Görüş Bildir

Zehir tarlasının sahibine 52 yıl!

Diyarbakır'ın Lice ilçesinde düzenlenen "narkoterör" operasyonunda tarlasında 41 bin 650 kök Hint keneviri, evinde de bomba yapımında kullanılan malzemeler ele geçirilen tutuklu sanık hakkında 52 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

Zehir tarlasının sahibine 52 yıl!

Diyarbakır'ın Lice ilçesinde tarlasında 41 bin 650 kök Hint keneviri, evinde de bomba yapımında kullanılan malzemeler ele geçirilen tutuklu sanık hakkında 52 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca, bir süre önce Lice ilçesi kırsalında gerçekleştirilen "Şehit Jandarma Teğmen Abdulselam Özatak-Bayrak 14 Müşterek Operasyonu"nda tarlasında ekili 41 bin 650 kök Hint keneviri, evinde de patlayıcı yapımında kullanılan malzemeler bulunan Ramazan V. hakkında hazırlanan iddianame, Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

İddianamede, Lice ilçesinde bölücü terör örgütü mensuplarını etkisiz hale getirmek, bölgede teröristler tarafından kullanıldığı değerlendirilen sığınak, barınak ve depo alanlarını tahrip etmek, malzemeleri ele geçirmek ve yasa dışı uyuşturucu ekim alanlarını tespit ile imha etmek amacıyla güvenlik güçlerince operasyon gerçekleştirildiği anımsatıldı.

- İki soruşturma birleştirildi

Çalışmalar neticesinde yakalandıktan sonra tutuklanan Ramazan V. hakkındaki iddialarla ilgili Lice Cumhuriyet Başsavcılığınca iki dosya üzerinden soruşturma yürütüldüğü belirtilen iddianamede, iki soruşturmanın hukuki ve fiili irtibatı bulunduğu anlaşıldığı için birleştirildiği kaydedildi.

Ramazan V'nin, Sağlık Mahallesi Hamzabey mezrasındaki tarlasında usulüne uygun yapılan arama esnasında 41 bin 650 kök kenevir bitkisinin ele geçirildiği aktarılan iddianamede, şu ifadelere yer verildi:

"Şüphelinin evinin eklentilerinde yapılan aramada patlayıcı yapımında kullanılan bir ton amonyum nitrat, 5 piknik tüpü, patlatılmaya hazır 2 büyük tüp, patlayıcı hazırlamada kullanılan 2 karıştırıcı makine, bir poşet fitil, evinin yanında inşaat halindeki betonarme evin zemin katında ise 2 tüpe yerleştirilmiş el yapımı patlayıcı düzeneği, gerekli emniyet tedbirleri alındıktan sonra kolluk kuvvetlerince patlatılarak imha edilmiştir."

- Hayatın olağan akışına uygun değil

İddianamede, şüpheliye ait evin müştemilatında ele geçirilen malzemelerin sayısı ve niteliği dikkate alındığında, bunların örgüt hiyerarşisine dahil olmayan bir kişinin evinde bulunmasının hayatın olağan akışına uygun düşmediği vurgulandı.

- PKK haraç alıyor

İddianamede, PKK'nın kendisine mali kaynak sağlamak amacıyla kenevir ekimi yapanlardan "vergi" adı altında haraç aldığı aktarıldı.

PKK'nın, örgüt hiyerarşisine dahil olan örgüt üyelerine Hint keneviri ektirdiği, bu şekilde kenevir ekim ve uyuşturucu ticaretinden kaynak sağladığı ifade edilen iddianamede, şüpheliye ait tarlada ele geçirilen kenevirin örgütün talimatları doğrultusunda ekildiği bildirildi.

İddianamede şunları kaydedildi:

"Şüphelinin ev ve müştemilatında ele geçen bomba yapımında kullanılan malzemeler, patlamaya hazır el yapımı patlayıcı düzenekleri, yaşam malzemeleri gibi hususlar birlikte değerlendirildiğinde, şüphelinin örgüt hiyerarşisi içerisinde örgüt talimatları ile hareket ettiği, örgüt hiyerarşisine dahil olmayacak bir kişinin evinde bomba yapımında kullanılacak bir miktar ve evsafta malzemelerin bulunması mümkün değildir.

Şüphelinin kendisine ait tarlada örgüt hiyerarşisi içerisinde aldığı talimatla ve örgüte finansman sağlamak amacıyla Hint keneviri ektiği, bu suretle üzerine atılı örgüt üyeliği, örgüt finansmanı için esrar elde etmek için Hint keneviri ekimi suçlarını işlediği, kriminal raporlar ve tüm dosya kapsamından anlaşılmıştır."

- İstenilen ceza

İddianamede, tutuklu sanık Ramazan V. hakkında "silahlı terör örgütüne üye olmak", "tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurulması veya el değiştirmesi", "Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkındaki Kanun'a muhalefet" ve "2313 sayılı Uyuşturucu Maddelerin Murakabesi Hakkında Kanun'a aykırılık" suçlarından 22 yıldan 52 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi