Definecilerin talanı!

Diyarbakır'ın Dicle ilçesi kırsal Bozoba Mahallesi'nde, içindeki sarkıt, dikit ve kristalize kayaları ile dikkat çeken, şu ana kadar da herhangi bir envanter çalışması yapılmayan doğal mağara, definecilerin talanına uğradı.

Haberler 28.05.2021 - 11:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-Diyarbakrn Dicle ilçesi krsal Bozoba Mahallesinde, içindeki sarkt, dikit ve kristalize kayalar ile dikkat çeken, u ana kadar da herhangi bir envanter çalmas yaplmayan doal maara, definecilerin talanna urad.

Dicleye bal krsal Bozoba Mahallesi yaknlarnda bulunan; sarkt, dikit ve kristalize kayalaryla dikkat çeken doal maaray görenler, hayran kalyor. Giri ksmnn 1 metre geniliinde, 5 futbol sahas büyüklüünde ve yüksekliinin de yer yer 100 metreyi bulduu belirtilen maarann içindeki sarkt ve dikitler, definecilerin hilti ve benzeri araçlarla yaptklar kazlarda tahribata urad.

Defineciler, aydnlatma malzemeleri ve hilti ile kaz yapmak için çektikleri metrelerce uzunluktaki kablolar maara içinde brakyor. Onlarca çukur ve yerdeki yüzlerce sarkt ile dikit parças da tahribatn boyutunu ortaya koyuyor.

KORUMAYA ALINMASINI VE TURZME KAZANDIRILMASINI STYORUZ

lçenin tantm için çeitli geziler düzenleyen ve çou öretmenlerden oluan Seyyahlarla 10 Binlerin Yürüyüü Grubu üyelerinden öretmen Filiz Aküzüm, maarann korunup, turizme kazandrlmas gerektii belirterek, Arkadalarmzla Diclenin güzelliklerini, doa harikalarn tantmak için bir proje balattk. lçemizde bu turlar düzenlerken bu maaraya denk geldik. çine girdiimizde karstik bir yap olduunun farknda vardm. çeri girdiimizde muazzam ve ürkütücü bir manzara var ama bir o kadar da üzücü bir durumla karlatk. çünkü defineciler buraya da zarar vermi. Yerde kablolar var, hilti ile kaz yaplm. Maaradaki sarktlara, dikitlere, sütunlara zarar verilmi. Yerde yüzlerce parçack var. Bu bölgede ender rastlanan bu yapnn koruma altna alnmas ve turizme kazandrlmas yönünde yetkililerimizden destek bekliyoruz diye konutu.

Ana Sayfaya Git