ÜLKEMİZ DE ALT YAPI AVRUPALIYA GÖRE ÇOK GERİDE

Günümüzde  futbol   insanların  en çok beğendiği peşinden koştuğu seyir zevki yüksek  bir oyun  dünyanın her yerinde populer . büyük paraların döndüğü sektör Üste büyük paralar dönerken alt yapı ise 2. Sınıf muamele  görüyor.  Gençlere yeteri  kadar önem verilmiyor takımlarımız hep hazıra alışmış  hazır başarıya alışıldığı için uzun vadeli  çalışmalara ayıracak zamanları yok.

Maalesef  ülkemiz de alt  yapılara verilen önem o kadar yeterli değil Türkiye de  alt yapıya önem veren kulüp sayısı parmakla gösterilecek  kadar az  Avrupa  ülkelerinin  yedi   yaşında  sporculara öğrettikleri  bilgi  ve  teknik taktik çalışmalarını  bizim kulüpler ancak 17 ila 20 yaş arasında  uygulanıyor

Dışarda eğitim almış alt yapısından yetişmiş bir sporcu  yedi  yaşında  o ülkenin milli takımın oyun sistemini taktiklerini öğreniyor öğrendiği içinde  başarı yüzdesi daha fazla  oluyor alt yapıdan sporcuların yetişmesi daha çok verimli oluyor.

Kıymetini bilirsen   alt yapı   bir takımın can damarıdır  buradan yetişecek sporculardan takımlarına ve milli takımlara yetenekli  isimler yetişebilir.

Örneğin  BorusSia  Dortmund ve Bayen  Munih  in şampiyonlar liginde gösterdiği başarılar bu konuda büyük örnek teşkil etmektedir.

 Almanya Futbol Federasyonu yöneticilerinden birisi olan Robin Dult son yıllarda oluşturdukları altyapı faaliyetlerinin takımların başarılarındaki etkisini şöyle açıklar; "bence buradaki en büyük neden 2000 yılında Bundes liga spor kulüplerinden altyapı eğitim tesisleri açmalarının istenmesidir. Bu çabaların meyvesi ise 2006 Dünya Kupasında görüldü. Kulüplerimizin profesyonel takımlarında oynayan, altyapıdan gelme oyuncuların sayısında önemli artışları sağlayabildik" demiştir.

Almanlar ın sağladığı bu başarı ise bize onların alt yapılarından çıkan önemli Türk kökenli futbolcuları takip ederek, futbolcuların Milli Takım tercihlerini bizden yana kullanmaları konusunda telkinden başka bir seçenek bırakmadı. Öyle ki, bu ayartma amaçlı telkin çalışmaları Almanya ve Türkiye Futbol Federasyonları arasında müthiş bir rekabetin de yaşanmasına sebep oldu. Bu rekabet halen devam etmektedir

İspanya'da Barcelona'dan sonra altyapıda başarılı en iyi kulüp Bilbao'dur. La Liga kulüplerinden biri olan bu kulüp, prensip olarak yabancı futbolcu oynatmamaktadır. İşte bu tutum onları tamamen altyapıya yöneltmiştir. Altyapı kulüp yaşamı ve başarısı açısından gerçekten de onlar için vazgeçilmez bir kaynak halindedir. Athletico  Bilbao  takımı dünyada altyapı oluşturan ilk takımlardan biridir. İspanya Liginde ve Kupalarında kazandığı başarının altındaki etken faktör, çocuk yaşta kulüp altyapısına alınan futbolcuların uzun seneler beraber oynamalarıdır. Öyle ki, bu futbolcular A takıma yükselene kadar beraber top oynama fırsatı bulmaktadırlar

Altyapılarına önem vererek yatırım yapan kulüpleri çoğaltabiliriz. Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta; bizim altyapı gerçeğine bakış açımızla Avrupa'lıların bakış açıları arasında büyük farklar olduğunu

 

görebilirsiniz.  Son yıllara  baktığımızda  çok büyük sabırla uygulana alt yapı politikası Avrupa nın dev kulüplerinin   büyük atılımlar  yaptığını  ve bunda başarılı olduğunu rahatlıkla görebiliriz bu konuda   Barcelona  Atltico Bilbao   Borussia Dortmund    Bayen Münihi örnek gösterebiliriz..