Hepatit B & Fitoterapi

Değerli okurlarım aylardır size bu sütunlardan “Hepatit B” konusunda elimden geldikçe bilgi vermeye çalışıyorum. Geçen gün bir okurumuzdan aldığım elektronik posta bir hayli ilginçti. Hastamızın sorusunu ve yorumunu aynen iletiyorum. “Sayın Hocam; sürekli hepatit B ile ilgili bilgiler vermektesiniz. Ancak Hepatit B tedavisinde son derece etkili olan bitkisel ilaçlardan hiç bahs etmiyorsunuz. Hâlbuki herkes çok iyi bilir ki; Deve dikenli karışım, Anasonlu bitkisel karışım, Biberiyeli karışım ve Şahtereli karışım bu hastalığın tedavisinde kesin çözümdür. Bu konuya niye hiç değinmiyorsunuz. Teşekkür ederim.” Değerli okurlarım, hepinizin de bildiği gibi “hepatit B” konusunda bir hayli web adresi ve bilgi kaynağına ulaşılabilmektedir. Ancak önemli olan doğru ve tarafsız bilgiye ulaşabilmektir. Benim sizler için hazırladığım yazı dizisindeki tek amacım sizleri doğru yönlendirmektir. Yoksa onun bunun tedavisini sizlere iletmek değildir. Ancak siz okurlarımdan bu tür bir soru ve eleştiri gelince konuya değinmeyip geçiştirmekte doğru bir davranış olmasa gerek. Şimdi okurumuzun sorduğu karışımları birlikte değerlendirelim. Deve Dikenli Bitkisel Karışım Bu karışımın içeriğine baktığımızda; Enginar, Hindiba, Deve Dikeni ihtiva etmektedir.
Enginar bitkisinin yapraklarında acı bir madde bulunur. Hindiba bitkisindeki inulin, uçucu yağ, acı maddeler, minarellerin kaynağı olan dandelion, deve dikeni bitkisindeki slibin, silikristin ve silidanin biokimyasal maddeleri karaciğere zarar vermeden safra akımını artırdığı bilinmektedir. Karaciğerde kan akımını arttırarak yeni hücrelerin oluşmasına katkı sağladığı iddia edilmektedir. Karaciğerin yeniden yapılanmasına yardımcı olarak hepatit ve siroz gibi karaciğer sorunlarının çözümüne yardımcı olacağı savunulmaktadır. Kim tarafından? Hangi bilimsel gerçekler ışığında? Listesi daha da uzatılabilecek bu sorular ışığında konu ile ilgili bir bilimsel gerçek olmadığı gibi bundan fayda gören bir kronik hepatit B hastası da yok. Biliyoruz ki hepatit B viral bir hastalıktır. Sizin safra akımını artırmanız veya karaciğer kan akımını artırmış olmanız hastalığın tedavisi konusunda hiçbir katkı sağlamayacaktır. Anasonlu Bitkisel Karışım Bu karışımın içeriğine baktığımızda; Yabani Kekik , Anason, Deve Dikeni ve Aslan Pençesi içermektedir. Yabani kekik içeriğindeki phenol ve saponin, anasondaki anetol, bir çok mineral maddeler (Ca,Fe, Mg, P,K,Na,Zn gibi), tiamin, riboflavin. Deve dikenindeki silibin, silikristin ve silidanin biokimyasal maddeleri sayesinde kan damarı çeperini iyileştirerek dayanıklılığı arttırdığı ve bitkinin vitamince zengin olmasından dolayı anemi sorununu gidermek için kan yapıcı olarak kullanıldığı bildirilmektedir.
Biberiyeli Bitkisel Karışım Biberiye, Civan Perçemi, Sarı Kantaron ve Okaliptüs içermektedir.
Biberiye bitkisinin içeriğindeki monoterpenlerve terpenoid oksitler, civan perçemi bitkisinin yeşil kısımları ve çiçek açma devresinde C Vitamini ve karoten, bütün organlarında eterik yağlar.
Glikoalkloidlerden ahilin ve ahiletin, okaliptüs bitkisindeki acı madde, rezin ve okaliptol, sarı kantaron bitkisindeki hypericin, flavonoit, biokimyasal maddeleri sayesinde beyin tarafından üretilen asetilkolin adlı bir kimyasalın parçalanmasını önleyen acetyleholinestrase adlı kimyasallar mevcuttur, bunun sonucu olarak da vücudu zinde tutar, unutkanlığı da önlemektedir.

Şahtere Bitkisel Karışım Şahtere bitkisi içeriğindeki tanen, potasyum tuzları, fumarik asit, fumarin ve diğer alkoloidler
biokimyasal maddeler safra akımını dengelediği için safra kesesi ağrıların dinmesinde yardımcı olabilmektedir. Ancak gördüğünüz gibi viral hepatit ile yakından uzaktan bir ilişkisi yoktur.
 Saygılarımla…