Görüş Bildir

BİR GÖRÜŞ

AHİRET HAYATI

 

         Her şeyin başı imamdır. İmanı olmayanın öldükten sonra gideceği yer nâr-cehennemdir. İnanmadığı için öyle muamele görmesi adaletin bir gereğidir.

        Yüce Allah Muminun suresi 1; "Gerçekten Müminler kurtuluşa ermiştir." demesi imanı olmayıp ve imansız ölenlerin cehennem ateşinden kurtulamayacağını açıkça ifadesidir.

        Bilindiği üzere dünyada dahi işlenen suçlara göre mahkemeler olup, yargılamalar farklılık arz eder. Bunlar suçun cinsine göre,sulh, asliye, icra, aile, ceza, ağır ceza, yargıtay, yüce divan ve anayasa olarak adlandırılabilir. Onun için her mahkeme her yerde kurulmaz, küçük suçlarla ilgili mahkemeler küçük yerlerde kurulurken aşır suçlar özel mahkemede ve belli yerlerde kurulur.

        Dünya ahiretin tarlası olduğundan, kişilerinde tövbe etmediği günahlarına göre cezalar görür. Onun için insanlar küçük günahların cezasını dünyada, büyük günahların cezasını da büyük mahkemede yanı ahirette görür. Onun için imanı olan işlemiş olduğu tüm günahlar, küfür (inkara)a göre küçük günahlar sayılır.

       Ancak ehli imanın işlemiş olduğu günahlar da kendi içinde büyük ve küçüklere ayrılır. Makul bir tövbe etmediği müddetçe cezasını; dünyada, kabir hayatında, berzah aleminde, mahşerde,veya cehennemde çeker.

        Ebu sa'id Ibni Sinan el-Hudri(ra) : "Hz. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: "Kim kalbinde zerre miktarı iman bulunan kimse ateşten çıkacaktır."

         Kafirler ise inkar yolunu seçtiklerinden en büyük günahı işlemişlerdir. Tövbe edilmeyen böyle büyük bir suçun cezası dünya da verilmez ahirete bırakılır. Çünkü hem suç büyük hemde davacı sayısı çoktu, böyle büyük bir suçun cezası ancak ebedi olan bir hayatta verilmelidir ki o da ahirettir.

        Kur'anını bir çok yerinde, Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellemin hadislerinde en önemli konu İman dır. Peygamberliğin ilk tebliği dahi Şehadet kelimesi olan "Eşhedu enla ilahe illelleh ve eşhedu enne muhammeden resulullah" yanı "Ben Allah tan başka ilah olmadığına ve Muhammed (sallallahu aleyhi ve sellem) onun resulu olduğuna şehadet ederim."

        Dinimiz İslam bu kadar önem verdiği İman; olayı içi boş bir kelimeden mi ibarettir? yada kişinin gücüne göre yapması gerekenlerle içi doldurulmuş bir gerçek mı? Bu konuyu izah eden sayısız kitap, dergi, makale, vaiz ve sohbetler vardır, deha geniş ve detaylı bilgi edinmek isteyenleri bunlara havle edip kısaca İmanın gereği de salih amel olduğu gerçeğidir.

        Kısaca iman esaslarına baktığımızda; Allah'a iman en başta gelir, Her şeyi yoktan var eden, her yerde hazır ve nazır olan, her şeyi gören, her şeyden haberdar olan hakimi mutlak, ebed ve ezel olan, yaptıklarımız ve ya yapmasını aklımızdan geçirdiğimiz her şeyden haberdar olan Allah, bizi gördüğünü ve yaptıklarımızı kayıt altına alan melekleri olduğunu, nasıl bir hayat yaşayacağımızı belirten kitapları gönderdiğini bu kitapları peygamberler vasıtası ile bize anlatıldığını, başı boş olmadığımızı, gücümüz nispetinde uymamız gerektiğini, günü geldiğinde öldüğümüzde ahiret gününde hesaba çekileceğimizi neticede ya mükafat olarak cenneti yada ceza olarak cehenneme gireceğinize aynen yakın inanmaktır.

        Maalesef günümüzde iman konusunda sıkıntılar var onun için amelde düzgünlük yoktur.

        İnkarcı için yukarıda yazdığımız gibi sorgusuz sualsiz ebedi cehenneme girip ebedi orada kalacağı Kur'an bize haber vermektedir. İkinci kısım olan Ehl-i imana gelince onu da üç kısma ayıra biliriz.

        1- İmanı olup ameli olmayan ve tövbesiz ölenler; Onlar sorguya çekilir, meleklerin kayıt ettikleri günahları kitap haline getirilerek sol eline verilir ve okumasını varsa itirazını yapmasını ister. Yapılan itirazlara karşılık cevaplar verilir, gerekli görüldüğünde kişinin eli, kulağı, ayağı, tüm vücudu, bastığı toprak vb. şahitlik ettikten sonra suçu kesinleşir ve; Kılmadığı namazları, tutmadığı orucu, vermediği zekatı... Kısaca üzerine vacip olup ta yapmadığı tüm ibadetlerini cehennemde yerine getirir. Üzerinde kul hakkı varsa onların da yerine cehennem azabını görür. Bu dünyada yapması gerekenleri yapmadığı için, yapmaması gerekenleri yaptığı için suçun cinsine göre milyonlarca yıl cehennem de azap görecegidir.

        Cehennem azabı ile dünya hapishanelerini karıştırmayalım. Orada yatma, yemek, dinlenme, ziyaretçi, hastahaneye gitme, arkadaşlar la konuşma dertleşme...vb. yok artarak devam eden azap var. Gardiyanlar da Allah 'in melekleri ve görevlerini eksiksiz ve tap yaparlar.

        2- Günah işlediği halde ömrünün sonunda tövbe ile vefat edenler. Allah dilerse Af veya ceza verir. Ancak Af olması büyük bir ihtimal.

        3- Gücü nispetinde ibadet edip hatalarına karşı da tövbe edenler. Allah 'in rahmeti ile direkt cennete girerler. Dünya da iken kullanmadıkları özgürlük hakkını cennete ebedî kullanırlar. Artık özgürdürler hem de hiç bir sınırlama yok tur ve bu hal ebedidir.

       DUA VE SELAMLARLA


Bu Makale 2176 kere okunmuştur.