Yuva kurmak isteyen 13 bin kişi "Çeyiz Hesabı"na başvurdu

Gençleri evliliğe teşvik etmek amacıyla oluşturulan "Çeyiz Hesabı" uygulamasına üç aylık sürede yaklaşık 13 bin kişi başvurdu. Hesapta biriken para miktarı 6,5 milyon lirayı geçti.

Yuva kurmak isteyen 13 bin kişi

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının maddi sıkıntılar nedeniyle yuva kuramayan çiftler için 18 Nisan 2016 tarihinde başlattığı "Çeyiz Hesabı" uygulamasına gençler yoğun ilgi gösterdi.

Bakanlığın verilerine göre, uygulamanın başladığı 18 Nisan-31 Temmuz 2016'da 13 bin kişi çeyiz hesabına müracaat etti. 12 bankada açılan Çeyiz Hesapları'nda biriken para miktarı da 6 milyon 548 bin 980 lira oldu.

- "Çeyiz hesabı ayakları yere basan bir çözüm sunuyor"

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, konu ile ilgili yaptığı değerlendirmede, "Çeyiz Hesabı" uygulamasının gençlerin mutluluklarına ve geleceklerine verilen önemli bir destek olduğunu söyledi.

Hesapta biriken paraya devletin verdiği katkı payı ile çiftlerin beyaz eşya ve çeşitli ihtiyaçlarını rahatlıkla karşılayabileceğini belirten Bakan Kaya, uygulamanın devletin iyi ve kötü günde vatandaşının yanında olduğunu gösterdiğini vurguladı.

Kaya, Çeyiz Hesabı'na 27 yaşını doldurmadan ilk evliliğini yapacakların başvurabildiğini, 18 yaşından küçükler için de velilerinin hesap açtırabildiğini anımsatarak, şu değerlendirmede bulundu:

“Erken yaşta evliliklere kesinlikle karşıyız, bu evlilikler birçok sosyal probleme yol açıyor. Uygulamanın ilk evlilikler için geçerli olması ve birikim için gerekli zaman da göz önünde bulundurularak 27 yaş sınırı konuldu. Çeyiz Hesabı, toplumuzun gerçek bir meselesine dair, ayakları yere basan bir çözüm sunuyor. Ekonomik ve sosyal faktörler, detaylı bir şekilde düşünülerek hayata geçirilen bu uygulama, genç nüfusun artırılması hedefimize de uygun."

- Çeyiz Hesabı'ndan kimler yararlanabilir?

Çeyiz Hesabı uygulamasından yararlanmak isteyenlerin öncelikle Türk vatandaşı olması ve Türkiye'deki bir bankada hesap açtırması gerekiyor. Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları da uygulamadan yararlanabiliyor.

Uygulamadan faydalanabilmek için 3 yıl düzenli ödeme yapma şartı bulunuyor. Hesaba aylık en az 100 lira en fazla ise bin lira yatırılabiliyor. Gençler ödemelerini aylık ve üçer aylık periyotlarda yapabiliyor.

Ödemesini 3-4 yıl arasında düzenli yapanlara 4 bin 500 lirayı aşmayacak şekilde, hesaptaki birikimlerinin yüzde 15'i kadar katkı sağlanıyor. 5 yıl veya daha uzun süre ödeme yapanlara da 5 bin lirayı aşmamak koşuluyla birikimlerinin yüzde 20’si kadar devlet katkısı veriliyor. Çiftler, hesabın açılış tarihinde bir defaya mahsus üst sınırı aşan miktarda para yatırabiliyor. Ancak bu tutar en fazla 15 bin lira olabiliyor.

- İlk ödeme 2019'da

Çeyiz Hesabı'nda ödemelerin aksatılmaması büyük önem taşıyor. Aylık ödemede 3 kereden fazla, üç aylık ödemelerde ise birden fazla ödemenin aksatılması, hesabın sona erdirilmesine neden oluyor.

Çiftlerin devlet katkısını alabilmeleri için evlilik tarihinden itibaren 6 ay içerisinde evlilik cüzdanı ve ilk evlilik olduğuna dair nüfus müdürlüğünden alınacak belge ile bankaya başvurmaları gerekiyor. Bu kapsamda en geç iki ay içerisinde hesabın bulunduğu bankadan para alınabiliyor.

Yuva kuracak gençlere sağlanacak devlet katkısı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bütçesine konulan ödenekten karşılanacak ve hesabın bulunduğu banka aracılığıyla ödenecek. Çeyiz Hesabının ilk ödemesi ise 2019 yılında yapılacak.

Kaynak: Diyarbakır Söz