HEPATİT B & KORUYUCULUK

Değerli okurlar, son birkaç yazıda sizlerden gelen sorulara yanıt veremediğim için bugünkü yazımı sizin sorularınızı cevaplandırmaya ayırdım. Öncelikle güzel sorularınız için teşekkür ederim. Bu sorular konunun artık ne kadar ciddiye alındığının bir göstergesidir. Okurlarımızdan gelen birkaç soruyu cevaplandırmaya çalışalım. Özellikle bir okurumuzun sorduğu nokta hepatit b aşısı sonrası gelişen antikor düzeyidir.

Antikor düzeyi; Aşılama sonrası vücudumuzun, alınan antijene (aşıya) verdiği cevaba göre vücutta oluşturduğu koruyuculuk (antikor) seviyesidir. Kişinin antikor düzeyi 100 IU üzerine çıktığı andan itibaren hepatit B virüsüne karşı korunduğunun en önemli kanıtıdır.

AKUT HEPATİT B ENFEKSİYONUNDA DİYETİN YERİ VAR MIDIR?

Hepatit ve diyet daha önceki yazılarda birkaç kez irdelenmişti. Ne tür bir hepatit diyeti uygulamalıyım en çok sorulan sorulardan biridir. En önemli unsurlardan biri akut hepatit diyetinde (hepatit B diyeti) sıvı alımıdır. Bulantı ve kusmanın yaratacağı sıvı kaybı yerine konulmalıdır. Protein oranı düşük, kalori oranı yüksek bir hepatit diyeti hekimler tarafından önerilmektedir. Eğer içtiğinizde rahatsızlık vermiyorsa doğal meyve suları alınabilir. Ayrıca çorba içilebilir.

BU DÖNEMDE EN ÖNEMLİSİ ALKOL VE KARACİĞERİ RAHATSIZ EDECEK İLAÇLAR KULLANMAMAKTIR. BU DURUM KARACİĞER İLTİHABI VE KARACİĞER ZARARINI ARTIRACAKTIR. Burada en önemli unsur ilaç alınımınızı hekiminizle konuşarak ayarlamanızdır. En doğrusu hekiminizle konuşarak çözmeye çalışın. Fark ettiyseniz hepatit B hastalığının gerek akut gerekse kronik safhasında belirgin bir diyet programı uygulanmasına gerek yok. Kişi bir yerde istediğini yiyebilir.

AŞILANMA SONRASI BAĞIŞIKLIK SAĞLANIP SAĞLANMADIĞI TESPİT EDİLEBİLİR Mİ? BU TESPİT GEREKLİMİDİR ?

Öncelikle soruyu EVET olarak cevaplamak gerekmektedir. Antikor düzeyi, denilen aşıya karşı yanıtın oluşup oluşmadığını anlamak için test (Anti-HBs) istenebilir. Bu rutin bir uygulama değildir. Aşının % 95 oranında tuttuğu daha önceki yazılarda belirtilmişti. Ancak bazı riskli gruplara aşının tutma oranını gösteren testler istenebilir. Sağlık çalışanları, kronik hepatit B enfeksiyonu olan seks partnerine sahip kişiler, vücut savunma sisteminde ciddi değişimler olan kişilerde aşının tutup tutmadığını gösteren testler istenebilir. Ayrıca hepatit B aşısından sonra aşının tutmadığı gibi bir inancınız varsa hekiminizle tartışın, gerekli görülürse aşının bağışıklık oluşturup oluşturmadığı testle anlaşılır.

SAYGILARIMLA