KARIN AĞRISI

Sizlerden son günlerde aldığım elektronik postaların çoğunda hepatit B hastalığı ile ilgili belirtiler merak edilmektedir. Birçok okuyucu hepatit B taşıyıcısı olduğu halde hiçbir belirti rahatsızlık duymadığını ve hayatını hiçbir şekilde olumsuz olarak etkilemediğini paylaştı.
Daha önceki yazılarımda da belirttiğim gibi; "Viral Hepatit B" hastalığının akut döneminde belirgin bulgular varken, kronik dönemde bazen halsizlik ama çoğunlukla hiçbir bulgu saptanmamaktadır.

Yenidoğan bebekler hepatit B ile ile ilgili belirgin olarak herhangi bir belirti vermez. İlerleyen yaş belirti verme ile doğru orantılıdır. Yaş ilerledikçe yapılan araştırmalar belirtilerin arttığını göstermiştir. Hepatit B’nin hastalık belirtileri aşağıdaki gibidir;
Tüm vücutta Aşırı halsizlik; Ancak bu durum bazen çok hafif bazen de ileri seviyede olmaktadır.

Hafif derecede ateş; Özelikle Hepatit A hastalığında daha barizdir.
Baş ağrısı
İştah kaybı
Bulantı kusma ve Karın ağrısı
Özellikle karaciğer bölgesinin üzerinde ağrı ve hassasiyet. Bu ağrı sarsıntı ve eğilme artar.
Kabızlık veya ishal
Kas ve eklemlerde yaygın ağrı
Deride kızarıklık
5 yaşın üzeri ve yetişkinlerin % 40 da sarılık ortaya çıkabilir. Ayrıca bebeklerin ise %10 unda ancak sarılık görülebilir.

Çoğunlukla hastalar kan verince yahut hekimleri tesadüfen hepatit B için tarama testi isteyene kadar hepatit B olduklarını bilemezler. Bunun anlamı ise bazı vakalarda hepatitin belirti vermeden geçmesi veya anlaşılamaması anlamındadır. Dikkat edilecek olursa yukarıdaki belirtiler, herhangi bir gribal infeksiyonda görülebilir. Ancak karaciğer bölgesi üzerindeki ağrı, sarılık gibi semptomlara özellikle dikkat edilmelidir. Aşılanmamış bireylerin özellikle tarama testleri yaparak hastalığı geçirip geçirmediklerini anlamaları ve bunun sonucuna göre sonuçlar negatif ise aşılanmaları, pozitif ise sürekli gözetim altında olmaları gerekmektedir. Çünkü hepatit B siroz ve karaciğer kanserine sebep olabilecek sinsi bir hastalıktır. Kimi karaciğer kanseri veya aniden çıkan siroz vakalarının altında hepatit B virüsü olduğu sonradan belirlenmekte ve bu hastalar bu teşhis konulana kadar hepatit B den habersiz bir şekilde dolaşmaktadır.

Sonuç olarak burada vurgulanması gereken en önemli nokta; hepatit B hastalığının hiçbir belirti ve bulgu vermeden hastalığın seyrinde ilerleme gösterebilme ihtimalidir. Bu yüzden ailesinde, arkadaşında, okulunda ve/veya iş yerinde "Hepatit B taşıyıcısı" olan kişilerin mutlaka kendilerinde de olabilme ihtimaline karşın Hepatit B yüzey antijen testine baktırmalıdır. Bu konuda Dicle Üniversitesi Hastanesi, Enfeksiyon Hastalıkları Polikliniğine başvurdukları zaman danışmanlık hizmeti alabilirler.
Bir okurumuz, Hepatit B taşıyıcılığının evlenmeye engel olup olmadığını sormuş. Şöyle yanıtlamak isterim.
Evliliği belirleyici resmi muamele olan nikah işlemine engel değildir. Evlenecek kişilerin birbirlerine ait sağlık sorunlarını özellikle evliliğin bir parçası olan ve cinsel ilişki ile bulaşabilen sağlık sorunlarını bilmeye hakkı vardır. Kişilerden birinde Hepatit B taşıyıcılığı var ise evleneceği kişiye hepatit B aşısı yapılarak hepatit B'den korunmak mümkün olabilir. Sağlık testlerinizi yaptırdığınızda sonucuna göre ilgili hekim bir rapor düzenleyecektir.

Saygılarımla