Çarşıdaki cinlikler

Yaş sebze-meyvenin mutfak harcamasını olumsuz etkileyen önemli unsur olduğuna işaret edilirken, market bir yana pazardaki fiyatların da el ve cep yakmaya devam ettiği belirtildi.

Haberler 04.10.2021 - 00:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çar pazarda ve marketlerde fiyat ayn olan peynir çeitlerinde gramaj farkllklar dikkat çekerken aldklar talimatla et fiyatn indirenler olduu görüldü. Türk-, geçen hafta eylül ay için açlk snrn aylk 3 bin 49 TL, günlük 102 TL, yoksulluk snrn da 9 bin 932 TL olarak açklad. Bu periyodik aratrmann detaylarnda çar pazardaki etiket oyunlar da dikkat çekti.

TÜRK-N ARATIRMASINDAN DETAYLAR ÖYLE:

Aratrmaya göre peynirde etiket oyunlar var. Etikette fiyat ayn gözüken farkl peynir çeitlerinin paketi 700-800-900 gram olunca kilogram fiyat da farkllk gösteriyor. Ancak etikette hepsi ayn fiyat. Yourtta da görülen bu farkllk, henüz süte yansmam. Süt halen 1 litrelik paketlerde satlyor.

Et, tavuk, balk, sakatat, bakliyat ürünlerinin bulunduu grupta et fiyat genelde ayn kalrken aratrmada u vurgu yapld: Ancak baz marketlerde -aldklarn ileri sürdükleri talimat gerei- son hafta indirim dikkat çekti. Tavuk fiyat ayn kald. Sakatat (cier, böbrek, yürek) ürünlerinden cierin fiyat neredeyse kuba etin kilogram fiyatn geçti. Kuzu cierin kilosu 90 TL oldu.

LÜFER 150 TL

Av sezonunun açlmasyla balk fiyatnn ilk hafta yüksek olduu ancak ilerleyen haftalarda biraz gerilediine iaret edilen aratrmada, Ancak geçen yla göre tezghlarda yine yüksek düzeyde satlyor. Bu arada hesaplamaya dahil edilmeyen lüferin 150 TL, ithal somonun 120 TL kilogram fiyatyla satldn belirtmek gerekiyor.

YUMURTA FYATI ARTMAYA DEVAM EDYOR

Yine aratrmada yumurta fiyatndaki artn devam ettii, bakliyat ürünlerinin (kuru fasulye, krmz-yeil mercimek, nohut, barbunya vb.) fiyatnn da artt vurguland.

YA SEBZE-MEYVEDEK FYAT ARTII, MUTFAI VURUYOR

Ya sebze-meyvenin mutfak harcamasn olumsuz etkileyen önemli unsur olduuna iaret edilirken Market bir yana pazardaki fiyatlar el ve cep yakmaya devam etti. Hesaplamada, fiyat nispeten yüksek bamya, börülce, çilek, yemi, hünnap gibi ürünler darda tutulmasna ramen geçen ay 7.5 lira olan ortalama meyve-sebze kilogram fiyat bu ay 8.28 TLye yükseldi. Bu kapsamda sebzenin kilosu 6.67 liradan 8 TLye, 8.64 lira olan meyve fiyat 8.70 TLye çkt.

ZEYTN VE ZEYTNYAI FYATI YNE YÜKSELD

Aratrmaya göre ekmek, pirinç, un, makarna, bulgur, irmik gibi ürünlerin bulunduu grupta; yoksul sofrasnn önemli gda maddesi ekmek fiyat deimedi. Pirinç ile un fiyat da ayn kalrken irmik ve bulgur fiyat artt. Tereya, margarin ve ayçiçei ya fiyat deimedi, zeytinya fiyat yükseldi. Siyah ve yeil zeytin fiyat bu ay yine artt. Baharat ürünleri (kimyon, nane, karabiber vb.) fiyat ayn kald.

Ana Sayfaya Git