Kronik Hepatit B, Askerlik yapmaya engel midir?

Bugünkü yazımızın başlığını oluşturan bu soru, cevaplanması gereken ancak cevabı oldukça güç olan bir konuya işaret etmektedir. Değerli okurlar aylardır sizlere bu köşeden, "Hepatit B" konusunda elimden geldiğince çeşitli bilgiler vermekteyim. Ancak sizlerden aldığım elektronik postalar doğrultusunda bu hastalıkla ilişkili bir takım sosyal sorunlarında çözümlenmesi konusunda elimden gelen desteği vermek niyetindeyim. Bu konu ile ilgili olarak son dönemlerde aldığım bazı elektronik postaları sizlerle paylaşmak istiyorum.

Bir okurumuz, "Allah nasip ederse önümüzdeki ay askere gideceğim ve sağlık personeliyim. Benimle aynı yaşta olan arkadaşım Hepatit B hastası olup HBV-DNA pozitifliği mevcut olduğu için normal bir hepatit B’li hastadan hastalığı bulaştırma riski çok çok daha yüksek. Ama askere alınıyor?! Kendimi düşündüğümden değil benim gibi milyonlarca kişi var askere giden ve Bu çok kötü bir gerçek ki buna bizzat şahit oldum. Hepatit BÕli arkadaşım gibide binlerce kişi var!" demektedir._Aslında bu okurumuzun haklı haykırışı kimilerinize abartılı gelebilir. Ancak önceki yazıları düşünür ve Hepatit B hastalığının bulaş yollarını ve risk faktörlerini göz önünde bulundurursanız, okurumuza hak verirsiniz diye düşünüyorum. Sonuç itibariyle ortak kişisel eşya kullanımına önemli bir risk tablosu oluşturan askerlik görevini icra edenler için bir kaynağın bulunması önemli bir bulaş nedenidir.

Askere ilk alınacak kişilere ne yapılmaktadır?

- Verem olup olmadığına bakılmaktadır.

- Genel Fizik Muayene Yapılmaktadır.
Peki bu testler ve işlemler sonucunda sağlıklı bir karar verilebilmekte midir?
Modern ülkelerde bir işe girecek kişilerden bile KAN TESTİ isteniyor! Şimdi askere alınan hepatit B’li kişi ile ilgili durum ne olur sizce? Aynı yatakhaneyi aynı lavaboyu kullanacak. Yeri gelecek tırnak makasını - belki tıraş bıçağını paylaşabilecektir. Elini yüzünü kestirse lavaboya kan bulacak?

Başka bir okurumuzda; "Ben Hepatit B hastasıyım. Bir sene evvel askerlik yoklaması için gittiğim Askerlik şubesi beni Askeri Hastaneye yolladı. Orda Hepatit B hastası olduğum ortaya çıktı. Daha sonra beni özel bir hastaneye sevk ettiler orda da aynı sonuç çıktı kurula girdim ve C-52 diye bir madde altında 1 sene erteleme verdiler. Yalnız hepatit hastası olanlar çoğu askere gidiyor sebebi ise hastalığın 3 kriterini taşımaması yani kronikleşmemesidir. Halbuki bende bu 3 kriter çıktı isimleri şimdi aklımda değil tıbbı terimlerdi.  Her neyse benim sorum şu olacak ben şimdi Ocak ayında tekrar kontrole gittiğimde;  yine bana erteleme mi verecekler? Yoksa Askerliğe Elverişli Değildir raporumu çıkacak benim durumum ne olacak?"  diye sormaktadır.

Evet değerli okurlar bu okurumuzun yazısına benzer sayıda bir çok elektronik posta iletisi almaktayım. Askerliğe elverişli olma veya olmama kararını tartışmak bizim konumuz değil tabi" ki. Ancak bizim açımızdan önemli olan bir konuyu vurgulayarak belki yetkililerin bu konuda dikkatini çekerek bir takım düzenlemeler getirilebilir diye düşünmekteyim. Çünkü hepatit B gibi bulaş yolları belirgin olan hastalıklarda, en önemli korunma yollarından biri de kaynak olabilecek taşıyıcıların bu tür risk oluşturan ortamlarda bulunmamasıdır. Halbuki askerlik gibi kalabalık ortamlarda ki yaşam bir çok infeksiyon hastalığının bulaşı için önemli bir risk oluşturmaktadır. 
Saygılarımla.