İSLAMCILIK ve MÜSLÜMANLIK

İslamcılık ifadesi oldum olası bana itici gelmiştir. Hıristiyancı, Yahudici, ateistçi, deistçi diye bir kavram olmadığı gibi “İslamcı” diye bir kavram da yanlıştır. Her ne kadar bu kavram, siyaset biliminin içine girmişse de yanlış bir kullanımdır.  Zaten bu kavramı “İslamcı” denilen insanlar kendilerine takmadılar. 18. Yüzyıldan itibaren, batı sömürüsüne karşı çıkan, batılı değerleri benimsemeyen, mazlum Müslümanların yanında olan herkese batılılar “pan-islamist” veya “İslamist” kavramlarını kullandılar. Yani bu kavram batılı bir kavramdır.

Müslümanlar “Biz İslamcıyız.” Demediler. Onlar batının sömürgesine ve kültürüne karşı çıktılar. Batılılar da çok iyi bir toplumsal mühendislikle onlara “İslamcı” deyip toplumdan ve Müslüman bütünlüğünden koparmaya çalıştı. Yapacakları tüm zulümler için bir etiket lazımdı onlara. Bu etiketle, Müslüman yazar çizerleri, entellektüelleri, batı sömürüsüne karşı çıkan herkesi ötekileştirip, yalnızlaştırıp bitirmek istediler.

Hasan el Benna’yı şehid ederken, “Biz Müslümanları değil İslamcıları öldürüyoruz.” dediler.

Seyyit Kutub’u idam ederken “Biz Müslümanları değil İslamcıları idam ediyoruz.” dediler.

Muhammed Mursî’yi, kanlı bir darbeyle indirirken “İslamcıları indiriyoruz.” Dediler.

Başörtülüleri üniversiteye almadıklarında “Biz irticacı İslamcıları almıyoruz.” dediler.

IMF sömürüsüne karşı çıkan, ağır sanayi kurup üretime geçmek isteyen, kendi mutfağımıza yönelmeyi telkin eden, tarihimizi öğrenmeyi, şuur kazanmayı savunan partiler kapatılınca “İslamcı partiyi kapattık.” dediler.

Böylece diğer Müslümanlara “İyi kasıtları bize değilmiş, İslamcılaraymış.” dedirttiler. Bu etiketle İslamcıları toplumdan ve ümmetten kopardılar. 

Şimdi de aynı oyun sahnede…

Muhafazakâr yazarçizerleri İslamcı ve diğerleri diye birbirinden ayırmak isteyen sinsi bir oyun var.

Dini hassasiyetlere sahip olan, bu davanın çilesini ıstırabını çeken, rant peşinde koşmayan, özgür düşünebilen insanları “İslamcı” deyip ötekileştirmek isteyenler var.

İslamcı dedikleri insanların en azından bir kimliklileri var. Peki diğer tarafın kimliği ne? Söyleyeyim: tetikçi, trol, rantçı, menfaatçi…

Hangi kimlikle anılmak istersiniz?

İslamcı dedikleri insanların neyi savunduğu ve nasıl bir dünya görüşleri olduğu belli… Peki onları ötekileştirenlerin nasıl bir dünya görüşü var? Nasıl bir medeniyet anlayışları var.

İslamcı dedikleri insanların referansları ve hedefleri belli. Peki diğerlerinin referansları kimler veya neler? Hedefleri ne?

Belirsizlikler üzerine kurulu bir sınıfın geleceği de yoktur, yapacak bir hizmeti de….

LİDER CHP’Yİ KURTARIR MI?

CHP’de bir lider boşluğu yok. Bütün liderler zaten birbirine benziyor. Lider değişimi CHP’de bir değişime sebep olmadı. Deniz Baykal zamanında CHP neyse şu anda da o. O Halde lider değişimi farklı bir sonuç ortaya koymayacak. Çünkü CHP bir lider partisi değil bir ideoloji partisidir. Gelen her lider bu ideolojiyi ayakta tutmak zorunda ve tabanını memnun etmek zorundadır.

Mesela yeni gelecek olan lider, Dersim katliamından dolayı özür dileyebilecek mi?

Ezanı Türkeçeye çevirdiler diye yanlışlık yaptık diyebilecek mi?

Sultan Vahidüddin hain değildi, Abdülhamit Kızıl Sultan değildi diyebilecek mi?

Tabi ki diyemeyecek. Çünkü CHP varlığını zaten bu ideolojiye borçlu.

O zaman CHP’de lider değişimi sadece bir isim değişikliği olacak.