Görüş Bildir

BİR GÖRÜŞ

NASIL YAŞAMALIYIZ

 

 İslam âleminde en fazla sıkıntılı olan ve de önemi kavranamayan konuların başında İman esasları gelir. İmanın şartlarını bilmekten daha ziyade, mana ve mahiyetini kavrama, idrak etmek hayatının merkezine oturtmaktan söz ediyorum.

Elhamdülillah Müslüman’ım” deyip, İslam’ın emirlerini yerine getirmeyen,  İbadetleri yapıp,  günah işleyenlin sayısı hiç de az değildir.

Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve selemin Mekke dönemi(13 yıldır) imanı esaslar ön planda idi, yine Mekke de inen sure ve içindeki ayetlerin büyük çoğunluğu imanı konulardır.  Yani insanların kalplerine önce iman yerleştirilmeye çalışılmış, akabinde Salih amel etmesi emir edilmiştir. “Mü’minler, gerçekten kurtuluşa ermişlerdir.” (1)İ “İnanıp; iyi işler yapanları da, içinde ebediyen kalmak üzere girecekleri, zemininden ırmaklar akan cennetlere sokacağız. Orada onlar için tertemiz eşler vardır ve onları koyu (tatlı) bir gölgeye koyarız” (2)

İman nedir ve nasıl olmalıdır? İman; Allah’ın varlığına, birliğine ondan başka ilâh olmadığına ve Hz. Muhammet (sav) in Onun kulu ve elçisi olduğuna yürekten inanmak (tasdik) ve dil ile söylemektir (ikrar)

Bir hocam, “İbadet edeceğin zaman; Cennetin kokusunu, günah işleyeceğin zaman Cehennemin sıcaklığını his etmek” olarak tarif ederdi.

Hz Ali,  “İbadet edeceğin zaman Allah’ı görüyor gibi ibadet et, sen onu görmezsen O seni görüyor” “ imanın bir başka tarifidir.

Özellikle batılılaşma hareketi ile birlikte imanı esaslar zayıfladığını gören Bedi-ü zzamman: “ Eskiden tehlikeler hariçten gelirdi; onun için mukavemet kolaydı. Şimdi tehlike içeriden geliyor. Kurt, gövdenin içine girdi. Şimdi, mukavemet güçleşti. Korkarım ki, cemiyetin bünyesi buna dayanamaz. Çünkü düşmanı sezmez. Can damarını koparan, kanını içen en büyük hasmını dost zanneder. Cemiyetin basiret gözü böyle körleşirse, iman kalesi tehlikededir.” (3)

Ve “Bana, 'sen, şuna buna niçin sataştın?' diyorlar. Farkında değilim. Karşımda müthiş bir yangın var. Alevleri göklere yükseliyor. İçinde evladım yanıyor, imanım tutuşmuş yanıyor. O yangını söndürmeye, imanı kurtarmaya koşuyorum. Yolda biri beni kösteklemek istemiş de ayağım ona çarpmış, ne ehemmiyeti var. O müthiş yangın karşısında bu küçük hadise bir kıymet ifade eder mi? Dar düşünceler, dar görüşler... Ben cemiyetin iman selâmeti yolunda âhiretimi de feda ettim. Gözümde ne Cennet sevdası ne Cehennem korkusu var”: (4)

İman; Allah’a, Meleklerine, Kitaplarına, Peygamberlere, Ahret gününe ve kadere iman olarak altı şartı vardır.

İman esaslarını içine sindiren ve hayatının merkezine yerleştiren birisi,  yapacağı her işte; Allah’ın onu gördüğünü, meleklerin yaptıklarını kayıt ettiğini ve ahrette hesap sorulacağı düşüncesi ile daha dikkatli davranır. Allah’ın rızasını kazanmaya çalışır. Kişileri, fikirleri, düşünceleri, çıkarları, siyasi … değil Allah’ın rızasına uygun hareket etmeye özen gösterir. Taklidi değil tahkiki iman onun düsturu olur. “Rablerinin âyetlerine inananlar; Rablerine ortak tanımayanlar; Ve Rablerine dönecekleri için yapmakta oldukları işleri kalpleri çarparak yapanlar.”(5) Dua ve selamlarla.

1-Müminun 1

2- Nisa / 57.

3- Tarihçeyi hayat. Isparta hayatı.

4- Tarihçeyi hayat, Isparta hayatı.

5- Mu’minun / 58-60.


Bu Makale 1100 kere okunmuştur.