Görüş Bildir

SAĞLIĞIN SESİ

Prof.Dr.Mustafa Kemal ÇELEN
Prof.Dr.Mustafa Kemal ÇELEN

mkcelen@hotmail.com

ALT ve AST ne anlam ifade eder?

Değerli okurlar, hepatit B hastalığının bölgede ne denli önemli olduğu konusunda herhangi bir şüphe yok, ancak insanlarımızın bu hastalık ile ilgili olarak bilinçlendirilmesi de biz hekimlerin görevidir. Karaciğer fonksiyon testleri nelerdir? Ve ne anlam ifade eder.

Tabii ki öncelikle hepatit B hastalığından ne zaman şüphe edilmeli sorunu tekrar gündeme getirmek istiyorum. Çünkü bu konuda çok fazla soru alıyorum. Daha önceki yazılarımızda da konusu geçmişti. Bazı risk faktörlerini barındırın bir takım durumlarda ki bunlar; Aile içerisinde Hepatit B taşıyıcısı varlığı, şüpheli korunmasız cinsel ilişki, damar içi ilaç kullanım alışkanlığı (madde bağımlısı), annesinde hepatit varlığı bilinen çocuklar (özellikle 2000 yılı öncesi doğmuş olanlar) ve sağlık çalışanı olmak. Bunun dışında "Akut Viral Hepatit B" gibi bir durumu düşündüren aşırı halsizlik, mide bulantısı, yemeklere karşı tiksinti ve isteksizlik, yatağa bağımlılığı gerektiren derecede bir takatsizlik durumu ve göz beyazında sararma şeklinde bulguların varlığında da viral hepatit B?den şüphelenmek gerekmektedir.

Burada bahsi geçen konular içerisinde; gerek fizik muayene ve gerekse başvurma sebebiniz göz önünde bulundurulduğunda hepatit B şüphesi sebebiyle, hekiminiz hepatit B ile ilgili kan testleri isteyecektir. Bu testler üç ana gruptadır;

1- Karaciğer Fonksiyonu Testleri

Karaciğer hücresinin içerisinde bulunan ve kısaltılmış adıyla ALT (SGPT) ve AST (SGOT) olarak adlandırılan iki önemli karaciğer enzimi mevcuttur. Halk arasında ve özellikle hepatit B konusunda hikâyesi olanlar bu testleri "Enzimler" olarak tanımlar. Karaciğer Fonksiyon Testlerinin yüksek seyretmesi karaciğer hücre harabiyetinin önemli bir göstergesidir. Ancak yanlış bilinen bir durum söz konusu; enzimlerin normal olması karaciğerde hiçbir sorun olmadığı anlamına gelmemektedir. Bu konun detaylı olarak anlaşılması gerekmektedir. Değerli okurlar içinizde hepatit B taşıyıcısı veya kronik hepatit B hastası olanınız mutlaka vardır. Karaciğer fonksiyon testlerinin (ALT, AST) normal seviyede olması hastalığın aktif olmadığı anlamına gelmediğini ve mutlaka işin ehli bir hekime başvurup virüsün genetik üremesini gösteren HBV-DNA ile teyit edilmesi gerektiğini unutmayınız.

2- Hepatit B'nin DNA'sı: Hepatit B virüsünün üreme kapasitesini gösteren HBV-DNA.

Artık günümüzde özellikle mikropların yol açtığı hastalıkların tanısında kullandığımız çok değerli bir moleküler tanı yöntemimiz mevcut. Hastalığa yol açan hepatit B virüsünün; genetik boyutta ürediğini ve aktif olduğunu gösteren bu tanı yöntemi "HBV-DNA" olarak tanımlanmaktadır. Bu tanı yöntemini kullanarak "Karaciğer Fonkisyon Testleri" normal olup ancak HBsAg'si pozitif olan hastalarda, hastalığın aktif olup olmadığını net olarak gösterilmektedir. Bu nedenle HBV-DNA tanı yöntemi Kronik Hepatit B tanısında son derece önemli bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır.

Sağlıklı günler dilerim.

Saygılarımla...


Bu Makale 564 kere okunmuştur.