Yolsuzluğu Meclis araştırsın!

Büyükşehir'in ilk kayyımı Cumali Atilla döneminde yaşandığı müfettişlerce ortaya çıkarılan 5.5 milyon liralık yolsuzluğun Meclis tarafından araştırılması talep edildi.

Haberler 05.05.2021 - 02:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR - HDPli Semra Güzel, kayym yönetimindeki DBBye bal belediye ve halk otobüslerinin parasnn aktarld havuzdan yaplan 5,5 milyon TLlik yolsuzlua ilikin Meclis aratrmas açlmasn talep etti.

Halklarn Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakr Milletvekili Semra Güzel, kayym yönetimindeki Diyarbakr Büyükehir Belediyesinde 2017-2018 yllarnda, belediye ve halk otobüslerinin parasnn aktarld havuzdan yaplan yaklak 5,5 milyon liralk yolsuzluun aratrlmas için Meclise aratrma önergesi sundu. Önergenin gerekçesinde, para aktarlan havuz hesaptan otobüsü olmayan kiilere ve bir kooperatif bakanna çok sayda haksz ödeme yapld belirtildi. Soruturma kapsamnda çok sayda kiinin ifadesini alan mülkiye müfettii tevdi raporuna atfta bulunulan gerekçede, belediye bünyesinde çaltrlan belediye otobüsleri ve özel halk otobüslerinin gelirlerinin topland hesaptaki bir ksm paralarn hak etmeyen kiilere ödendiine dikkat çekildi.

VALLK GÖREVLENDRD

Otobüs letmesi Müdür Vekili Berat Can Güvenin, Diyarbakr Valilii tarafndan otobüs gelirlerinin aktarlmas için 15 Mart 2020 tarihinde resmi olarak görevlendirildiine iaret eden Güzel, gerekçesinde Valilik tarafndan görevlendirilen Güvenin hazrlayp bankaya gönderdii ödeme listelerinde otobüs sahibi olmad halde baz kiilere otobüs havuz hesabndan ödeme yapld tespit edilmitir. Bu kapsamda; Muhsin Talaya toplam 84 bin 808 lira, Uur Akbala toplam 272 bin 674 lira, Ömer Öngele toplam 168 bin 965 lira usulsüz ödeme yapld tespit edilmitir. Valilik tarafndan görevlendirilen Berat Can Güvenin Diyarbakr Büyükehir Belediyesini nitelikli bir ekilde dolandrd ortaya çkmtr diye belirtti.

ATLLANIN TALMATI

Özel Halk Otobüsleri Kooperatif Bakan Fesih Kayaya otobüsü için hak ettiinden yüksek miktarda tutarlar yatrld, Kayann banka hesabna hak etmedii halde 1 milyon 135 bin TL para aktarldn kaydeden Güzel, Müfetti raporuna göre tespit edilen usulsüz ödemelerin toplam 5 milyon 416 bin 411 liradr. Nitelikli dolandrclk yapld sonucuna varlan raporda, Fesih Kaya, Yusuf Sönmez, Ömer Öngül, Muhsin Talay, Umut Akbal, Maruf Narin ve Erdal Yamaç hakknda soruturma açlmas istenmitir. Daha önce Can Erdem olan ismini Berat Can Güven olarak deitiren otobüs iletmesi müdür vekili ikyetler üzerine aça alnmtr. Berat Can ifadesinde bütün ilemlerin belediye bakan Cumali Atillann talimat ile yapldn ifade etmitir. Dönemin kayyumlarndan Cumali Atillann ad birçok yolsuzlukla basna ve kamuoyuna yansmtr ifadelerini kulland.

TEK HESABA 2 MLYON

Müfetti raporunda, eski otobüs iletme müdürü Berat Can Güven tarafndan özel halk otobüsü sahibi ve kooperatif bakan Fesih Kayann hesabna usulsüz olarak 45 defa toplam 1 milyon 135 bin 240 lira aktarld, bunun 45 kere ayr ayr cezai sorumluluk douraca kanaatine varldn ifade eden Güzel, 23 yandaki Yusuf Sönmeze de toplam 2 milyon 156 bin 931 TL ödendii bilgisini de paylat.

BA SORUMLU GÖREVDE

Yolsuzluun ba sorumlularndan Berat Can Güvenin, uanda Güzelolunun Mülkiye Bamüfettii olduunu söyledi.

MECLS ARATIRMASI STED

Güzel, bu usulsüzlüklerin soruturma/kovuturma süreçlerinin salkl bir ekilde yürütülmesi, yolsuzlua bulaan kiilerin belediyelerde kimlerin referansyla nasl görevlendirildii, kamu kaynaklarnn nereye hangi amaçla aktarld, ilgili usulsüzlüklerin dönemin kayymlar dhil olmak üzere tüm sorumlularnn aça çkarlmas ve kamu yarar yönünde hangi tedbirlerin alnacann belirlenmesi amacyla Meclis Aratrmas istedi.

SEçM çALIMALARINDA KULLANILDI

Ortaya çkan yolsuzluk skandal kentte yank bulurken, usulsüzlüklerde ad geçen Berat Can Güvenin verdii ifade ortaya çkt. Güven ifadesinde, alnan paralarn AK Partinin seçim çalmalar kapsamnda kullanld söyledi. Seçim bürosu, seçim mitingleri ve seçim otobüsü için ödemeler yapldn ifade eden Güven, ayrca Cumhurbakannn Diyarbakra gelii ile ilgili olarak üst düzey yöneticilerine haricen ödemeler yapldn da aktard. Güven, paralarn eski kayym Cumali Atillann talimatyla seçim çalmalarnda harcandn söyledi.

Ana Sayfaya Git