Kazılarda yolsuzluk!

Kocaköy'deki kazı çalışmalarında yolsuzluk yapıldığı iddiası müfettişlik olurken müze müdürü açığa alındı.

Haberler 30.11.2021 - 00:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn Kocaköy ilçesi bata olmak üzere yürütülen baz kaz çalmalarnda yolsuzluk yapld iddiasyla balatlan soruturma, geniletilirken, Müze müdürü Vehbi Yurt, aça alnd. Bakanln gönderdii müfetilerin balatt inceleme ise sürüyor.

AMBAR BARAJI BÖLGES

Diyarbakrda ina edilen Ambar Barajnn kapsad bölgelerin sular altnda kalmasn önlemek adna Kocaköy ilçesinde Ekim 2018de 3 bölgede balatlan küçük çapl kaz çalmas için 16 ayda 17 milyon TL harcand, harcama kalemlerinin alt alta sralandnda büyük bir vurguna imza atld ortaya çkt.

HARCAMA KALEMLER

Kaz ödenek raporlarna göre; da bandaki kaz alannda Temizlik ve Dezanfektan Alm için 248 bin 234 TL harcama yaplan arkeoloji projesinde; Büro ve yeri Mefruat Almna 372 bin 312 TL, Krtasiye Büro Malzemesi ve Toner Alm için 193 bin 626 TL, bask ve cilt giderine 11 bin 945 TL harcanm gibi gösterildii belirlendi. Yiyecek almna 522 bin 118 TL harcanan, akaryakt almna 458 bin 59 TL gömülen kazda, Kaz Alanlar Kapatma Gideri olarak devletin kasasndan 382 bin 268 TL çkarld kaydedildi.

BAKANLIK MÜFETTLER

Kaz için 16 aylk zaman diliminde Serbest Muhasebeci Mali Müavir Hizmet almna 133 bin 653 TL ödendii örenilirken, bu vazifenin Diyarbakr Müzesi Muhasebecisi Emine çiçekin kz kardei Zeynep çiçeke verildii bildirildi. Skandal harcamalarla ilgili Eylül aynda Kültür Bakanlnn soruturma balatarak iki müfetti görevlendirerek, Diyarbakra gönderdi. Bu kapsamda Diyarbakr Müze Müdürü Vehbi Yurt aça alnd.

HARCAMA TUTARI 1.5 MLYON

Bakanlk yetkililerinden alnan bilgiye göre, bu tür kazlar için en fazla 1.5 milyon harcanabilecei bildiriliyor. Baraj alan olmas hasebiyle özel ihtimam gösterilen bu proje için harcama kaleminin yüksek tutulmasnn suistimal edildii ifade ediliyor. Arkeolojik kazlara ilikin rakamlar da Diyarbakrdaki vurgunu gözler önüne seriyor. 2019 ylnda Türkiye genelinde 487 kaz aratrma faaliyeti için 38 milyon bütçe ayrld belirlendi. Ambar mevkiinde yaplan küçük çapl kaz faaliyetleri için 2019 ve 2020 yllar arasnda harcanan meblan 17 milyon liray am olmas dikkat çekiyor.

YETKLLER ZAH EDEMEDLER

Gazetecilerin ulamaya çald Müze Müdürü Vehbi Yurt, Ben devlet memuruyum size konuamam deyip görümeyi sonlandrrken Projenin bandaki isimlerden Doç. Dr. Aytaç Cokun ise önce Burada yolsuzluk yok iddiasnda bulundu.

MÜFETLERN NCELES

Müfettilerin Diyarbakrn Kocaköy ilçesinde yürütülen kaz çalmalaryla ilgili harcamalar çok yönlü mercek altna ayrken, soruturma süreci kapsamnda aça alnan Yurtun yansra, kaz çalmalar yürüten dier ilgililerin de hakknda idari tasarrufda bulunulaca örenildi.

Ana Sayfaya Git