Hepatit B ve Aşılama

Değerli okurlar, Hepatit B aşısı hastalığı %98 oranında korumaktadır. Bu nedenle aile içi pozitif vakalarda diğer aile bireylerinin mutlaka aşılanması gerekmektedir.

Hepatit B hastalığının aşısı var mıdır? Evet. Yapılacak 3 dozluk aşı uygulaması ile hepatit B hastalığından korunmak mümkündür. Kimlere hepatit B aşısı yapılmalıdır? Yeni doğan bebekler Tüm yetişkinler Uyuşturucu kullananlar Son 6 ay içersinde birden çok seks partneri olan kişiler Cinsel yolla bulaşan bir hastalığa sahip olanlar Homoseksüeller Hemofili hastaları Diyaliz hastaları Tüm sağlık çalışanları Hapishane personeli Mahkumlar Özürlü bakım evleri personeli Sağlık personeli eline hepatit B hastasının kanıyla bulaşık bir iğne battığında ne yapmalı?

Eğer iğne batan kişi doğal olarak hastalığı geçirmiş veya aşılı ise bağışık olduğundan bir şey yapmaya gerek yoktur. Ancak bağışık değilse tercihen ilk 48 saat içinde veya en geç 7 güne kadar hepatit B immunglobilinini yapılmalıdır. İmmunglobulinle birlikte ilk doz aşı da yapılmalı, aşının ikinci ve üçüncü dozları 1. ve 6. aylarda tamamlanmalıdır. Hepatit B aşısı yapıldıktan sonra bağışıklık olup olmadığını tesbit etmek için test yapmak gereklimidir? Aşı yapılan kişilerin % 95’inde antikor denilen koruyucu protein oluşmaktadır. Antikor (Anti-HBs) oluşup oluşmadığını anlamak için doktorunuz test isteyebilir. Ancak bu rutin bir uygulama değildir. Sağlık çalışanları, kronik hepatit B hastası olan kişilerin eşleri, vücut savunma sisteminde ciddi değişimler olan kişiler gibi riskli gruplarda aşının tutup tutmadığı araştırılabilir. Aşı yapılmadan önce tarama testi olarak nelere bakılmalıdır?

HBsAg ve Anti-HBs. Eğer ikiside negatif ise aşı yapılır. HBsAg pozitif ise taşıyıcı veya müzmin hepatit, Anti-HBs pozitif ise bağışık olarak kabul edilir. Hepatit B tarama testi yaptırmadan aşı yapılabilir mi? 

Evet. Ancak maliyet yönünden tarama testi yaptırmak veya test yapmadan aşı yapılması konusu dikkate alınabilir. Diğer yandan tarama yapılarak varsa hastalığın veya taşıyıcılığın tesbiti tedavi ve izlem yönünden önem taşır. 

Hastalığı geçirmiş ve bağışık olan bir kişiye aşı yapılırsa zararı olur mu? 

Hayır. Hastalığı geçirmiş bir kişiye aşı yapılmasının zararı olmadığı gibi yararı da yoktur. Hatırlatma dozu yapmaya gerek var mı? 

Hayır. Bağışıklığı baskılanmamış hastalarda rutin olarak hatırlatma dozu yapılması önerilmemektedir. Son zamanlarda yapılan çalışmalarda en az 23 yıl koruduğu gösterilmiştir. Hatta antikor düzeyi çok düşük düzeylere inse bile koruyuculuğun devam ettiği bildirilmektedir. İlk dozunu yaptırdığı aşı markasını bulamayan kişi farklı bir ürünle aşı programına devam edebilirmi? Evet. Farklı firmalar tarafından üretilen hepatit B aşılarının biribirinden önemli bir farkı yoktur. Hepatit B aşısı diğer aşılarla aynı zamanda yapılabilir mi? Evet. Aynı anda diğer aşılarla birlikte verildiğinde olumsuz bir etkileşim bildirilmemiştir. Hepatit B aşısı güvenlimidir? Evet. Hepatit B aşısının çocuklarda ve erişkinde güvenli olduğu gösterilmiştir. Hepatit B aşısı gebe veya emziren kadınlara yapılabilir mi? Evet. Ne gebelik nede emzirme hepatit B aşısının yapılması için engel teşkil etmez. Aşının bebeğin gelişmesi üzerine bir yan etkiside yoktur. Hepatit B aşısı kimlere yapılmamalıdır? Daha önce yapılan hepatit B aşısına veya aşının bileşenlerinden birine ciddi alerjisi olan kişilere hepatit B aşısı yapılmamalıdır.

Saygılarımla.