Çocuklarda matematik becerilerini artıran devre keşfedildi

Bilim insanları, çocuklarda matematik becerilerini artıran bir beyin devresi keşfetti. Yeni keşifle beraber çocukların matematiksel yeteneklerinde ve öğrenme zorluğu yaşayan çocuklarda gelişmelerin kaydedilebileceği düşünülüyor.

Haberler 14.04.2022 - 02:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yeni bir aratrmaya göre; artk matematikte iyi olmak herkes için mümkün olabilecek. California, Stanford Üniversitesinden Dr Hyesang Chang ve ekibi beyinde matematik becerilerini artran bir devre olduunu ortaya çkard.

Devre, IPS (intraparietal sulkus) olarak bilinen figürlerin ilenmesinde yer alan ve anlarn depoland hipokampusla balantl olan ban arkasna yakn bir alan tetikliyor.

çocuklarda toplama ve çkarmay örenmeden önce, 4 veya 6 gibi hangi soyut sembolün hangi nicelii temsil ettiini örenilmesine ve alglanmasna say duyusu deniyor. Uzmanlar, IPSnin say ilemede bir rol oynadn biliyorlard, ancak say duyusunu örenmeyle ilgili devreler imdiye kadar bir sr olarak kald.

ETKL MÜDAHALELERLE SAYISAL BECERLER ARTABLR

California, Stanford Üniversitesinden Dr Hyesang Chang unlar söyledi: Matematiksel beceri gelitirme, say duyusuna, nicelikler arasnda ayrm yapma yeteneine dayanr. Entegre say duyusu eitim programmz, örenme güçlüü çeken çocuklar da dahil olmak üzere çok çeitli matematik becerilerinde çocuklarda etkiliydi. Örenme kazanmlarnda bireysel farkllklar öngören hipokampal-parietal devreleri belirliyoruz.

Chang sözlerine eitim yönteminin önemini vurgulayarak devam ediyor: çalmamz, temel say duyusu becerilerinin kazanlmasn öngören yeni bir beyin devresini tanmlyor ve etkili müdahaleler ve bilisel eitime yantn izlenmesi için salam bir hedef tanmlyor.

Aratrmaclar, yedi ila 10 yalar arasndaki 96 Amerikal çocukta hipokampus ve dier beyin bölgeleri arasndaki senkronize aktiviteyi inceledi.

DÖRT HAFTALIK BR PROGRAMLA GELMES MÜMKÜN

Dr Chang unlar söyledi: Erken çocukluktaki say duyusu, akademik ve profesyonel baary etkiler ve açklar, matematiksel yeteneklerde ömür boyu süren bozulmalarn nedeni olarak görülür. Önemine ramen, say duyusu örenmeyi destekleyen beyin devresi mekanizmalar tam olarak anlalamamt. Burada, ilkokul çandaki kz ve erkek çocuklarda temel say duyusu öreniminin altnda yatan beyin devre mekanizmalarn belirlemek için teorik olarak motive edilmi bir eitim program tasarladk.

Dört haftalk bütünletirici say duyusu eitim programmz, sembolik Arap rakamlar ve miktarn sembolik olmayan temsilleri arasndaki ilikilerin anlalmasn kademeli olarak güçlendirdi.

Say duyusu eitim programmzn, örenme güçlüü çekenler de dahil olmak üzere çok çeitli matematik becerilerinde çocuklarn gelitiini gördük.

Ana Sayfaya Git