SİYASET SPORU BÖLGEDE BİTİRDİ

Yıllardır Diyarbakır’da ve Bölgede ‘Spor niye Dibe vurdu ?’ diye kahve köşelerinde söylenir, durulur. Ama kimse çıkıp ta gerçekleri kamuoyuna söyleme cesareti göstermez, ya da bunu yapacak yürekleri yok.

1990 sonrası Bölgemizde uygulanan siyasi politikalar sporun dibe vurmasına neden oldu. Önce merkezi hükümetler sporu bir devlet politikası haline getirdiler. Plansız programsız bir şekilde, bölgede bırakın il takımlarını hemen hemen her ilden, tüm ilçelere kadar profesyonel takım kurdular. Uzun bir süre bu politikayı uyguladılar ve kendilerine yakın olan yöneticileri göreve getirdiler. Geçici mutluluklar kısa süre sonra yerini hüsrana bıraktı. Bölgede birçok il takımı kapandı, ya da amatör liglere düştü. Hem de yüklü miktardaki borçlarla beraber. Bu umutsuzluklar içinde yerel yönetimler spora el attı. Halkın beklentisi yüksek oldu. Halkın beklentisi, devletin uyguladığı yanlış spor politikalarının aksine politikalar üretilmesi ve hayata geçirilmesiydi. Ne yazık ki tam tersi oldu. Sistem aynı sistem, sadece değişen kişiler oldu.  Gelen gideni aratır derler ya yerel yönetimler sporla haşir neşir olduktan sonra sözde bölge sporunu ayağa kaldırmak için spor komisyonları kuruldu. Bunlardan beklenen spor kurumlarının yani kulüplerin başlarına işin ehli, geçmişi temiz insanları göreve getirmekti. Ama yıllar geçmesine rağmen bu bekleyiş yerini umutsuzluğa bıraktı. Sözde spor komisyonu Bölgede sporu bitirmek için elinden geleni yaptı. Her yıl bütçe ayrılır ama ayrılan bütçelere bakılırsa üst liglerde olması gereken kulüplerimizin birçoğu kapandı ya da kapanmak üzere. Bu komisyonların göreve gelmesinden sonra bölgede sporda hiçbir başarı yok, aksine gerileme var. O çok eleştirdiğimiz, yerden vura vurduğumuz devletçi spor politikalarının ruhuna bile Fatiha okutur hale getirdiler. Tesisleşme de tam fiyasko. Bakmayın birkaç belediyenin 2-3 sentetik saha yapmasına. O sentetik sahalar da onların eseri değil. Onların amaçları kendi yandaşlarını geçmişte  ayni mekânda oturdukları kahve arkadaşlarına görev vermek. Tabi bunları sorgulayan yok .Bu Bölgede hiç mi geçmişi temiz öğretim görevlisi, antrenör, yönetici  yok?. Geçmişte spora hizmet eden spor adamı yok mu?. Herkes kirli ,herkes  bilmiyor sadece sizler biliyorsunuz  öyle mi?.  Dışardan getirdiklerinizi sorgulamıyorsunuz ama bölgede bir insan göreve talip olursa sorgulayıp ötekileştiriyorsunuz   .Aslında herkes her şeyi biliyor .Ya korkuyorlar yada sizden beklentileri var .Bu nedenle kimse sesini çıkarmıyor.

Bölge insanının sizden beklentisi gençliğe hizmet etmenizdir .Bu nasıl mı olur?. Önce tesisleşme atağına geçmelisiniz. Sonra da spor komisyonlarına layık olan geçmişi temiz işin ehli olan spor adamlarını getirmelisiniz. Yoksa bu kafayla yakın zamanda sadece ülke değil bölge ortalamasının altına düşer Diyarbakır. Kafanızı kumdan çıkarın ve gerçekleri görün. Dünya değişiyor, bakın Dünya’ya ve hatta yakın illere spor adına neler yapılıyor,bunlardan ders alın. Aksi takdirde nasıl devletin insanları aldatan politikaları çöktüyse sizler de tarih sayfalarına karışacaksınız. Üstelik devlet kadar şanslı olamazsınız. Gün gelecek bu halkın çocukları sizden hesap soracak.