Görüş Bildir

ANKARA'DAN BAKIŞ

Cemal Toptancı
Cemal Toptancı

HDP MİLLET İTTİFAKINDA YER ALIRSA

Cumhur ittifakı neredeyse 81 ilde Büyükşehir olmak üzere tümünü, ilçe ve beldelerde ise %90 adayını belirlerken, bölge açısından merakla beklenen ve en önemlisi olarak görülen, HDP neden hala ketum, neden hala adaylarını belirlemiş değil? Diye de, batı Metropollerinde seçmen kitlesi merak içinde soruyor.

 

Geçen hafta İstanbul’da ziyaretlerinde bulunduğum Anadolu yakasında, Kartal ve Üsküdar ilçeleri ile Avrupa yakasında ki Esenyurt ve Fatih ilçelerinde, aralarında HDP seçmenlerinin de olduklarını söyleyen azımsanmayacak sayıda bölgeden göç etmiş arkadaş ve vatandaşlarımızla sohbet etme fırsatımız olmuştu. 

 

Yukarıda da vurguladığımız üzere, üzerinde en fazla durdukları konu Millet İttifakında yer aldığı söylenen ancak hala açıklanmayan, HDP’nin özellikle İstanbul için bulunacağı bu ittifakta nasıl bir strateji çizeceğiyle ilgili olmuştu.

 

HDP’nin, İstanbul tarihinde yeni gelişen ve yerleşime açılan ilçelerinde yoğunluklu olarak bulunan seçmen kitlesine acaba kendilerinden birilerini o ilçenin belediye başkan adayı yapma gibi bir talebi ve şansı olacak mı?

 

Yoksa Millet İttifakının o ilçede seçeceği aday kendilerinin hiç tanımadıkları bir aday mı olacaktı, diye de en çok merak ettikleri konuydu.

 

Hatta bu arada eğer, Millet İttifakı içinde HDP’de bulunuyorsa o zaman CHP, son seçimlerde %2,5 gibi oldukça düşük oy aldığı ve varlığıyla yokluğu hiç belli olmayan Diyarbakır’da neden aday gösterdi?

 

Bu konuda CHP’nin bu stratejisi ittifakın olmayacağı cihetinde ki mesaj olarak mı görülmeli? Yoksa İP ile bulundukları resmi ittifak için bir takkiye hamlesi olarak mı görülmeli diye de sorgulanmaların olduğuna tanık olmuştuk.

 

CHP, %2,5 oy aldığı bir Diyarbakır’da aday göstermesi, İstanbul’da bir araya geldiğimiz HDP seçmenlerince de şöyle bir soru sormalarına vesile olmuştu ,‘bizde İstanbul’da son seçimde %13’e yakın bir oy aldık, CHP’nin Diyarbakır’da aldıkları oyların neredeyse 5 katı kadardı oylarımız’ o zaman HDP İstanbul’da neden adayını göstermesin?

 

Seçmeni olduğumuz HDP’nin bu konuda bize karşı elbette ki sorumlulukları var. Kendi içimizden hiç olmazsa ilçe belediye başkan adaylarını, belediye meclis üyelerini görmek istiyoruz. Bu konu bizim açımızdan oldukça önemli ve artık bir onur meselesidir.

 

Zira hiç tanımadığımız kişilerin bize belediye başkan adayları ve belediye meclis üyesi adayları olarak gösterilip bizden oy istenmesi gerçekten de bizi üzüyor demişlerdi.

 

Görelim bakalım İstanbul gibi aslında HDP’nin en önemli kalesi olan bir mega kente, HDP’nin bu seçimde İttifak’a girerek veya girmeyerek takip edeceği strateji, orada bulunan ve yaşayan seçmen kitlesi açısından nasıl değerlendirilecek?

 

HDP, kendi seçmenine batı metropollerinde nasıl yaklaşacak? O metropoller ki, Gaziantep, Adana, Mersin, Antalya, İzmir, Ankara ve İstanbul’dur, buralarda bulunan önemli sayıdaki seçmen kitlesi nasıl bir strateji içinde sandık başına gidecek?

 

Sorulan ve cevabı istenen soru şimdilik bunlar…

 

Bu kentlerde değerlendirecekleri siyaset, elbette ki bölgede de HDP’nin seçmenini ilgilendiren ve etkileyen bir durum olarak görülmelidir. 


Bu Makale 1110 kere okunmuştur.