acabaları oluyor, o kadarı da olsun diyorum tabi kadınız sonuçta süse, dış görünüşümüze önem veriyoruz.

-Yöresel kıyafetlerin çeşitleri var mı ?

Bindallı ve şalvarlı olanlar tabi bizim yöremizde bilindik isimleri fistan diyenler heftan diyenlerde oluyor.

-Hint dizilerinden etkilenip de Hint kıyafetleri diktirmek isteyenler oluyor mu?

Evet, oluyor ama sayıları çok değil bizim yörenin kıyafetleri daha çok tercih ediliyor.

Yöresel kıyafetlerin kültürümüzü tanıtma açısından bir katkı sağladığını düşünüyor musunuz? : Kesinlikle çok faydalı olduğuna inanıyorum sosyal medya aracılığı ile yurt dışından bile takip edenler oluyor bu oldukça güzel bir şey. Bundan 2-3 yıl önce Amerikalı bir bey gelmişti kendine ve oğluna şalvar ve yelek alıp ülkesine o kıyafetleri giyinerek gitmişti bu da kültürün tanıtımına örnek olarak anlatabileceğim bir yaşanmışlık.

Kaynak: Diyarbakır Söz