Görüş Bildir

SAĞLIĞIN SESİ

Prof.Dr.Mustafa Kemal ÇELEN
Prof.Dr.Mustafa Kemal ÇELEN

mkcelen@hotmail.com

Hepatit; Evlenmeye engel midir?

Değerli "Diyarbakır Söz" okurları, hepatit B ile ilgili olarak sizlerden aldığım elektronik postalarda gözüme çarpan konulardan biride "Hepatit B taşıyıcılığı olanların evliliğe engel bir durumlarının olup olmadığı sorusudur." Gerek erkek gerekse bayan okuyucularımdan bu konu ile ilgili olarak daha detaylı bilgi vermem konusunda birçok geri bildirim almaktayım.

Hepatit B’nin temel bulaşma yolu kan ve kan ürünleri ile olan maruziyettir. Ayrıca cinsel yolla, anneden çocuğa doğum anında, çocukluk çağında yakın temas sonucu aile içi yolla da bulaşabilmektedir. Bu nedenle evlilikte bulaş yolları içerisinde kabul edilen bir risk faktörüdür.

Evlilik işlemleri için gerekli şeyleri şöyle bir kafamızdan geçirecek olursak; öncelikle bir eşe ihtiyaç var tabii ki  ama bunun dışında evlilik başvurusu için birçok bürokratik evrak gereklidir. Bunların içerisinde son dönemde evlenenler daha iyi bilir ki müracaat anında bir takım kan testleri istenmektedir. Bu testlerden biride "HBsAg"’dir. Bu test hepatit b yüzey antijeni olarak kabul edilir ve kişinin taşıyıcı, akut hasta veya ilerleyici karaciğer hastalığı olduğunu göstermektedir. Bunun ne önemi var? Diye sorabilirsiniz… Ancak önceki yazılarımızda da belirttiğimiz gibi. Hepatit B hastalığı, kronik hepatite, karaciğer sirozuna ve karaciğer kanserine ilerleyebilen ciddi bir hastalıktır. Evlilik aktini imzalayacak olan bireylerin bu durumu bilme hakları olduğu akıldan çıkarılmamalıdır. Bu yönüyle bu uygulama son derece mantıklı bir uygulamadır.

Üniversite Hastanesine bu konu ile ilgili olarak hasta başvuruları olmaktadır. Evlilik başvurusu anında çiftlerden birisinde saptanan HBsAg pozitifliği nedeniyle, "evliliğe engel bir durumun mevcudiyeti sorgulanmaktadır". İşte bugün üzerinde durmak istediğim asıl konuda budur. Çiftlerden birisinde hepatit B varlığı evliliğe engel bir durum mudur?

Evliliği belirleyici resmi muamele olan nikah işlemine engel değildir. Evlenecek kişilerin birbirlerine ait sağlık sorunlarını özellikle evliliğin bir parçası olan ve cinsel ilişki ile bulaşabilen sağlık sorunlarını bilmeye hakkı vardır. Kişilerden birinde Hepatit B taşıyıcılığı var ise evleneceği kişiye hepatit B aşısı yapılarak hepatit B'den korunmak mümkün olabilir. Sağlık testlerinizi yaptırdığınızda sonucuna göre ilgili hekim bir rapor düzenleyecektir. Hepatit B taşıyıcısı olmanız bu raporu olumsuz hale getirmemektedir. Ayrıca eşiniz olacak olan kişi hepatit b aşı profilaksisini yaptırarak bu hastalığa karşı koruyucu hale gelecektir. Bu nedenle kişilerden birinin hepatit B taşıyıcısı olması, önlemlerin alınması ile risk teşkil etmeyeceği bilinmelidir.

Saygılarımla


Bu Makale 1993 kere okunmuştur.