HANGİSİ, B Mİ? C Mİ?

 

Değerli okurlarım, hepatit B ile ilgili bilgi ve sizlerin merak ettiği soruları yazmama rağmen yinede bu konu ile alakalı sorularla karşılaşmaktayım. Bu yüzden bugün sorulanları cevaplamayı uygun buldum.

Hangi hepatitler daha tehlikelidir?

Aslında bakarsanız her hepatitin kendine göre tehlikeli yanı vardır. Hastalığın şiddetine ve kalıcı olma özelliğine göre tehlike boyutu değişebilir. Örneğin A hepatiti kronikleşmez yani kalıcı değildir. Hastalık geçirildikten sonra hasta tamamen düzelir ve kişi ömür boyu bağışık kalır. Ancak çok nadirde olsa fulminan hepatit dediğimiz karaciğer yetmezliğine kadar ilerleyebilir. B ve C hepatitleri ise kronikleşen (kalıcı olan) hepatitler olduklarından ve ilerleyen yaşlarda siroza yol açma riski taşıdıklarından halk arasında daha fazla korkulan hastalıklardır.

Hepatit B kronikleşirse ne olur?

Kronikleşen B hepatiti tedavi edilmezse ilerleyen yıllarda siroz ve karaciğer kanseri gelişme riski taşırlar.

Kronikleşen her hastada siroz ya da kanser gelişir mi?

Hayır. Her hastada siroz ya da karaciğer kanseri gelişmez. Örneğin tedavi edilmeyen kronik B hepatitli bir hastada siroz gelişme riski %15-40 arasındadır. Yani dört hepatit B'li hastanın birinde siroz gelişme olasılığı vardır ve bu oran gerekli olduğu halde tedavi almayan hastalar için geçerlidir.

Hepatit B saptanan bir hastada neler yapılmalıdır?

Öncelikle hepatit B infeksiyonunun hangi aşamada olduğu araştırılır. Örneğin kişi taşıyıcı ise tedaviye gerek yoktur ve hasta belli aralıklarla izleme alınır. Eğer hastalık kronikleşmişse ve karaciğer testleri yüksek ise tedaviye başlanmalıdır.

Hepatit B taşıyıcısının hastalığı bulaştırma riski var mıdır?

Hepatit B virüsü kan ve kan ürünleri ile bulaşır. Taşıyıcılarda bulaştırma riski düşüktür. Bulaşmayı önlemek için hastanın traş malzemesi, tırnak makası ve diş fırçası gibi kan bulaşı olabilecek bakım malzemesinin ortak kullanılmaması önerilir. Ayrıca diğer aile bireylerinde hepatit B taraması yapılır ve hepatit B virüsünü taşımayan kişilerin aşılanması sağlanır. Hepatit B'ye karşı bağışık kişilerin aşılanmasına gerek yoktur.

Kronik Hepatit B'nin tedavisi nasıl yapılır?

Hepatit B virüsünün kandaki oranı yüksek ise, karaciğer testlerinde yükselme varsa ve karaciğer biyopsisinde karaciğer hasarı varsa tedavi yapılmalıdır. Tedavide, enjeksiyon şeklinde uygulanan İnterferon yanısıra hap şeklinde ağızdan alınan ilaçlar mevcuttur.

Saygılarımla…