REVİZYON ve 2019

 

Dün kabinede bir revizyon gerçekleştirildi.

 

Unutulmamalıdır ki bu kabine seçim kabinesi olacak. 2019’daki seçimlerde AK Parti’nin ve Recep Tayyip Erdoğan’ın kaderi, bu kabinenin icraatlarına bağlı. Başarısı da başarısızlığı da şüphesiz 2019’daki seçimlere yansıyacak. Dolayısıyla bu revizyon son derece hayati bir öneme sahiptir.

 

Türkiye’nin şu anda en önemli sorunları yargıya güvensizlik, ekonomi, terör ve dış siyasettir. Halkın değişmesini beklediği ve çözüm istediği ana konular bu dört başlıktan ibaret.

 

Muhalefet en çok yargıyı eleştiriyor. Bu konuda önemli değişiklikler yapılmasa, 2019 seçimlerinde muhalefetin elinde önemli bir malzeme verilmiş olur. Bundan dolayı en büyük vazife Adalet Bakanlığı’na getirilen Abdülhamit Gül’e aittir.

 

Bekir Bozdağ çok kritik bir dönemde, 17-25 Aralık’tan sonra Adalet Bakanlığı’na getirildi. Yine çok kritik bir dönemde vazifesini Abdülhamit Gül’e devrediyor. Halkın, dış ve iç basının gözleri Abdülhamit Gül üzerinde olacak. Acilen masumlar ayıklanmalı, suçlular cezalandırılmalı ve toplumsal vicdan rahatlatılmalıdır. Böylece muhalefetin elindeki kozlar zayıflatılmalı.

 

Peki hem içte hem dışta en çok yargının eleştirildiği bir dönemde, Adalet Bakanlığı’na getirilen Abdülhamit Gül kimdir?

 

Öncelikle Milli Görüş kökenlidir. Milli Gazete’de yazılar yazmış, Milli Gençlik Vakfı’nda idarecilik yapmış, Refah ve Fazilet Partileri Ankara İl Gençlik Kolları’nda Yönetim kurulu Üyesi olmuş, Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı koltuğunda oturmuştur. Ancak Milli Görüş’ün Erbakan’ın şahsına bağlı olan çizgisinden değildir. Çünkü Numan Kurtulmuş liderliğinde kurulan HAS Parti’nin kurucu üyelerindendir. Kurtulmuş, AK Parti’ye geçtikten sonra Gül de onunla birlikte AK Parti’ye geçmiş ve AK Parti MKYK üyesi olmuştur. Yani Kurtulmuş’un ekibinden. FETÖ ile mücadele ve AK Parti’ye sadakat noktasında iyi bir tercih. Ama başarı noktasında doğru bir isim mi? Zaman gösterecek.

 

Diğer önemli sorun terör. Süleyman Soylu’nun İçişleri Bakanlığı’na devam etmesi bu konuda başarılı olduğunu gösteriyor. Gerçekten de gerek FETÖ ile mücadelede olsun gerek PKK ile mücadelede olsun emniyet teşkilatı son derece başarılı operasyonlar düzenliyor.

 

Ekonomi başlığı da en çok 2019 seçimlerine yansıyacak bir başlıktır. Mehmet Şimşek’in muhtemelen ekonominin başına getirilecek Başbakan Yardımcısı olması, Nihat Zeybekci’nin Ekonomi Bakanlığına devam etmesi, Berat Albayrak’ın Enerji Bakanlığı koltuğunu koruması ekonomik politikaların aynı şekilde devam etmesi eğiliminin olduğunu gösteriyor.

 

Bir iktisatçı olan Numan Kurtulmuş’un, Kültür ve Turizm bakanlığına getirilmesi, önümüzdeki dönemde kültür ve turizmin ekonomik boyutlarıyla daha çok ele alınacağının bir işareti olabilir.

 

Tuğrul Türkeş’in kabinede yer bulamaması kafaları karıştıran sorulardan biri. Acaba Bahçeli’nin etkisi oldu mu? Ya da “Zaten Bahçeli bizim yanımızda MHP tabanını yanımıza çekmek için Türkeş’e gerek kalmadı.” anlayışı mı var? Çünkü 2019’da Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde AK Parti MHP oylarına ihtiyaç duyabilir.

 

Yeni kabineye başarılar diliyor ve 2019’a göre adım atmalarını bekliyoruz.