ABD'de 100 gün sonraki başkanlık seçimleri için geri sayım başladı

Ülke koronavirüs salgını, ekonomide belirsizlik, artan işsizlik, polis şiddeti, ırkçılık karşıtı gösteriler ve seçimlere müdahale endişelerinin gölgesinde başkanlık seçimlerine hazırlanıyor.

Haberler 27.07.2020 - 11:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

NEW YORK- ABD, bir yandan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgnyla bouurken, dier taraftan tam 100 gün sonraki bakanlk seçimleri için geri sayma balad.

4 milyondan fazla vaka ve 148 binin üzerinde ölümle pandeminin gölgesinde 3 Kasmdaki seçimlere hazrlanan ülkede, Demokrat bakan aday Joe Biden, ABD Bakan Donald Trumpa kar yaracak.

Biden, Demokratlarn tek aday olsa da resmi adayl 17-20 Austosta Wisconsin eyaletinin Milwaukee kentinde düzenlenecek kongrede kesinleecek.

Trump ise 24-27 Austosta Floridann Jacksonville kentinde Cumhuriyetçi Partiden yeniden aday gösterilecei kongreyi eyalette vaka saylarnn rekor seviyelere ulamasnn ardndan iptal etti.

Donald Trump ayrca büyük keyif ald seçim mitinglerinden hem salgn yüzünden hem de kendisini de hayal krklna uratan tartmal Oklahoma mitinginin ardndan vazgeçmek zorunda kald. 77 yandaki rakibi Biden da bu süreçte hem kendi sal hem salgnn büyümesi endiesiyle miting yapmama karar ald.

- Biden anketlerde yar önde götürüyor

Anketlerde eski Bakan Yardmcs Biden yüzde 14 gibi iki basamaa ulaan farkla yar imdilik önde götürürken, ABDde salgnn büyümesinden sorumlu tutulan ve yeterli önlemleri almamakla eletirilen Trumpa ise destek azalyor.

Trump, seçimlere sadece üç ay kala kontrol altna alnamayan bir salgn, ekonomide belirsizlik ve siyahi Amerikal George Floydun polis iddeti sonucu hayatn kaybetmesinin ardndan balayan rkçlk kart protestolar ve polis reformlarna kar tutumu nedeniyle seçmenlerinin desteini kaybetti.

Salgn kontrol altna alnamaz ve ekonomi daha fazla zarar görürse, Trump imdiye kadar övündüü en güçlü silah güçlü ekonomi söyleminden de olacak.

ABDde isizlik oran salgn öncesi son 50 yln en düük seviyesi olan yüzde 3,5e kadar gerilerken, salgnla beraber 31 milyondan fazla kii isizlik bavurusu yapt.

- Seçimlere müdahale endiesi

Bir taraftan da seçimlere müdahaleden endie duyulan ABDde istihbarat yetkilileri; Rusya, çin ve rann seçim altyaps ve siyasetçilerin özel yazmalarn hedef alabilecei konusunda uyaryor.

Rusyann ABDdeki 2016 bakanlk seçimlerine müdahale iddialarnn ardndan özellikle Demokratlar yine benzer endieleri yaarken, Biden da Rusya ve dier ülkelere seçimlere müdahale etmeleri durumunda bedelini ödetecei uyarsnda bulundu.

-Bidenn bakan yardmcs kim olacak?

Yaklaan seçimlerin en merak edilenlerinden biri de Demokrat aday Bidenn bakan yardmclna kimin getirilecei oldu.

Biden, bakan yardmcs adayn hala açklamad ama bir kadn bakan yardmcs istediini daha önce dile getirdi.

Bakan yardmcl için konuulanlar arasnda California Senatörü Kamala Harris, eski ABD Bakan Barack Obama döneminde ulusal güvenlik danmanl yapan Susan Rice, Massachusetts Senatörü Elizabeth Warren, Minnesota Senatörü Amy Klobuchar, Altanta Belediye Bakan Keisha Lance Bottoms ve Michigan Valisi Gretchen Whitmer gibi isimler yer alyor.

- Posta ile oy kullanma endie konusu

Salgnn oy verme ilemini nasl etkileyecei belirsizliini korurken, posta ile oy kullanma da ülkede tartma konusu ve bu durum zaman zaman Trump tarafndan da gündeme getiriliyor.

Trump, posta yoluyla oy kullanmann ülke tarihinde seçimlerde en büyük yolsuzlua neden olacan iddia ediyor.

- Biden, Trumpn ald birçok karar tersine çevirme sözü verdi

Ald her tartmal kararla hem iç hem d politikada gündem olmaya devam eden Trump, seçimlere 3 ay kala seçmenlerine vaatlerde bulunmak yerine bu sefer rakibi Biden hedef alan bir kampanya yürütüyor.

Yaptrd akli denge testleriyle de çok konuulan Trump, bunamakla eletirdii 77 yandaki rakibi Bidenn da söz konusu testleri yaptrmas gerektiini savunuyor.

Demokrat aday Biden ise seçimleri kazanmas durumunda Trumpn göçmenler, baz Müslüman ülkelere ABDye seyahat yasa, ABDnin iklim anlamas ve birçok uluslararas kurulutan ayrlmas, ran nükleer anlamasndan çekilmesi gibi ald birçok karar tersine çevirme sözü veriyor.

Ana Sayfaya Git