Beraat etti makam yok

Yerine kayyım atanan Ergani Belediye Eşbaşkanı Kaya, yargılandığı davada beraat etti. Kaya, karar kesinleşmesine rağmen göreve iade edilmedi.

Haberler 26.03.2022 - 00:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Görevren el çektirilen ve yerine kayym atanan Ergani Belediye Bakan Ahmet Kaya, yargland davada beraat etti. Kaya, karar kesinlemesine ramen göreve iade edilmedi.

31 Mart yerel seçimlerinde HDP aday olarak belediye bakan seçilen Ahmet Kaya, çileri Bakanlnn hakkndaki soruturmalar gerekçe göstererek 23 Mart 2020 tarihinde görevden uzaklatrlarak yerine ilçe kaymakam kayym olarak atand. Görevden uzaklatrlmasnn ardndan gözaltna alnan Kaya, emniyetteki ifadesinin ardndan savcln talimatyla serbest brakld.

SEçM FAALYETLER

Seçim döneminde katld HDP programlar, Nevroz, taziye ve kayym protestosunda yapt konumalar üzerine hakknda terör soruturmas açlan ve Örgüt Üyeliinden Diyarbakr 8inci Ar Ceza Mahkemesinde hakknda açlan davada yarglanan Kaya, görevden alndktan bir yl sonra beraat etti. Savcnn da beraat talep etmesi ve verilen beraat kararna itiraz edilmemesi üzerine karar kesinleti. Beraat kararna ramen Kayaya hala görevine iade edilmedi.

KAYA: DOSYADA FNANSA DAR TEK KELME YOK

Kaya, göreve iade edilmemesini hukuksuzluk olarak nitelendirdi. Kendisi hakknda hazrlanan iddianamede çok ar ithamlar olduunu ifade eden Kaya, ancak bu ithamlarn yarglama aamasnda dütüünü söyledi.

Bu tür yarglamalarda özellikle belediyelere kayym atanmas gerekçesinin banda örgüte finans aktarma iddiasnn geldiini hatrlatan Kaya, kendi dosyasnda finansa dair tek bir kelimenin olmadn söyledi. Yarglama aamasnda bu durumu kendisinin dile getirdiini ifaden Kaya, Hakime dedim. Dosyamda 75 kuruun nereye gittii belli deil deyin. Böyle bir kantla gelin her eyi kabul ederim. Ama öyle bir ey yok. Hiçbir kant yok. Suçlamalarn tümü delilsiz dedi.

KATILMADII ETKNLKTEN SUçLANDI

Baz suçlamalarn ise katld aday tantm programlar olduunu ifade eden Kaya, Düünün bir partiden adaysnz. O partinin aday tantm toplantsna katlyorsunuz. Bundan dolay suçlanyorsunuz. Böyle bir ey olabilir mi dedi. Suçlamalarn bununla snrl olmadn ifade eden Kaya, unlar söyledi:

En ilginci bir tanesi vard. DTKda açlk grevleri ile ilgili bir basn toplantsna katldm iddia ediliyordu. Katlmadm, katlmsam mutlaka hatrlayabileceimi söyledim. Ama yok katlmsn dediler. Fotoraf gösterin dedim, dosyanda görürsün dedi polis. Sonra dosya geldi, iddia edilen fotoraf içindeydi. Ama oradaki kii ben deildim. smi Ahmet Kaya olan baka birini ben olarak dosyaya koymular. Arkadan TC kimlik numaras farkl, fotorafta net görünüyor.

Düünün ayn dosyada yüzlerce kez benim kimlik numaram geçiyor, onlarca fotorafm var. Nasl oluyorsa fark edilmiyor. Paket eklinde oraya yerletiriliyor. Bu bile bunun nasl uyduruk bir iddianame olduunu gösteriyor.

BERAAT OYBRL LE VERLD, 15 GÜNLÜK TRAZ SÜRES YOK SAYILDI

Tüm bunlarn ortaya çkmasnn ardndan Diyarbakr 8. Ar Ceza Mahkemesi 30 Mart 2021 tarihinde beraat karar verildiini, kararn da 6 Mays 2021de kesinletiini ifade eden Kaya, Karar oy birlii ile verilmiti. Kararda stinaf yolunun da kapal olduu belirtiliyordu. Bu karara itirazlar da yaplmaynca beraat karar kesinleti.

Biz bunun ardndan göreve iade talebinde bulunduk. Yukardan bir müdahaleyle Türkiye hukuk tarihinde bir ilk gerçekletirildi. 15 gün süreç zaten bitmiti. çileri Bakanl 27 gün geçtikten sonra kamu zarar var iddias ile itiraz etti. stinafta 15 günlük itiraz sürecine ramen bu itiraz kabul etti. Dosyann hukuki süreci tamamlanmt. Sanki süreç tamamlanmam gibi, yasal olmayan bir müdahaleyle istinaf yolu açld dedi.

GÖREVDEN ALINMAMIZ VE GÖREVE ADE EDLMEMEMZ DE SYAS

Bu sürece çileri Bakanlnn müdahalede bulunduunu ifade eden Kaya, devam eden yarglamada yaanan süreci u sözlerle anlatt: Mahkeme süreci devam ederken göreve iade edilmeme gerekçesi olarak 8. Ar Ceza Mahkemesinde görülen dava gösteriliyordu. Bu davadan beraat ettik. Bundan sonra da bu defa görevden uzaklatrma gerekçesi olarak davann istinafta olmas gösteriliyor. Hukuki olarak da öyle bir durum var. Yarglama beraatla sonuçlanmsa ve itiraz kar taraf yapyorsa bu göreve iadeye engel deildir. Ama maalesef bu engelmi gibi gösteriliyor.

çileri Bakanlnn yapt tek bir ey var. Diyor ki davanz istinafta. stinaf kararn beklemek durumdayz. istinaftan da onanma çkarsa ancak belki iade ederiz gibi bir gerekçe sunuyorlar. Ama size unu temin ederim ki yarn istinaftan beraat onansa da iade olmayacak. Alnma sürecimiz nasl siyasi bir kararsa, göreve iade edilmememiz de siyasi bir karardr.

Ana Sayfaya Git