Görüş Bildir

KALEMİN DİLİ

GÜZEL İŞLER OLUYOR?..(2)

Evet, dünden devam diyerek, sohbetimizi sürdürüyoruz.. Bugün de, yatırım alanında, yapılan ve yapılması hedeflenenlere bir bakalım!…120 gündeki olup-bitenler nelerdir?

OTOGAR VE HASTANE KAVŞAĞI!…

Otogar.. Hiç kuşkusuz ki bir kentin, ilk anda görülen "yüzüdür".. Yani ayna!.. Ki o şehrin halk deyimiyle "ne mal olduğunu" gösteren, bir vitrin.. Diyarbakır Otogarı da, yıllar yılıdır hep sıkıntılı, hep "belli bir çıkmazın", içinde, debelenip durmuştur..

***

İşte buraya da bir neşter atıldı.. Yol, trafik akışı, otogara giriş.. Hepsi yeniden dizayn edildi!.. Albeni oluştu..

***

Hele ki, Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin kavşağı.. Özellikle hemzemin geçidi.. Tam bir felaket, tam bir "trafik terörünün" cirit attığı bir nokta.. Gün kazasız, gün vukuatsız geçmediği gibi; "bir köy görüntüsünde" idi…

***

Vali Güzeloğlu.. Bizim de, ısrarlarımız, yazıp-çizmelerimiz.. Bu bölgedeki esnafın, hastane yönetimlerinin de dahiliyle; "el atıldı?".. Ve 20 gün içerisinde; "modern bir kavşak" oluşturuldu.. Demek istenilince oluyor..

***

ŞEHİR TRAFİĞİNE DAİR ÇÖZÜM..

Bu minvalde, Güzeloğlu ve ekibi.. Aktarılan bilgiler noktasında; "ciddi, kesin çözüm üretici ve uzun vadeli" şifa sağlayacak, bir çalışmanın içerisinde.. Gerek, şehiriçi, gerekse çevre yollarının bitirilmesi noktasında; "önemli" bir sürecin işlemeye başlaması için, düğmeye basılacak.. İlk hamle de, Elazığ yolu üzerine olacak.. Çünkü, "ana tıkanma" noktası bu bölge.. Güzeloğlu'nun ifadesiyle; "şehir trafikte nefes alacak projemiz geliyor?"..

***

SUR VE BURÇLAR!..

Dün buradan isyan etmiştim… Sur'ların perişan hali, taşların sökülüp uç kuruşa satılması, çevresel tahribata dair; "tarihe vurulan ihanet hançeri" serzenişime, öfke içeren söylemlerime karşı Vali Güzeloğlu hayli duygulanmış olacak ki, dün sabah beni aradı?..

***

Hassasiyetime karşı, duygularını paylaştı.. Hırsızlara, talancılara "kesinlikle" taviz verilmeyeceğini ifade ederken, "Sur ve Burçları bakıma alıyoruz" müjdesini verdi…

***

Valilik ve Büyükşehir.. İki kurumun koordinasyonunda, Sur ve Burçlar "bakım ve onarıma" alınacak… Çevresel düzenleme yapılacak.. Surlar ışıklandırılacak.. Burçlar, gezilip görülecek ortama kavuşturulacak.. Bunun için de, 13.5 milyon lira yatırım öngörülüyor..

***

Diyarbakır'ın "varlığını ve tarihini" sembolize eden, Sur'larla ilgili bu plan, 2020'nin çeyreğinde, "hayat" bulacak?… Yani, baliciden, tinerciden, işgalciden, hırsızlardan arındırılmış olunacak?..

***

SANAYİ VE YATIRIMLAR…

Bu alanda da, Güzeloğlu aktif.. Bir taraftan, Tekstil OSB… Diğer tarafta Karacadağ Organize Sanayi Bölgesi.. Mevcut OSB.. Bir de, Lojistik İhtisas Organize Bölgesi.. BES İhtisas Organize Sanayi.. İlçelerdeki, OSB'ler. Silvan, Bismil ve Ergani...

***

2020'de bitmesi hedeflenen, 4. Oto Sanayi sitesi.. 814 işyeri olacak.. 2 bin 300 dönüm üzerinde kurulan, Oto Sanayi sitesi; şehrin ekonomisinde önemli bir sirkülasyon sağlayacak… Güzeloğlu'na göre, tüm bunlar iki yıl içerisinde, bitirilmesi hedefleniyor.. Ki şuan, yüzde 70'lerde.. Bitimiyle, 25 bin kişi "istihdam" edilmiş olacak.. Çağrı merkezleri.. En yenisi, üç ay içerisinde, bitecek, bin 500 kişi işe alınacak..

 

ÇİFTÇİYE DESTEK

Özellikle, Kırsal Kalkınma Ajansı üzerinden yürütülen projeler, çiftçiye "nefes" aldırdığı gibi; yeni yatırımlara da yönlendiriyor.. Ki geçtiğimiz haftalarda, 500 ton sertifikalı doğum, bin çiftçiye dağıtıldı.. Yerli ve sertifikalı.. Yani, bölgenin kendi öz yerli "ürününe" yeniden, kavuşması demek.. Kulp ilçesinde, "İpek Böcekçiliğinin" geliştirilmesi.. Üreticilere bu yıl, 2 milyon 800 bin lira, destek verildi..

***

SAĞLIK VE EĞİTİM..

Bu iki alan.. Malumunuz benim için; "kırmızı çizgi..!" Müdavim okurlarım vakıftır bu duruma.. Taviz yok, sıfır tolerans.. İşte bu hassasiyet, Kayyum Güzeloğlu'nda daha bir fazla var.. Gerek aktardığı bilgiler ve gerekse sahadaki uygulamalarına baktığımda; "sorgulayıcı?"… İki kuruma, gerek valilik ve gerekse belediye yönünde, bir dizi "yenilikleri" içeren, çalışmaların olacağını!.. En önem arz edicinin de; "kurumsal" işleyişi aktifleştirmek!… Önümüzdeki günlerde; "bir çok" projemiz olacak… "İlkler" diyebiliriz.. 100 öğretmenin ardından, 100 öğrencinin de "yurt dışına" gönderilmesi...

***

 

SUR VE MELİKAHMET!…

Çukur ve barikat terörüyle virane edilen Sur'daki son duruma gelirsek.. Daha çok iş var.. Şehrin mimarisine özgü konutların inşaatı sürüyor.. Bitirilen konutlar var.. Alipaşa ve Lalabey'de, "kentsel dönüşüm" devam ediyor.. Gazi ve Melikahmet'teki "cadde sağlıklaştırması" kısm-i olarak bitti..

***

Ancak, Melikahmet ve Gazi Caddesindeki; "yol…" Ki benim burayla ilgili çok yazım oldu… Milyonlarca lira "heba" edildi, kim kime peşkeş çekti.. Müteahhidi kim.. Kontrolü kim.. Çevre ve Şehircilik.. Dönemin Belediye yönetimi; "nerde" diye, sorgulamıştım..

***

Burayla alakalı da, Güzeloğlu'nun bir çalışması var.. Özellikle, bu yolun hali hazırdaki bazalt taşla mı, yoksa "asfaltlama" sistemi uygulanarak mı, sorun çözülsün, fikrini, iki caddenin esnafına bırakmıştı.. Referandum yapılsın..

***

Henüz o referandum yapılmadı.. Sonuç ne çıkar bilmem, ama Gazi ve Melikahmet "caddesi" aslına uygun, ustalık bir işçilikle "çözülmesi" gerektiği taraftarıyım.. Asfalt, "cazibeyi, tarihi ve uygunluğunu" bozar.. Ve; işin yapımının da "ivedilik" alması gerektiğini de, hatırlatmak isterim.. Çünkü; "geçit vermez" hale geliniyor..

***

Sonuç itibariyle!.. İki günlük yazı, serimizi burada tamamlayalım.. Ama daha yazılacak çok "güzel iş ve şeyler" var.. Onu da zamana bırakırken!.. Kayyum Güzeloğlu'nun, diyorum ki, "Valiler" kararnamesinin ardından, Diyarbakır'da "göreve devam" kararı, Külliye'den çıkarsa "işte siz o zaman" Diyarbakır'a bi bakın; "güzel işler ve şeylerin" nasıl, peş peşe fikir, düşünce ve projelerle gerçekleştireceğini göreceksiniz...

 

 

***

İL YENİLİK PLATFORMU?..

Güzeloğlu.. Kentin genel gidişatına "yön verme" babında denir ya "istişare heyeti" işte bu minvalde "İl Yenilik Platformu Kuruldu?"… Bu platform; "kent yönetimi ve organizasyonuna" kurumsal işleyişte, "köprü" görevi yapacak.. Aynı zamanda; "denetim" bir de "yol gösterici" olacak.. Bu minvalde, hep bir fikrim olmuştu.. Ki yazmışlığım da oldu.. Diyarbakır'ın bir "ombudsman" akla, üst yönetime ihtiyacı vardır.. Akil heyet!…

***

GÜNÜN SÖZÜ

Üşenme, erteleme, vazgeçme, sıkı çalış, öğren ve keşfet..


Bu Makale 1254 kere okunmuştur.