İsot çiftçisine 'acı' geldi!

Geçen yıl tarlada 3 TL’ye satılan isot biberi, bu yıl ise 1 TL’ye satılıyor. "Üretemeyecek duruma geldik" dedikleri Urfa'nın vazgeçilmezi isot, çitfçiye "acı" gelmeye başladı.

Haberler 08.10.2021 - 00:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mehur krmz biberi isot yetitiricileri, bu yl istedii geliri elde edemedi. Geçen yl tarlada kilosu 3 TLye satlan isot, bu yl artan mazot, gübre ve ilaç gibi girdi masraflarn aksine, 1 TLye kadar dütü. Beklentileri karlanmayan çiftçi, zarar azaltmak için isotlar kendisi toplayarak, içilikten kazanmaya çalyor.

14 SAAT çALIIYORLAR

Suruçun Mektelan (Oymakl) Mahallesinde 15 dönümlük bir alana isot eken Küçük ailesi, sabah 04.00ten akam 18.00e kadar zamann tarlada çalarak geçiriyor. Kavurucu scakta ei ve iki çocuuyla sabahtan akama kadar çalan Sedat Küçük, gün içerisinde topladklar biberleri Suruç ilçe merkezine getirerek satyor.

7 AYDIR EMEK VERYORLAR

ubat aynda 15 dönümlük arazisinde isot ektiini aktaran Küçük, 7 aydr tarlaya emek verdiklerini söyledi. Küçük, Aylardr otuyla, böceiyle, sulamasyla birlikte çok zorluk yaadk. 7 ayn sonunda isot toplanma aamasna geldi. Fakat bu sene isotun fiyat oldukça düük. Yaklak 50 bin TL masrafm oldu ama biz halen bu fiyatn yarsn çkaramadk. Bunun için 15 yandaki kzm okuldan almak zorunda kaldm. Zaten masraf ettik ve zarardayz. En azndan içilie para vermeyelim dedik. çilii biz yapmamza ramen hala zarar ediyoruz dedi.

GÜBREYE ZAM, SOTA NDRM

Geçen yl isotun kilosunun tarlada 3 TLye satldn hatrlatan Küçük, bu yl bir kilo isotun 1 TL 10 kurua dütüüne dikkat çekti. Mazot, ilaç ve gübreye zam gelmesine ramen biber fiyatnn dütüünün altn çizen Küçük, Mazotun fiyat geçen seneye göre 2 kat artt. Geçen sene 4-5 TL olan mazot bu sene 8 TL oldu. Gübre geçen sene 3 TL idi bu sene 5 TL 50 kuru. laç ta yine ayn ekilde zamland. Bu fiyat artlarna ramen isotun fiyat ise tam tersine 3te 2lik bir gerileme oldu diye belirtti.

EN AZ 4 TL OLMALI

Var olan koullar altnda çiftçilik yapmann çok zorlatn sözlerine ekleyen Küçük, bu nedenle çiftçilerin desteklenmesi gerektiini söyledi. Küçük, Bunun dnda bir yol yok. Bu sene isotun kilosunun minimum 4 TL olmas lazmd. Yoksa çiftçiler ekmek yiyemez. Ben, kzm ve eim hep beraber çalyoruz. Buna ramen zarar ediyoruz. Zaten tarlada olgunlaan isotun yars maalesef bozuldu yada krld dedi.

GÜNDE 700 KLO TOPLANIYOR

Günde 700 kilo isot topladklarn ifade eden Küçük, Topladktan sonra atl arabaya yükleyerek ilçe merkezine götürüyorum. Burada ya tek bamza esnafa satyoruz ya da sebze haline giderek ücretsiz denilecek bir ekilde oraya brakyoruz ifadelerini kulland.

Küçük, çiftçinin bu koullar altnda çalmasnn daha fazla mümkün olmayacan sözlerine ekleyerek, desteklenmesi için çarsnda bulundu.

Ana Sayfaya Git