AĞIR METALLERİN SAĞLIĞIMIZA ETKİSİ


Kainatta yaratılan varlıkların içinde, özellikle insanlar bu dünyada yaşadıkları sürece tabiata ve tabiatta meydana gelen olaylara az çok ilgi duymuşlardır. Toprakta belirli koşulların sağlanmasından sonra çimlenen tohumun kök, gövde, yaprak, tomurcuk ve çiçek gibi parçaları oluşturması, ilk insanların ilgilendiği mühim konulardan biri olmuştur. Çünkü, insanoğlu yaşamını sürdürebilmesi için gıda, hammadde ve enerji kaynağı olarak her zaman bitki yaşamına bağlılığı söz konusu olmuştur.

***

Sağlıklı bir ortamda sağlıklı bitkiler yetiştirildikleri esnada, bunların fizyolojik dönemler dediğimiz farklı gelişme ve büyüme dönemlerinde, ihtiyaç duydukları maddeleri normal koşullarda kolayca topraktan kökleri vasıtasıyla alabilmektedirler. Bitki beslenmesinde önemli rol oynayan element dediğimiz bu maddelerin dengeli bir şekilde bitki tarafından alınması oldukça önemlidir.

***

Her ne kadar bitkilerin besin madde alımı seçici ise de, yetiştirme ortamında faydalı şekilde bulunan besin maddeleri oranı arttıkça, bitki bünyesine pasif yollarla geçebilen bazı ağır metal elementleri dediğimiz maddelerin, bitkiler tarafından alınarak besin zincirine dahil olmaktadırlar. Bunun neticesi olarak bitkilere ve bitkilerle beslenen insan ve hayvanlara zehirleyici etki denilen toksik etkilerin oluşmasına sebep olabilmektedirler.

***

Türkiye’nin hem hızlı bir şekilde sanayileşmesi ve hem de her geçen gün artan trafik yoğunluğuna maruz kalması sebebiyle diğer birçok kirleticiyle beraber ağır metallerin de çevredeki miktarlarını arttırmaktadır. Bu durum, bitkiler aktif hareket etme yeteneğine sahip olmadığından dolayı, özellikle, başta ürün kaybı olmak üzere birçok olumsuzluğa sebep olmaktadır. 1950’li yıllardan itibaren endüstri gelişimine bağlı olarak ortaya çıkan ve artarak devam eden ağır metal kirliliği günümüzde bütün canlıları tehdit etmektedir. Ancak, bu canlıların içinde yer alan bitkiler alemini daha fazla etkilemektedir. Büyük sanayi komplekslerin yaydığı gaz ve tozların toprak ve bitkileri kirlettiği ifade edilmektedir. Özellikle, ağır metal elementleri dediğimiz maddelerin kirliliği bu tip topraklar üzerinde yaşayan bitkiler için büyük bir tehlike oluşturmaktadır.

***

Yüksek konsantrasyonlardaki bazı ağır metaller, bitkileri ve bitkilerle beslenen insan ve hayvanları olumsuz yönde etkileyebilmektedirler. Örneğin, Kadmiyum ve kurşun elementi dediğimiz maddeler insanlar ve hayvanlarda ciddi sağlık sorunların oluşmasına sebep olabilmektedir. Ayrıca, topraklarda Nikel maddesinin miktarı 100 mg/kg in üzerinde olduğu durumlarda zehirleyici etkiye sebep olmaktadır.

***

Bazı ağır metaller düşük dozlarda bitkiler için yararlı iken, fakat yüksek dozlarda ise birçok bitki türünün büyümesini engeller ve/veya bunların yaşamsal faaliyetlerin düzensizliğine sebep olabilir. Ağır metaller su ve tarımsal ekosistemlerden gıda zincirine girebilir ve insan sağlığını doğrudan tehdit edebilirl  Ağır metaller bitki dokularında aşırı biriktiği zaman mineral beslenmeden hormon dengesinin bozulmasına kadar birçok olumsuz etkiye sebep olmaktadır.

***

İnsanların hastalanmasına sebep olabilen ağır metalleri aşılarla, saç boyalarıyla, sıkılaştırıcı krem ve rujlarla, egzoz dumanın havaya, meyve ve sebzelere karışmasıyla bir şekilde vücudumuzda biriktiriyoruz. Ağır metal birikimi vücutta halsizlik, sık sık enfeksiyonlara yakalanma, unutkanlık, yorgunluk beyinde biriktiği için panik atak ve depresyona sebep olabilmektedir. Yapılan bilimsel araştırmalarda insan vücudunda ağır metal olup olmadığını anlamak için doktorların önereceği bir ilaç ilgili kişiye verildikten sonra idrar tahlilin yapılması ile saptanabilir. Ayrıca, saçta ve vücut kılında da tespit edilebiliyor.

***

Sarımsak, soğan, yeşil yapraklı sebzeler ve yosunlar ağır metallerin vücuttan atılmasını sağlıyor. Vücudumuzda ağır metallerin birikmemesi veya biriken ağır metallerin vücuttan uzaklaştırılması için soğan, sarımsak ve yeşil yapraklı sebzeler başta olmak üzere sağlıklı gıdalarla beslenmeye çalışalım. Ayrıca, yaşantımızda sporu eksik etmeyelim…