Görüş Bildir

BİR GÖRÜŞ

ZEKATI KİM VERİR VE KİMLERE VERİLİR

Zekat, bir malın belirli bir kısmını muayyen (belli) bir zaman sonra, zekat almaya hak kazanmış Müslümanlara vermek demektir. Hicretin ikinci yılında farz kılınmıştır.

“Onların mallarında muhtaç ve yoksullar için  bir hak vardır” (Zariyat 19)

Zekat, ayni zamanda; toplumun sıkıntı ve dertlerini tedavi eden, ihtiyaç sahiplerinin ihtiyacını gideren, toplumu bir birine bağlayan, sosyal yardımlaşma ve dayanışma sistemidir. Zenginin kalbinden cimriliği aldığı gibi, ihtiyaç sahiplerinin de kalbindeki kıskanma ve kini giderir.

Bakara 161; Allah yolunda mallarını harcayanların örneği, yedi başak bitiren bir dane gibidir ki, her başakta yüz tane vardır. Allah dilediğine kat kat fazlasını verir. Allah'ın lütfu geniştir, O herşeyi bilir." Ayeti ile Zekat verenlerin mağdur olmayacaklarıdır.

Zekat'ı kimler verir ve hangi mallardan verilir? Şimdi bunun cevabını verelim:

1-Nakden de denilen ve mübadele değeri olan para, altın ve gümüştür.

Altın: farkılık gösterse de 85 gr. ve yukarısına sahip olan birisi üzerinden kameri bir yıl geçtikten sonra kırkta birini vermeli.

Gümüş: Hanefilere göre 700 gr. Cumhura(tüm mezheplere göre) 642 gr. nisap miktarıdır. Şaffi mezhebi dışında altın, gümüş ve paralar birleştirilebilir. Şafiiler ise her birisinin nisabı ayrı ayrı hesap edilir. Para ise, gümüş veya altın ile değerlendirilir. Nisaba ulaşmışsa verilir.

Zinet eşyaları: Hanefi mezhebine göre; İster külçe olsun ister döküm olsun, ister kap olsun ister başka türlü olsun, kadın ve erkeklerin süs olarak kullandıkları ziynet eşyalarından zekat vermek farzdır. Şafii mezhebinde; israfa kaçmamak şartı ile kadının kullandığı ziynet eşyasında zekat yoktur.

2-Madenler ve definelerin zekatı, Şafiilere göre; Bir kısım madenden altın ve gümüş çıkarılırsa kırkta bir zekatı verilir. Asarı atika, bir kimse cahiliye devrinde kalan altın ve gümüşün kırkta bir zekatını vermelidir. Hanefi ve Malikilere göre madenlerden beşte biri zekat olarak verilir. Define ise, cahiliye dönemine (üzerinde hac veya put) aitse beşte biri, yoksa yitik maldır zekat verilmez.

3-Ticari Eşyanın Zekatı:

a- Ticaret Malın Nisam miktarına ulaşması: Altın ve Gümüş üzerinde nisap miktarına ulaşılmalıdır.

b-Üzerinde kameri bir yıl geçmeli

c-Satın alma esnasında ticaret niyeti olmalıdır.

d-İvazlaşma ile sahip olmalıdır.

e-Malı elinde tutmak kast etmemek.

f-Zekat ticaret malının kendisine taaluk etmelidir.

4-Zira-i ürünler;

a- Hanefilerde genel şartlardan ek olarak, Toprağın öşür toprağı olası, topraktan ürün çıkması ve ekip biçmekten ürün elde edilmesidir. Ebu hanefiye göre öşrün farz olması için nisap şartı yoktur. Yani topraktan çıkan het şeyde zekat vardır.

b- Şaffi mezhebinde; Topraktan çıkarılan ürün saklanabilecek yiyecek maddesi olmalı, Nisap mıktarı (653kğ) olmalı ve Belli kişinin mülkü olmalıdır.

Zekat ödenecek miktarı ise tüm mezheplere göre onda bir dir.

5- Hayvanların zekatı detayı ilmihal kitaplarında vardır.

6- Binalar, Fabrikalar ve serbest mesleklerde kazanç elde edenler. Detayları ilmihal kitaplarındadır.(i.f.ans. ezzueyli 3 cilt)

ZEKAT KİMLERE VERİLMELİ; Cami, yol, okul, medrese v.b gibi yerlere VERİLMEZ. Çünkü, ihtiyaç sahibi insanların hakkıdır. Öncelik akraba, yakın ve uzak komşu, yetim ve diğerleridir. Bunlar hak edişleri sırasına göre;

1- Fakir; Zaruri ihtiyaçlarının onda dördünü karşılaya bilendir.

2- Miskin; İhtiyacının ondan altısını karşılaya bilendir.

3- Zekat işinde çalışanlar.

4-Kalpleri islama ısınmak istenen kimseler.

5-Köleler

6- Borçlular

7-Allah yokunda cihad edenler.

8 Yolcular, yolda kalanlar.

Hayırlı cumalar…


Bu Makale 3736 kere okunmuştur.