Çiftçi isyanı

Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, DEDAŞ’ın bir kısım çiftçinin destekleme primine hukuksuzca bloke koyduğunu iddia etti.

Haberler 05.04.2017 - 07:57 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Yeniehir ilçe Ziraat Odas Bakan Süleyman skenderolu, Dicle Edan Elektrik borcu bulunmad halde, çiftçilerin pamuk, msr ve buday desteklemesine bloke koyduunu iddia etti.

Geçtiimiz hafta cuma günü çiftçilerin hesaplarna aktarlan pamuk, msr ve buay desteklerinin Dicle Eda tarafndan Pazartesi gününden itibaren bloke edilerek el konulmasna veryansn eden Yeniehir lçe Ziraat Odas Bakan Süleyman skenderolu, Söz Habere konutu.

çiftçi Borç Batana Sürüklenmektedir

Diyarbakr genelinde desteklemelerini alamayan çiftçilerimizin bu durumu piyasay kötü yönde etkilemektedir. Piyasann bu kötü durumu çiftçimize ödenen pamuk ve dier destekleme kalemlerinin piyasaya yeniden kazandrlmasyla bölge rahat nefes alacaktr. Diyarbakr Yeniehir lçesinin nerdeyse yüzde 80i desteklemeden elde edilen parann ekonomiye akmas ile ayakta durabilmektedir. Ancak DEDAn uygulamalar nedeniyle para bloke edilerek çiftçimiz borç batana sürüklenmektedir. Yeniehir Ziraat Odas Bakanl olarak DEDAn blokeleri derhal kaldrlmasn talep ediyoruz.

Herkesin Hesaplarna Bloke Konuldu

Dicle Elektrik A.. DEDA bölge çiftçisinin tüm hak ve hukukunu gasp ederek çiftçilerin tarmdan kopmas için elinden geleni yapmaktadr. DEDA tarafndan hiçbir aratrma yaplmadan çKS sulu yazlan tüm arazilerde borcu olan veya olmayan herkesin hesaplarna bloke koymu ve pervaszca borcun ödenmemesi durumunda blokenin devam edeceini çiftçilerimize bildirmitir. Ayrca çiftçilerimizin büyük ksm Devegeçidi Sulama Birlii eliyle sulama faaliyetlerini icra etmekte ve buna karlk dönüm bazl ücret ödemektedir.

Yetkililerden Desteini Bekliyoruz

DEDAn bu hususu bilmesine ramen keyfi olarak çiftçilerimizin elektrik yoluyla sulama yaptklarn iddia ederek hesaplara bloke koyarak hizmet d kazanm yoluna gitmitir. Tüm bu hususlar dikkate alndnda Dicle Elektrik A.. (DEDA)n bölgeye hizmet amacndan sapm olduu ve sadece nam hesabna iler için hukuksuzluk yaratmaya devam ettii aikrdr. Bölgenin eko dinamikleri göz önüne alndnda tarmsal faaliyetlerin hayati önem tad ortadadr. Bu nedenle Sayn Valimizin ve siyasilerimizin hakl mücadelemizde yanmzda durarak destek vermelerini temenni ediyoruz dedi

DEDA, çiftçimiz Yüzde 35 Ödüyor

Dicle Elektrik Datm (DEDA) ise bölge genelinde çiftçilere tarmsal sulamada kullandklar elektrik için yüzde 65 dolaynda indirim yapld öne sürerek, çiftçilerin banka hesaplarna konulan blokeyle ilgili olarak öyle dedi;

Dicle Elektrik Datm olarak çiftçilerimize ciddi bir destek sunmaktayz. Türkiyenin baka hiçbir yerinde olmayan bir biçimde çiftçilerimizin tarmsal sulamada kulland elektriin bedelinde yüzde 65 dolaynda indirim uygulanmaktadr. Yan bamzda bulunan bir Adyamanda bir Gaziantepte, bir Marata bulunan çiftçi, tarmsal sulamada kulland elektriin bedelinin yüzde 100ünü öderken, bizim bölgemizdeki çiftçiler, kullandklar elektriin sadece yüzde 35ini ödüyorlar. Üstelik çiftçiye uygulanan bu indirimin tamamn irketimiz karlyor. Bu anlamda tarmsal destek söz konusuysa, en büyük destei Dicle Elektrik zaten yapyor.

25çiftçi Hakknda nceleme Yaplyor

Devegeçidi Sulama Birlii üyelerinden 25 kadarnn desteklemelerine devam etmekte olan inceleme sebebiyle bloke konulduunu öne süren DEDA, bölge genelindeki çiftçilerin oranlar hakknda açklama yapmad. Açklamada öyle denildi; Bölgenin enerji irketi olarak çiftçilerimizin maduriyet yaamas, desteklemelerini rahatlkla alabilmeleri için ne gerekiyorsa yapyoruz. çiftçilerimizin desteklemelerini daha çabuk alabilmesi için gerekli personel takviyesi salanrken, çalma saatleri de artrld. Desteklemelerine bloke konulan çiftçi says 25 kadardr. Bu çiftçilerimizin durumu ile ilgili incelememiz tamamlanmak üzeredir. Hakkaniyet adna bunun tamamlanmasnn beklenmesi gerekiyor. nceleme tamamlandnda gereken ne ise en ksa süre içerisinde yaplacandan kimsenin üphesinin olmamaldr.

Ana Sayfaya Git