Beslenmenin önemi!

Değerli okurlar, hepatit B ile ilgili olarak hastalarımdan en fazla gelen soru "Doktor Bey ne yemeliyim ve nelerden kaçınmalıyım?" şeklindedir. İstisnasız gelen hastaların %95’i muayenenin sonunda mutlaka beslenme konusuna değinmektedir. Bu soru da ne var diye aklınızdan geçiriyor olabilirsiniz. Hatta bazılarınız tabii ki sorulmalı diye bilirsiniz. Ancak inanın "Hepatit B ve Beslenme" konusu gereğinden fazla abartılmaktadır. Hastaların geneline baktığınızda çoğu hepatit B hastalığının uygun diyetle düzeleceği kanısındalar. Sizlerle bugün bir hastamızın elektronik posta ile yolladığı soruyu tartışma ve buradan kendisine cevap vermek niyetindeyim.
"İyi günler…Ben 3 yıldır hepatit b hastasıyım, bugün itibariyle ilaç tedavisine başladım. Bunun yanı sıra kestane balı, çörek otu karışımı ve bitkisel devedikeni hapı kullanıyorum. Sizce aşırıya kaçar mı? İkinci sorumda bana bol sebze meyve yiyin diyorlar. Ayrıca sonrada hormonlu şeyler yemeyin diyorlar. Ben Elazığ’da yaşıyorum, bu mevsimde çoğu şey hormonlu hormonsuzlara da maddi durum yetmez. Şimdi ben bol sebze meyve tüketiyorum hormonlu sizce yarar yerine zarar mı veriyor bana? Yaşım 27 boy 171 kilo 86. Şimdiden ilginize teşekkürler."
Evet değerli okurlar elektronik postayı (ismini belirtmeden) sizlerle paylaştım. Dikkatli okursanız bu soruda hepatit B hastalığına yapılan vurgu sorunun ancak %25’lik kısmını oluşturmaktadır. Örneğin hastalıkla ilgili olarak başlanan tedavi konusuna hiç değinmemiş okurumuz. Bu arada yazılarımızın Gazetenin web sayfasından Elazığ’da da okunmuş olması ben fazlasıyla memnun etti buda benim anti parantezim olsun. Okurumuzun özellikle dikkat ettiği konu ise ne yiyebilip ne yiyemeyeceğidir. Gerçekten de hastalarımın neredeyse tamamı bu konuyu işlemektedir. Hatta bazıları her muayenede bu soruyu gündeme getirmekteler. Ben de her defasında aynı cevabı veriyorum. " İstediğiniz her şeyi yiyebilirsiniz. Ama sakatat ve kuyruk yağından uzak durmanızı tavsiye ederim. Ayrıca bal ve pekmez yemenizin de size hastalığınız açısından ek bir tedavi edici katkısı yoktur. Ama yanlış anlaşılmasın pekmez ve balı bende yerim, besleyici olduğu için… tedavi edici özelliğinden dolayı değil." Şeklindeki açıklamalar ile hastalara bu konuyu açıklamaya çalışıyorum.
Okurumuzun ikinci sorusuna gelince hormonlu gıdalar günümüzün her anında mevcut. Tabii ki bunlar sağlığımız açısından da son derece zararlı olmakla beraber, kronik hepatit B zarar verici ek bir katkı bildirilmemiştir. Burada vurgulanması gereken konulardan biride hepatit B hastalarının bazı gıdaları ısrarla tüketme isteğinin faydası(!) olsa gerektir. Bal ve pekmez gibi yüksek enerji içeriği olan gıdaların tüketilmesi ile hastalığın seyri arasında hiçbir ilişki bulunamadığını belirtmek isterim…