Kadir Gecesi

 

 

      Başı rahmet ortası mağfiret ve sonu cehennemden azad olan ramazan ayının sonlarına gelmiş bulunmaktayız.  Allah'ın emri olan orucumuzu bu güne kadar tutarak rahmet ve mağfireti kazananlardan İnşaAllah olmuşuzdur.

        Allah'ın rızasını kazanma, gazabından affına mazhar, cehennemden azad ve cennet nimetleri ile taltif olmamıza vesile olacak ramazanın sonlarına gelmiş bulunmaktayız.

     Beş parmağı beşi bir olmadığı gibi günlerin haftaların ve de ayların Allah katında değeri de bir değildir. Farklı bir değere sahip olan adına kur'anda sure indirilen ve en az bin aydan daha hayırlı bir gece olan kadir gecesi Allah katında zamanların en hayırlı dilimidir.

        Ramazan ayında olan bu gece kesin olarak hangi gece olduğu bilinmemekle beraber, son on günde, tekli günlerde ve 27 nci günün gecesinde olduğu Kuveytli ihtimaldir. Ülkemizde her ramazanın 27 inci gecesi kadir gecesi olarak coşku ile kutlanmakta inşaAllah bizlerde 21 haziran 2017 tarihinde bizlerde bu geceyi ihya etmeye çalışacağız.

         83 yıllık ömürden daha fazla sevap kazanmamıza vesile olacak böyle bir geceyi idrak etmemek akıl işi olmadığını bilecek ferasete elbette sahibiz.

        Selmanı farisiden rivayetle:

خَطَبَنَا رَسُولُ اللهِ  صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ فِي آخِرِ يَوْمٍ مِنْ شَعْبَانَ فَقَالَ: أَيُّهَا النَّاسُ قَدْ أَظَلَّكُمْ شَهْرٌ عَظِيمٌ، شَهْرٌ مُبَارَكٌ، شَهْرٌ فِيهِ لَيْلَةٌ خَيْرٌ مِنْ أَلْفِ شَهْرٍ، جَعَلَ اللَّهُ صِيَامَهُ فَرِيضَةً، وَقِيَامَ لَيْلِهِ تَطَوُّعًا، مَنْ تَقَرَّبَ فِيهِ بِخَصْلَةٍ مِنَ الْخَيْرِ، كَانَ كَمَنْ أَدَّى فَرِيضَةً فِيمَا سِوَاهُ، وَمَنْ أَدَّى فِيهِ فَرِيضَةً كَانَ كَمَنْ أَدَّى سَبْعِينَ فَرِيضَةً فِيمَا سِوَاهُ، وَهُوَ شَهْرُ الصَّبْرِ، وَالصَّبْرُ ثَوَابُهُ الْجَنَّةُ، وَشَهْرُ الْمُوَاسَاةِ، وَشَهْرٌ يَزْدَادُ فِيهِ رِزْقُ الْمُؤْمِنِ، مَنْ فَطَّرَ فِيهِ صَائِمًا كَانَ مَغْفِرَةً لِذُنُوبِهِ وَعِتْقَ رَقَبَتِهِ مِنَ النَّار 

       "Rasulullah aleyhissalatü vesselam Şaban ayının son günü bize hitap etti ve şöyle buyurdu:

       -Ey insanlar! Size büyük bir ay belirmiştir. Bu ay, mübarek bir aydır. İçinde bin aydan daha hayırlı olan bir gecenin bulunduğu bir aydır. Allah ayda oruç tutmayı farz kıldı ve gecesini de nafile ibadetlerle değerlendirmenizi istemiştir.

       Kim bu ayda hayırlı bir hasletle/özellikle Allah’a yaklaşırsa (o hasleti vesile kılarsa), bu ayın dışında farzı yerine getiren kişi gibi olur. Kim bu ayda bir farzı yerine getirirse, bu ayın dışında yetmiş farzı yerine getirmiş kimse gibi olur.

        Bu ay, sabır ayıdır. Sabrın sevabı ise, cennettir. Bu ay, hayır ve iyilik ayıdır, müminin rızkının arttığı bir aydır.

      Kim bu ayda bir oruçluyu iftar ettirirse, bu onun günahlarının affına, cehennem ateşinden kurtuluşuna vesile olur ve oruçlunun sevabında hiçbir azalma olmaksızın aynısı onun için de olur.

(Sahabiler) dediler ki:

     - Hepimiz oruçluya iftar ettirecek bir şeyler bulamayabiliriz?

Aleyhissalatü vesselam Efendimiz buyurdu ki:

      - Allah, bu sevabı, oruçluyu bir hurma ile veya bir yudum su ile ya da bir yudum süt ile iftar ettiren kimse için de verecektir.

       Bu ayın başı rahmet, ortası mağfiret, sonu da cehennemden kurtuluştur.

      Kim kölesinin/hizmetçisinin yükünü hafifletirse Allah da onu cehennemden azat eder.

       Bu ayda dört hasleti çoğaltın: Bunlardan iki tanesiyle Rabbinizi razı edersiniz, iki tanesine de ihtiyacınız vardır.

      Rabbinizi razı edeceğiniz iki haslet: Allah’tan başka ilah olmadığına şahitlik etmeniz ve ondan af dilemeniz (istiğfar etmeniz)dir.

       Hep muhtaç olduğunuz iki haslet ise, Allah’tan cenneti istersiniz ve cehennemden O’na sığınırsınız.

Kim bu ayda bir oruçluyu doyurursa, Allah da ona benim havzımdan bir yudum içirir ki, artık o, cennete girinceye kadar bir daha susamaz." (bk. İbn-i Huzeyme, Sahih; Beyhaki, Şuabu’l-İman, 5/223; es-Saati, el-Fethu'r-Rabbânî, 9/233; el-Hindi, Kenzu'l-Ummal, 8/477

        Kadir gecesinde ne yapılmalı, belirlenmiş bir ibadet biçimi olmamakla beraber söyle yapılırsa İnşaAllah daha iyi olacağıdır;

        Dua ve istiğfarı bolca yapılmalı. Hz. Aişe (ra) şöyle rivayet etmiştir: "Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem'e "Bir gecenin kadir gecesi olduğunu bilirsem o gece nasıl dua edeyim?" diye sordum. O sallallahua leyhi ve sellem de: "Allah'ım Sen affedicisin, affı seversin, beni de affet,de" (tirmizi Riya. sal. 1195)

       Kur'ân–ı Kerim okunmalı; okuyanlar dinlenmeli;  Kelamullah'a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli.

        Üzerinde kaza namaz borcu olanların kazalarını yerine getirmeye çalışmalı. Üzerinde varsa en az beş vakit kaza namazı kılmalı. Kazası yoksa nafile kılmalı. Süfyan-i Sevri:“Kadir gecesi dua ve istiğfar etmek namazdan sevimlidir. Kur"an okuyup sonra dua etmek daha güzeldir” demiştir (Tecrid-i Sarih Tercemesi, VI, 313).

        Peygamber Efendimiz (sas)'e salât ü selâmlar getirilmeli;

       Mü'minlerle helalleşilmeli; onlarla irtibatımız cihetinden rızaları alınmalı.  Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı; gönüller alınmalı; kederli yüzler güldürülmeli.

      Günahlara samimi olarak tövbe ve istiğfar edilmeli; idrak edilen geceyi son fırsat bilinmelidir.

      DUA VE SELAMLARLA