Görüş Bildir

TARIMA AKADEMİK BAKIŞ

HANGİ SINAV…

Bu yılki OSYM sınavların yerleştirme sonuçları açıklandı.

Sevinenler olduğu gibi sevinmeyenler de oldu.

Bu sevinç ve üzüntü aynı zamanda sınava giren adaylarda etkisini gösterdiği gibi, başta öğrencilerin anne ve babaları olmak üzere, ailenin diğer bireylerinin yanı sıra akrabalara, çevredeki komşulara, çocuklarımızı eğiten okul yöneticileri ile Dersane öğretmenlerine de etkisini gösterdi.

Zaten başta bu sınavlar olmak üzere meydana gelen olaylardan, başarılardan… etkilenmek insanın doğasında var.

***

Başarı, mutluluk, başarısızlık,… gibi durumlarda, tabir caiz ise dozu kaçırmamak yani aşırıya kaçmamak şartıyla normal karşılanabilir.

Sorun olan bu gibi sınavlarda başarı konusunda istediğini elde edemeyen öğrencilerin ve velilerin beklenmedik tepkiler gösterebilmeleridir.

Örneğin, başarıyı elde edemeyen bazı öğrencilerin intihara kalkışması, ailesine verebileceği makul bir cevap bulamadığı için evinden ve bulunduğu çevreden uzaklaşmaya çalışması, kendine özgüveni azaldığından dolayı uyuşturucu bataklığına girme ihtimali… olmasıdır.

***

Kızımın ilk kez bu sınava girdiğini geçen haftaki yazımda ifade etmiştim. 

Bu yüzden, kızımın durumunu öğrenmek isteyen bazı okuyucularım beni aradılar ve hangi fakülteyi kazanıp kazanmadıklarını sordular.

Çocuğumun sınav sonucu öğrenmek isteyen başta beni arayanlar olmak üzere bütün akrabalarıma, meslek arkadaşlarıma ve siz değerli okuyucularıma teşekkür ederim.

Kızımın Hukuk çoğunluklu tercihler yaptığını geçen haftaki yazımda belirtmiştim.

Kendisi birinci tercihi olan HUKUK FAKÜLTESİ’ni kazandı.

Hem kendisi mutlu oldu, hem biz mutlu olduk. Aynı zamanda kardeşleri, amcaları, dayıları, teyzeleri, halaları, öğretmenleri,… mutlu oldu.

Bu vesile ile kızımı ve başarı gösteren bütün adayları tebrik ediyorum.     

Bu başarı sadece öğrencinin çalışması ile elde edilebilecek bir başarı değil, aynı zamanda ailesinin, öğretmenlerinin… öğrencinin başarısı üzerine büyük emekleri vardır.

Bunu da fırsat bilerek, çocuklarımızı yetiştiren bütün öğretmenlerimize, okul yöneticilerine… en kalbi duygularla teşekkür ediyorum.

***

Şunu aklımızda tutmak gerekir ki, aldığımız her nefeste sınavda olduğumuzu belirtmek isterim.

Bu sınav öyle bir sınav ki OSYM sınavı onun yanında hiç kalabilir.

İnsanların hakkını yememek, adaletli olmak, mümkün olduğu kadar iyilik yapabilmek, iyilik yapamazsak bile insanlara zulüm, kötülük etmemek gerekir.

Bu yüzden, geçmişin hatalarından, yanlışlarından, haksızlıklarından… arınmak için şu anda almakta olduğumuz her nefes bir fırsat olarak karşımızda duruyor.

Bu aldığımız nefesi iyiliğe yönlendirmek için çaba harcamanın vakti geldi ve neredeyse geçiyor.

Onun için, iyilik konusunda tarih boyunca bazı özlü sözler bir kısım insanların yaşamına yön vermiş ve vermeye devam etmektedir.

Örneğin,

Hasmını yenmek istersen kötülüğüne karşı iyilikle muamele et ki, her iki cihanda iyilik görebilirsin.

Düşmanlarına karşı sulh karane ve dostlarına karşı mürüvvet karane muamele etki rahat edesin.

Hiç kimseyi aşağılama ki, güçlülerin yayında zavallı muameleye maruz kalmayasın.

Yere düşen insanın yerden kalkıp ayaklarının üstünde durabilmesi için, o kişinin elinde tutup kaldır k, düştüğünde insanlar da sana destek olabilsin.

Son sözüm ise OSYM sınavlarında başarısız olanlaradır.

Hayata ümitvar bir gözle bak ve gelecek yıl istediğin fakülteyi kazanman için şimdiden düzenli çalışmaya başla…

Çünkü, sayılı günler çabuk geçer.


Bu Makale 3916 kere okunmuştur.