Rektörlük Yarışı

Değerli okurlarım yıllardır, sizlere bu satırlardan ulaşmaya çalışıyorum. Bu hizmeti de büyük bir keyifle sürdürdüğümü ifade etmek istiyorum. Ülkemizde birçok üniversitede Rektörlük seçimi önümüzdeki ay gerçekleştirilecektir. Ben de öğrencisi olarak başladığım ve şu anda görevimi sürdürdüğüm üniversitemizin rektörlük seçiminde adayım.

Tüm aday hocalarım gibi ben de daha güzel günlere ulaşmak için bu göreve talibim. Son derece çekişmeli ve bir o kadar da etik olan bu yarış ortamında ortak paydaşımız bölgemize ve gelecek nesillere hizmet olmalıdır. Herkese başarılar diliyorum…

Ülkemizde Hepatit B taşıyıcılık oranı %3 ile %9 arasındayken dünyada 350 milyondan fazla insanın Kronik Hepatit B olduğu tahmin ediliyor. Önem vermediğiniz bazı ufak ayrıntılar sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Vücut sıvılarıyla bile bulaşabilen Hepatit B virüsünden korunmak için bilinçli olmak şart.

Sizlerden geren elektronik postalara yanıt vermek istedim bugünkü yazımda.

Karaciğerimizin görevi ve Hepatit B nedir?

Hepatit B, Hepatit B virüsü tarafından oluşturulan karaciğer iltihabı anlamına gelmektedir. Bu virüs esas olarak karaciğere yerleşerek orada çoğalır ve zamanla karaciğeri tahrip edecek boyutlara ulaşabilir. Artık biliyoruz ki karaciğerimiz vücudumuzun en önemli atık temizleme organı ve laboratuarıdır. Burada meydana gelen bir aksaklık atık maddelerinin temizlenemeyip kanımızda birikmesine yol açarak vücudumuzu halsiz ve yorgun hale getirmektedir.

Belirtileri nelerdir?

Bu soruya cevap vermeden önce akut ve kronik hepatit B ayırımını yapmak gerekir diye düşünüyorum. Hastalığın belirgin bulgularla seyrettiği ve herkesin durumun farkında olduğu klinik tablo akut hepatit B olup bulgular; Aşırı halsizlik, karın ağrısı, bulantı, kusma, deride ve göz aklarında sararma, idrar renginde koyulaşma, iştah kaybı ve karaciğer bölgesinde hassasiyet şeklinde görülmektedir. Hâlbuki kronik hepatit B de halsizliğin dışında hiçbir bulgu görülmemektedir.

Taşıyıcılık ne demektir?

Bu virüs ile temas eden her 10 bebekten 9'u ve her 10 erişkinden 1'i belirli bir süre sonunda mikrobu vücudundan atmayı başaramazsa yaşam boyu taşıyabilecek ve insanlara yayacaktır. Ancak taşıyıcılarda hastalık durumu farklılık gösterebilmektedir. Karaciğerinde oldukça ağır hasarın ortaya çıktığı bireylerde, yıllar sonra karaciğer yetmezliği, siroz ve karaciğer kanseri görülebilmektedir. Kronik hepatitlilerin %25'i karaciğer kanseri ve siroz nedeniyle ölmektedir. Hepatit B, sigaradan sonra kansere en fazla neden olan ikinci etkendir.

Hepatit B nasıl bulaşır?

Hepatit B, kan yoluyla ve çok sıklıkla da yakın temasla (kan dışındaki vücut sıvıları: tükürük, ter) bulaşabilmektedir. Derideki bir çatlak ya da açık yara ile temas eden bir damla kan ya da tükürük bile hastalığın bulaşması için yeterli olabilmektedir. Taşıyıcı anneden bebeğine de doğum esnasında bulaşabilir. En önemli ve yaygın bulaşma yollarından biride korumasız cinsel ilişkidir. Kan ve kan ürünleri, enjektörlerin ortak kullanımı, yeterli sterilizasyonun yapılmadığı cerrahi girişimler, berberlerdeki iyi sterilize edilmemiş manikür ve pedikür setleri, tıraş bıçakları, makaslar, kulak delme ürünleri ve ortak kullanılan diş fırçaları Hepatit B virüsünün bulaşmasına aracılık etmektedir.

 Unutmayalım herkes aklından şunu bir kez geçirsin lütfen "Hepatit miyim?"

 Saygılarımla…