Görüş Bildir

SAĞLIĞIN SESİ

Prof.Dr.Mustafa Kemal ÇELEN
Prof.Dr.Mustafa Kemal ÇELEN

mkcelen@hotmail.com

HEPATİT VE SPOR


Çok sık sorulan bir soru vardır. "Hocam spor yapabilir miyim" diye başlayan ve sonrasında da halı sahada haftada bir top oynamaya kadar ilerleyen bir sürü sportif faaliyetin kronik hepatit b üzerindeki etkisini veya faydasını sorgulayan çok sayıda konu…

Değerli okurlar, bugünkü yazımda bir okurumuzdan gelen elektronik postayı işlemek ve hepatit b hastaları spor yapabilir mi sorusunu irdelemek istiyorum.

Hastamızın elektronik postası şu şekilde;

"Hocam kronik hepatit b hastasıyım. 2 yıldır hastalığımı biliyorum. HBV DNA(+),HBeAg(+), HBsAg(+), hepatit D ve C (-). ALT112, AST 51 ultrason sonucumda herşey normal çıkıyor, biyopsi için gün bekliyorum.

31 yaşında 61 kg ağırlığında ve 162 cm boyunda iki çocuklu bir anneyim. 5 kg fazlam var.

Spor yapmak istiyorum fakat kronik hastaların kendilerini yormamaları gerekir diye biliyorum.

Bu durumda ne yapmalıyım? Obezite hepatit b yi nasil etkiler ? Alkol kesinlikle almıyorum, hastalığı öğrendikten öncede fazla kullanmazdım , sosyal içici diyebiliriz. 4 senedir sigara tiryakisiydim..

Onuda azalttım.. 1-2 günde iki , üç adet içiyorum.. Tamamem bırakmayı düşünüyorum.. Az miktarda alınan sigaranın bir zararı olabilir mi?

Kilolarım için bir diyet programı önerir misiniz?"

Bu okurumuzun mevcut durumunu değerlendirdiğimizde, biyopsi endikasyonu olan bir hepatit b hastası olarak görünmektedir.

Obezite çağımızın en önemli sorunlarından biri olduğu artık aşikardır. Ayrıca hepatit b hastalığında tedavi yanıtı açısından olumsuz faktörlere baktığımızda da, "obezite" önemli bir risk olarak görünmektedir.

Yani kişi ne kadar kilolu ise tedavi yanıtı da o denli zayıf olmaktadır.

Bu nedenle obez olan hastalara tedavi öncesi mutlaka diyet önermekteyiz.

Diyet konusu tehlikeli bir sorundur. Ölüm orucu şeklinde yapılan diyetler ciddi sorunlara neden olmaktadır.

Bu yüzden diyetin mutlaka diyetisyen veya doktor kontrolünde yapılması gerekmektedir.

Hepatit b hastalarının egzersiz yapması yerinde bir faaliyet olmakla birlikte ağır egzersizden kaçınmak önemlidir.

En çok önerilen egzersiz yürüyüştür. Özellikle hergün yapılan 30 dakikalık yürüyüşün süreklilik arz etmesi çok önemlidir.

Alkol kullanımının karaciğere olan toksik etkisi sabit olup, kronik hepatit b hastalarının alkolün damlasını dahi almamaları tavsiye edilmektedir. Sigaranın zararlarına gelince, bunu buralarda yazmaya kalksak haftalarca yazarız diye düşüyorum.

Sigaranın tabii ki karaciğer üzerinde de zararlı etkileri mevcuttur.

Sağlıklı günler dilerim…


Bu Makale 2288 kere okunmuştur.