Aşılamada 2. aşama!

Türkiye'de toplumsal aşılamada 2. aşamanın sonuna yaklaşıldı.

Haberler 06.05.2021 - 01:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Toplumsal bakln salanabilmesi için Koronavirüs Bilim Kurulunun tavsiyeleri dorultusunda, Salk Bakanlnca belirlenen Kovid-19 As Ulusal Uygulama Stratejisine göre, 14 Ocakta ülke genelinde balatlan toplumsal alamada, ikinci aamann sonuna gelindi

Alama takvimine göre, u an ikinci aamann A grubunda yer alan hizmetin sürdürülmesi için öncelikli sektörlerin çalanlarna alama yaplyor. lgili gruplarla 55 ya ve üstünün alama ilemlerinin tamamlanmasnn ardndan a teminine paralel olarak a sras 50-54 yalarndaki vatandalara gelecek

Toplumsal bakln salanabilmesi için Koronavirüs Bilim Kurulunun tavsiyeleri dorultusunda, Salk Bakanlnca belirlenen Kovid-19 As Ulusal Uygulama Stratejisine göre, 14 Ocakta ülke genelinde balatlan toplumsal alamada, ikinci aamann sonuna gelindi.

çinin Vuhan kentinde Aralk 2019da ortaya çkan Kovid-19un ksa sürede dünyaya yaylmaya balamasnn ardndan Türkiyede ilk vaka 11 Mart 2020de tespit edildi.

lk vakann görülmesinin üzerinden geçen sürede, Kovid-19la mücadele kapsamnda kstlama, tam kapanma, esnek çalma, uzaktan eitim ve zorunlu maske kullanm gibi birçok tedbir hayata geçirildi.

Bu süreçte, bilimsel çalmalarla bireysel ve toplumsal açdan salgndan korunmada en etkili yol hzla gelitirilen Kovid-19 alar olarak gösterildi.

A gelitirme çalmalar sonucunda çeitli ülkelerde BioNTech, SinoVac, Moderna, Sputnik V ve AstraZeneca alar uygulanmaya baland.

Toplumsal bakln salanabilmesi için ülke nüfusunun yaklak yüzde 70ini alamak için risk gruplar göz önünde tutularak planlama yapld. ngiltere ve srail, en ksa sürede nüfusunun büyük bir ksmn alayabilen ülkeler arasnda yer ald.

- Türkiyede u an iki farkl a kullanlyor, üçüncü a yolda

Bu süreçte Türkiye, bir yandan yerli a çalmalarna arlk verirken dier yandan ise yurt dndan a temin etmek için harekete geçti.

lk olarak SinoVac, ardndan BioNTech alarna eriim için anlamalarn yaplmasyla vatandalar tercihleri dorultusunda iki adan birini yaptrma imkann elde etti.

Sputnik V asnn, Türkiyede üretilmesine yönelik Rusya ile yaplan anlama sonrasnda ann ülkeye gelmesiyle birlikte üçüncü bir seçenek de söz konusu olacak.

çinden 30 Aralk 2020de Türkiyeye getirilen SinoVac asna, 14 gün süren analizlerin ardndan 13 Ocak 2021de Acil Kullanm Onay verildi ve ayn gün Salk Bakan Fahrettin Koca ile Bilim Kurulu üyelerine ilk doz uygulama yaplarak, a kullanma girdi.

BioNTech as ise 2 Nisan 2021de belirlenen hastanelerde uygulanmaya baland.

- Alama, Kovid-19 As Ulusal Uygulama Stratejisine göre iliyor

Salk Bakanl Covid-19 As Bilgilendirme Platformundaki tabloda yer alan bilgiye göre, bugün saat 14.24 itibaryla 1. doz uygulanan kii says 14 milyon 285 bin 950, 2. doz uygulanan kii says 9 milyon 891 bin 349 oldu. Toplam yaplan a says ise 24 milyon 177 bin 299 olarak kaytlara geçti.

Koronavirüs Bilim Kurulunun tavsiyeleri dorultusunda, Salk Bakanlnca belirlenen Kovid-19 As Ulusal Uygulama Stratejisine göre, 14 Ocakta ülke genelinde toplumsal alama balatld.

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan da 14 Ocakta Ankara ehir Hastanesine gelerek asn yaptrd.

Alama takvimine göre uygulanan toplumsal alamada, ilk aamada 14 Ocakta salk çalanlarna ilk doz a uygulanmaya balad.

Salk çalanlarnn ardndan dier gruplarn alanmas aamasna geçildi. Bu kapsamda, 19 Ocakta huzurevleri ve bakmevlerinde kalanlar ile onlarn bakmndan sorumlu kiilerin yan sra 90 ya ve üzerindekiler evlerinde aland.

Bilim Kurulunun deerlendirmesi sonrasnda 21 Ocakta 85 ya ve üzerindeki vatandalar da evlerinde alanmaya baland.

Öte yandan, 21 Ocakta eczane ve ecza deposu çalanlar ile eczaclk fakültelerinin stajyer örencilerinden isteyenler ann ilk dozunu oldu.

Program dahilinde 25 Ocak itibaryla 80 ya ve üzeri, 27 Ocaktan itibarense 75 ya ve üzerindeki vatandalar, salk kurulularndan randevularn alarak alarn yaptrd.

Salk çalanlarna ilk doz sonras 28 günün tamamlanmasn takiben 11 ubatta KorononaVac asnn ikinci doz uygulamas balad.

Kovid-19 ile mücadele sürecindeki alama kapsamnda, 11 ubatta 70 ya ve üzerindeki vatandalar da sisteme tanmland. A hakk tannan ve randevularn alan 70 ya üstü vatandalar, belirlenen salk kurulularnda alarnn ilk dozunu olmaya balad. Bu ya grubu, 28 gün sonra ikinci doz alarn oldu.

12 ubatta ise 65 ya ve üzeri vatandalar ile bu kiilerin 60 ya ve üzerindeki elerinin ilk doz alarnn uygulanmasna baland.

Bilim Kurulunun önerileri dorultusunda 13 ubat itibaryla kritik kamu hizmetlerinin aksamadan sürdürülebilmesini salamak ve topluma örnek olunmas amacyla Salk Bakan Fahrettin Kocann davetinin ardndan, kabine üyeleri ve üst düzey devlet yöneticileri de alanmaya baland.

24 ubatta Kovid-19 asnn ilk dozunu olan Milli Eitim Bakan Selçuk, öretmenlerin salk kurulularnda alarn yaptrabileceklerini bildirdi.

Bu kapsamda ilk olarak köy okullarnda görev yapan öretmenler ile ana snf öretmenleri aland. Süreç içinde bu gruplar, yüz yüze eitime balayacak ilkokul ile 8inci ve 12nci snf öretmenleri izleyecek. çok programl Anadolu liseleri, güzel sanatlar ve spor liselerinde yüz yüze yaplacak uygulamal eitimlere katlacak öretmenler alamada öncelikli olacak. Yüz yüze eitime balanacak ilkokul ve ortaokul kademesindeki özel eitim okullar ile dier okullar bünyesindeki özel eitim snflar öretmenlerine alamada öncelik tannacak.

28 Martta küresel Kovid-19 salgnyla mücadele sürecinde Türkiyede 14 Ocakta salk çalanlar ile balayan toplumsal alamada, yeni bir aamaya geçilerek 60 ya üzeri vatandalar ile eleri sisteme tanmland.

Salk Bakan Fahrettin Koca, sosyal medya hesabndan yapt açklamada Kovid-19 a programnda yeni gruba geçildiini duyurdu. Koca, As sisteme tanmlanm vatandalarmz 60 ya üzeri vatandalarmz eleri ile birlikte randevu alarak alarn olabilecekler. Ayrca baz risk gruplar da programa dahil edildi. bilgisini paylat.

Bakan Kocann paylamna göre risk grubundaki morbid obez, malign tümörü olan kanser ve diyaliz hastalar, down sendromlular ve immuno supresif tedavi alanlar da öncelikli a olmak için sisteme tanmland. Bu gruplar için alama, 29 Martta balad.

Kovid-19 ile mücadele kapsamnda ülke genelinde devam eden a uygulamas dorultusunda 20 Nisanda 55 ya ve üstündekilerin alanmasna baland.

55 ya ve üstündekiler, aile hekimlikleri ya da hastanelerden randevu alarak SinoVac veya BioNTech alarndan istediini yaptrd.

Salk Bakanlnn alama takvimine göre riskli meslek gruplar içinde basn kart olan gazeteciler de 31 Martta sisteme tanmland.

Bu kapsama giren gazeteciler randevularn alarak, belirlenen salk kurulularnda alarn yaptrmaya balad. Gazeteciler randevular srasnda BioNTech ya da SinoVac alarndan birini tercih etti.

Kovid-19 ile mücadele kapsamnda ülke genelinde devam eden a uygulamasnda muhtarlarn alanmasna da dün baland.

Öte yandan Türkiye Barolar Birlii (TBB), 40 ya ve üzeri avukatlarn öncelikli Kovid-19 a programna tanmlandn duyurdu.

TBBnin sosyal medya hesabndan dün yaplan yaplan açklamada, Avukatlar, 40 ya ve üzeri olmak üzere öncelikli a programna tanmlanmtr. Randevular hemen alnabilir. 40 ya alt, süreç içerisinde tanmlanacaktr. ifadelerine yer verildi.

- Alama, belirlenen takvime göre devam edecek

Alama süreci, Koronavirüs Bilim Kurulunun oluturduu takvim dorultusunda tamamlanacak. Alama, u an ikinci aama kapsamndaki kiilere gerçekletiriliyor.

kinci aamada A grubunda, hizmetin sürdürülmesi için öncelikli sektörlerin çalanlar bulunuyor. Bu sektörler, Milli Savunma Bakanl, çileri Bakanl, kritik görevlerdeki kiiler, zabta, özel güvenlik, Adalet Bakanl, cezaevleri, eitim sektörü (öretmenler ve öretim üyeleri), gda sektörü (SGK kaytlarna göre) çalanlar (frn, yemek fabrikalar, gda imalathaneleri, ambalajlanm su üreticileri gibi...), tamaclk (SGK kaytlarna göre) sektöründe çalanlar olarak sralanyor.

Söz konusu gruplarn alanmasnn ardndan alama süreci, 50-54 ya grubuyla devam edecek.

Vatandalar, Kovid-19 asna ilikin durumunu e-Nabz hesabndan veya 2023e ksa mesaj göndererek örenebilecek.

A olacak grup arasnda yer alan kiiler randevu ilemi için MHRS uygulamasna yönlendirilecek, vatanda, tarihi geldiinde randevu ald salk kuruluuna gidecek.

Ay uygulayan salk personeli vatandan 2. doz asn hangi tarihler arasnda yaptrabileceini belirleyecek. A uygulamas için vatandalar, Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS), e-Nabz hesab veya 182 üzerinden randevu alacak.

Ana Sayfaya Git