DEAŞ elebaşının hareketliliği soruşturulmalı

İletişim Başkanı Fahrettin Altun: "DEAŞ elebaşının Suriye içindeki ve son olarak İdlib'deki hareketliliği hakkında kapsamlı bir soruşturma yapılmalıdır. DEAŞ'a ve elebaşına yardım, yataklık ve müsamaha edilmesinden sorumlu olanların araştırılması ve adalet karşısına çıkarılması gerekmektedir"

Haberler 29.10.2019 - 12:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ANKARA - letiim Bakan Fahrettin Altun, ABDnin terör örgütü DEAn eleba Ebubekir el-Badadiyi ölü ele geçirmesine ilikin, DEA elebann Suriye içindeki ve son olarak dlibdeki hareketlilii hakknda kapsaml bir soruturma yaplmaldr. DEAa ve elebana yardm, yataklk ve müsamaha edilmesinden sorumlu olanlarn aratrlmas ve adalet karsna çkarlmas gerekmektedir. ifadelerini kulland.

Altun, Twitter hesabndan yapt paylamda, DEA elebann öldürülmesinin, tüm dünyadaki terörle mücadele operasyonlar açsndan büyük bir baar, DEAn bölgede kalc olarak yenilmesine yönelik önemli bir adm olduunu vurgulad.

Bu mücadelenin, kesintisiz bir ekilde devam etmesi gerektiinin altn çizen Altun, Türkiye, her zaman olduu gibi, terörizmin bütün biçimleriyle mücadelede müttefiklerinin yanndadr. Ortaya çktndan beri DEAn büyük saldrlarnn hedefi olan Türkiye, tüm imkanlaryla bu terör örgütüne kar youn bir ekilde mücadele etmitir. deerlendirmesinde bulundu.

Altun, Türkiyenin Musul Bakonsolosluu ve Reina gece kulübünün de aralarnda bulunduu DEA saldrlarnn dorudan Badadinin emriyle gerçekletiini hatrlatarak, saldrlar sonucunda 304 Türk vatandann hayatn kaybettiini, bin 338 kiinin yaralandn aktard.

Türkiyenin son dört ylda DEAa kar 2 binden fazla operasyon gerçekletirdiini belirten Altun, Türkiyede DEA ile balantlar nedeniyle gözaltna alnan ve hüküm giyen yaklak bin 200 kiinin bulunduunu, bu kiilerin yarsndan fazlasnn 40 farkl ülkeden olduunu ifade etti. Altun, açklamasn öyle sürdürdü:

DEA elebann Suriye içindeki ve son olarak dlibdeki hareketlilii hakknda kapsaml bir soruturma yaplmaldr. DEAa ve elebana yardm, yataklk ve müsamaha edilmesinden sorumlu olanlarn aratrlmas ve adalet karsna çkarlmas gerekmektedir. Türkiye, YPG ile DEA arasnda uzlamalara varldna dair haberlerden ve YPGnin geçen hafta yapt gibi tutuklu DEA üyelerini cezaevlerinden salverme tehditlerinden duyduu endieleri dile getirdi. Uluslararas koalisyon, bunlarn önlenmesine yönelik admlar atmaldr. Cumhurbakan Erdoan, Türkiyenin bu tür terör faaliyetlerine kar güvenlii salamaya hazr olduunu ifade etmitir. Suriyedeki binlerce yabanc teröristin Avrupadan geldii göz önüne alndnda, Avrupa ülkelerinin bu sorunla baa çkma yönünde ciddi bir sorumluluklar bulunmaktadr.

Harekatlarn gerekliliini gösterdi

Türkiyenin, giri yasa uygulananlar listesine 151 ülkeden 76 bin 818 kiiyi dahil ettiini aktaran Altun, yabanc terörist olduu üphesiyle 102 farkl ülkeden 7 bin 600den fazla yabanc uyruklu kiinin snr d edildii bilgisini verdi.

Altun, 12 geri gönderme merkezinde, ilemleri devam eden terörist üphelisi 813 yabanc uyruklu kiinin bulunduunu belirterek, bu kapsamda dier ülkelerle yaplan i birliinin önemine dikkati çekti.

çözümlenememi bir Suriye sorununun uluslararas güvenlikte yol açt tehlikeleri ve Türkiyenin snrlarn bu terör örgütlerinden temizlemeye ne kadar kararl olduunu belirttiklerini hatrlatan Fahrettin Altun, unlar kaydetti:

Önceki gece gerçekletirilen operasyon, Türkiyenin meru endielerini ve snrlarnda gerçekletii harekatlarn gerekliliini bir kez daha gösterdi. Terör örgütlerine kar i birliinin, elebalarnn öldürülmesiyle sona ermemesi, bu örgütlerin tüm hücreleri ortadan kaldrlncaya ve örgüt üyelerinin tamam adalete teslim edilinceye kadar devam etmesi gerektiine inanyoruz. Son olarak, Suriyedeki ve bölgedeki genel istikrar ve güvenlik için herhangi bir terör örgütüne verilen destein tehlikelerini vurgulamak istiyoruz. Uluslararas toplum, terörizm tehdidiyle mücadele etmek için birlik olmaldr.

Ana Sayfaya Git