HBV’DE ETKİN AŞILAMA

"SÖZ Gazetesi" okurları, son dönemde yollanan elektronik postalara cevap veremediğim için üzgünüm. Bu nedenle bugünkü yazımı sizlerden gelen sorulara yönelik cevaplar vermeye ve bu konuları biraz irdelemeye ayırdım.

Hepatit B nedir?

Hepatit B, insanların bazen ağır bir biçimde hastalanmasına neden olan ve yaşamı tehdit edici hale gelebilen bulaşıcı bir hastalıktır. Dünyada, önde gelen ölüm nedenleri arasında dokuzuncu sırada yer almaktadır. Hepatit B Türkiye'de de çok yaygındır.

Hepatit B, bir virüs nedeniyle meydana gelir. Bu virüs karaciğeri etkileyerek işlevini bozar. Karaciğer, vücudun besinleri işlemesine yardım eden bir organdır. Besinler karaciğerde işlenerek enerjiye dönüştürülür. Karaciğer ayrıca, vücudun ürettiği atık ürünleri parçalayarak, bunların vücuda zarar vermesini de önlemektedir.

Ancak, Hepatit B hastalığında, karaciğerin bir bölümü zarar gördüğünden uygun biçimde işlev göremez. Eğer karaciğerin büyük bölümü zarar görmüşse, siroz olarak adlandırılan tehlikeli bir hastalık gelişebilir.

Kimler Hepatit B'ye yakalanır?

* Birden çok eşle ilişkiye giren kişiler

* Enjeksiyon yoluyla ilaç ya da uyuşturucu alanlar

* Virüs bulaşmış kana ya da iğne batması yaralanmalarına maruz kalanlar

* Virüs taşıyan kanın verildiği kişiler

* Virüsü taşıyan anneden doğan bebekler

* Türkiye gibi taşıyıcılık oranlarının yüksek (yüzde 2-7) olduğu ülkelerde yaşayan insanlar

Virüs hangi yollarla bulaşır?

Hepatit B virüsü kanda, spermde, tükürükte ve diğer vücut sıvılarında bulunur. Virüsü taşıyan bir kişinin vücut sıvılarıyla yakın temas, virüsün bulaşmasına yol açabilir.

Virüsün bulaşma yolları şunlardır;

* Hepatit B virüsü taşıyan bir anneden doğan çocuklara virüs geçer. Çoğu kişi virüsü henüz bebekken alır. Hepatit B ile dünyaya gelen her 10 çocuktan 9'u erişkinlik çağında hala bu virüsü taşıyor olacaktır.

* Virüs taşıyan bir kişiyle prezervatif kullanmadan cinsel ilişkiye girenlere virüs bulaşır.

* Virüs taşıyan bir kişiyle aynı enjeksiyon iğnesini, traş bıçağını, hatta diş fırçasını kullanmakla virüs geçer.

* Virüs taşıyan bir kişide kullanılan ve iyi temizlenmemiş aletlerle dövme, manikür, pedikür vs işlemlerin yapılmasıyla virüs bulaşır.

* Tüm bu yollar dışında, virüsün bulaşmasında tespit edilememiş olan yüzde 31 bilinmeyen yol bulunmaktadır.

Hepatit B aşısından enfekte olur muyum?

Hayır, hepatit B aşısı enfeksiyona neden olmaz. Aşı laboratuarlarda ve bir sentetik maya urunu kullanılarak üretilir (yani hepatit B virüsü taşımaz, sadece saflaştırılmış yüzey antijeni içerir). En yaygın yan etkisi, aşı yapılan kolda geçici kızarıklık ve ağrıdır.

Kendimi hepatit B’den korumak için daha başka neler yapabilirim?

Hepatit B, enfekte olmuş kan ve vücut sıvıları yoluyla yayıldığı için, kolaylıkla uygulayabileceğiniz çeşitli önlemler aşağıda sıralanmıştır:

o Kan ve diğer vücut sıvılarıyla doğrudan temastan kaçının.

o Tras jileti, diş fırçası, küpe, ve tırnak makas gibi kesici ve kişisel aletleri ortaklaşa kullanmaktan kaçının

o En önemlisi de, hepatit B aşısı olun!

Hepatit B virüsüne maruz kalmış olabilirim. Ne yapmalıyım?

Doktora başvurmalısınız. Kendinizi iyi hissetseniz bile, hastalığı taşıyor olabilirsiniz ve tedavi görmeniz gerekebilir. Ya da hastalanmamak için aşı olmanız gerekir.

Hepatit B her zaman kendinizi hasta hissetmenize yol açar mı?

Enfekte olan bazı kişiler kendilerini hasta hissederken, bazıları iyi hissedebilir. Bu durum, virüsü ne kadar uzun süredir taşıdığınıza ve kaç yaşında olduğunuza göre değişiklik gösterir.

Hepatit B'den nasıl korunulur?

Hepatit B'den korunmanın en güvenli yolu aşı olmaktır. Tam olarak korunmak için şu anki bilgilerle en az 3 kez aşı olmalısınız. Bu şekilde aşı olmuş ve sağlıklı antikor geliştirmiş kişiler ömür boyu korunmuş olacaklardır.

Saygılarımla