İstişare Ve Önemi

Hz Ayşe annemiz:

"Kuranı okumuyor musunuz? O Sallallahu Aleyhi ve Sellem'in hayatı Kuran'ı Kerim'dir." (Müslim bir 514 hadis no 746)

 Peygamberimiz Sallallahu Aleyhi ve Sellem'in adının Muhammed sallallahu aleyhi ve sellem, babasının Abdullah, annesi Amine, 571 yılında Mekke'de doğdugu, 632 yılında medine-i münevverede vefat edip ve orada medfun olduğunu bilmeliyiz.

O Sallallahu Aleyhi ve Sellem'in hayatını siyer kitaplarını okuyarak öğrenmeli, hayatımıza, onun hayatını Kılavuz yapmalıyız.

Peygamberimiz Sallallahu Aleyhi ve Sellem, doğmadan Anne rahminde 6 aylıkken babasını, 6 yaşında annesini, iki yıl sonra da dedesini kaybetmiş, amcası Ebu Talib'in himayesinde büyümüştür.

 Allah'ın Habibim dediği peygamber sallallhu aleyhi ve sellemi bu kadar acı ve sıkıntı yaşatmasın bir hikmeti olmalıdır.

 Farklı doğru cevaplar verilse de, bana göre ümmeti dediği arkasından kıyamete kadar gelecek Müslümanlara Kılavuz olması, uyulması gerekenleri, dünya ve ahiret saadetinin nasıl kazanılacağını, bilfiil gösterilmesidir.

O sallallahu aleyhi ve sellem, Kuranı yaşamışsa Biz de onun yaşayışını, gücümüz nispetinde yaşamalı, hayatımızın merkezine koymalıyız. Keyfimize, şartlar ve duruma göre davranırsak ahirette sıkıntı yaşayacağimizdir.

Ali İmran suresi 37 ayet:

 "De ki Allah'a ve peygambere itaat edin". Eğer yüz çevirirlerse şüphe yok ki Allah kafirleri sevmez.(diy. Meal)

 Peygamberimiz Sallallahu aleyhi ve sellemin örnek alacağımız bir ahlakı da istişaredir.

 O sallahu aleyhi ve sellem istişareye çok önem verirdi, vahiyin dışındaki kararlarında istişare yapardı.

 Peygamberliğin ilk yıllarından başlayarak, müşriklerin Dar-unedvasina karşı, dar-ül Ekrem de ashabini toplar, onlara sohbetler yapar, gerektiğinde işin ehli ile istişare eder ve verilen karar doğrultusunda hareket ederdi. Onun içindir ki istişare sünnettir.

Şûra suresi 38 Ayet:

Onlar rablerinin davetini kabul eder ve namazı kılarlarlar. Onları işleri de aralarında istişare iledir.  Kendilerine verdiğimiz rızıktan İnfak ederler.(elm. meal.)

 Peygamber aleyhisselatu Vesselam'ın istişareyle ilgili güzel örnekleri;

Takvimler Miladi 622 yılını gösterdiğinde Mekke'den Medine'ye hicret edilmiş, Mescidi Nebi, hane-i Saadet ve bilahare Ashabı Suffa denilen fakir ve ilim tahsil edecek insanların barındığı yer inşa edilmiştir.

 Müslümanların topluca bir araya gelecekleri Vahyin anlatılacağı din ve dünya işlerinde istişare edileceği yerin yeni merkezi Mescidi Nebi olmuştu.

 Miladi 624 yılı gösterdiğinde Mekkeli müşriklerin, hicret eden Müslümanların mallarını satıp, silahlanmak için, Ebu Süfyan komutasındaki Kervanı ele geçirmek için sahabesi ile Mescidi nebide istişare edilmiş ve bir kuvvet ile yola konulmuş kervan ele gecirilmemisti.

 Haber alan Mekkeli müşriklerin hazırladıkları orduyla Bedir kuyularını doğru gelmeleri, Bedir'de bulunan Müslümanların savaşmaları kaçınılmaz olmuştu.

Savaş kararı, taktiği ve düzeni istişare ile alınmış Hz. Hamzanin bir çok görüşü uygun görülmüş ve uygulanmıştır.

 625 yılında geldiğinde, Mekkeli müşrikler daha büyük bir orduyla Medine üzerine gelme kararı aldıklarında, Peygamber Sallallahu Aleyhi Vesellem haber almış ve ashabıni mescid-i nebi'de toplamış, durum değerlendirmesi yapmış onlarla istişare etmiştir.

 Peygamberimiz Sallallahu Aleyhi ve Sellem ve birçok sahabenin Medine'de kalması yönündeki görüşlerine muhalif, özellikle Bedir Savaşı'nda bulunmayan genç Müslümanların fikir beyanları ve ısrarları neticesinde Uhud denilen mevkiye gidilmesi ve orada düşmanın karşılanması Fikri kabul görmüştür. Gerçi Peygamberimiz Sallallahu Aleyhi ve Sellem zırhını giydikten sonra gençlerin fikirlerinden çaymasına ve durumu bildirmelerine rağmen verilen kararda cayılmamıştır.

627 yılında Müşrikler daha büyük bir orduyla civardaki yandaşlarını da yanlarına alarak Mekke üzerine yürümüşlerdir.

Olayı haber alan Peygamberimiz Sallallahu Aleyhi ve Sellem ashabını camide toplamış, istişarede bulunmuş, Selmani Farisi Hazretlerinin görüşleri doğrultusunda Hendek savaşının stratejisi belirlenmiş ve ona göre hareket edilmiştir.

 Bu ve buna benzer birçok olaylar peygamber aleyhisselatu Vesselam'ın istişareye ne kadar önem verdiğini, vahayin dışında ashabıyla istişare ettiğini, onların hür irade ve düşüncelerine saygı duyduğunu, fikirlerini önemsediğini, neticesinde ortaya çıkan kararlara saygı gösterip, uyulduğunu bize gösteriyor.

 O sallallahu aleyhi ve sellem bir lider, devlet başkanı ve bir ümmetin Peygamberi olarak tek kişi yerine, Ümmet olma bilincini, vahiyin dışındaki kararlarda, istişare ile karar almanın önemini bizatihi bize göstermiştir.

Bizim içinde Peygamberimiz sallahu aleyhi ve sellemi örnek alan, istişareye ve şuraya önem veren kisi ve sistemler bir mana ifade eder.

DUA VE SELAMLARLA.