SİYASET VE DİN

En tehlikeli ve sakıncalı konuların başında gelen, hemen hepimizin sıkıntı duyduğu eleştirdiği hoş olmayan davranışlardan biri de siyaset ve din ilişkisidir.

Sayın CHP Genel başkanı KILIÇDAROĞLU Yeni kapı meydanında ki mitingi son olarak da Kahramanmaraş'ta ki il başkanları toplantısında dile getirdiği "Camiye, Adliyeye ve kışlaya siyaset sokulmamalı" fikri siyasetin bu uç kurumla uğraşmaları ve meydana getirdiği endişeleri net biçimde ortaya koymuştur.

Sn. KILIÇDAROĞLU haklı endişeleri dile getirirken, doğru bir çözüm yolunu önermişler midir?

Evet endişeler haklı ancak çözüm yolu doğru değildir, kışla ve adliyeyi bir kenara bırakıp cami yani işin dini boyutunu ele almaya çalışalım.

Tek önerim siyasiler dinden elini çekmeli, din adına, dinsizlik adına siyaset yapmamalıdırlar.

Din adına siyaset yapılmamalı, çünkü din siyaset üstüdür. Kaide ve kuralları Allah tarafından belirlenmiştir, hiç bir parti, devlet gücü ve şahıs onun kaide ve kuralları ile oynayamaz, değiştiremez, fazla ve eksiltemez. Diyelim bunları yaptı, o din olmaktan çıkar ve cezası da cehennem olur.

Dinde; seçme, beğenme, hoşuna gitme v.b. gibi bir durum söz konusu olmadığı gibi zaman ve şartlara göre de (farz ve sünnetlerden) esneklik gösterilemez. Allah ali imran 19. ayette;

اِنَّ الدّ۪ينَ عِنْدَ اللّٰهِ الْاِسْلَامُ۠ وَمَا اخْتَلَفَ الَّذ۪ينَ اُو۫تُوا الْكِتَابَ اِلَّا مِنْ بَعْدِ مَا جَٓاءَهُمُ الْعِلْمُ بَغْياً بَيْنَهُمْۜ وَمَنْ يَكْفُرْ بِاٰيَاتِ اللّٰهِ فَاِنَّ اللّٰهَ سَر۪يعُ الْحِسَابِ

Allah katında din, şüphesiz İslam'dır. Ancak, Kitap verilenler, kendilerine ilim geldikten sonra, aralarındaki ihtiras yüzünden ayrılığa düştüler. Allah'ın ayetlerini kim inkar ederse bilsin ki, Allah hesabı çabuk görür."

Allah hicir 9 ayette;

اِنَّا نَحْنُ نَزَّلْنَا الذِّكْرَ وَاِنَّا لَهُ لَحَافِظُونَ

"Doğrusu Kitap'ı Biz indirdik, onun koruyucusu elbette Biziz."

Din adına siyaset yapanlara deriz ki "gölge etme başka ihsan istemez."

Din hayatın her alanını kapsar ve hiç kimse de din karşısın da istisnaya tabi tutulmaz. Din adına siyaset yapanlar dine hizmetten ziyade insanların dinden soğumalarına vesile olmakta "kaş yapayım derken göz çıkarma" durumuna gelmektedirler.

Bir başka tehlikeli durumda dinsizlik adına dini siyasete alet etmek belki de en tehlikeli durum budur. Bir başka yazımda değindiğim gibi dini değerlere saldırı din bazirganları için bulunmaz bir fırsattır.

Halkın Müslüman olması, bu saldırılar onları endişeye korkuya sevk etmekte sevse de sevmese de "denize düşen yılana sarılır misali" sağ siyasetçinin arka bahçesi olur.

31 mart vakası, irtica ile mücadele, kamu alanı... v.b mücadele adı altında din hep siyasetin merkezine oturtulmuştur. Bu münakaşa ve çekişme yüzbinlerce mütedeyyin Müslümanların mağdur olmasına sebebiyet vermiş, nice insanlar sırf dindar oldukları için sıkıntılar yaşamışlardır. Peki irtica bitmişmidir? Siyaset dinin dışına çıkmışmıdır? Din istismarı ölenmişmidir? hayır, hayır, hayır.

Birde için ahiret boyutu unutulmuş. İman esasları unutulduğu gibi, din siyasi bir dava gibi görünmüş belki de bir çoğunun dindar Müslümanlara siyasi hırsla yaptıklar bu zülmün karşılığıً olarak ahiret hayatı cehennem yurdu olmuştur.

Yüce Allah maide 3 ayette;

"...Bugün kâfirler dininizden (onu yok etmekten) ümitlerini kestiler. Artık onlardan korkmayın, benden korkun. Bugün sizin için dininizi kemale erdirdim. Size nimetimi tamamladım ve sizin için din olarak İslâmi seçtim. Kim iddetli açlık durumunda zorda kalır, günaha meyletmeksizin (haram etlerden) yerse, şüphesiz ki Allah çok bağlayıcıdır, çok merhamet edicidir."

Din Allah'ındır inanmak ve ya red etmekte serbestsin ancak red etiğinde ve de tövbe etmeden  ölürsen de karşılığıً olan cehenneme girmeyi de göze almış demektir.

Ali imran 85 ayett:

وَمَن يَبْتَغِ غَيْرَ الإِسْلاَمِ دِينًا فَلَن يُقْبَلَ مِنْهُ وَهُوَ فِي الآخِرَةِ مِنَ الْخَاسِرِينَ

" Kim islâm’dan başka bir din ararsa, (bilsin ki o din) ondan kabul edilmeyecek ve o ahirette hüsrana uğrayanlardan olacaktr."

DUA VE SELAMLARLA