Urartu Müzesinde 100 bin eser sergilenecek

Van'da, 2011'deki depremlerde hasar gören müzenin yerine Van Kalesi'nin güneyinde yapılan "Urartu Müzesi", kenti ziyaret eden turistlere başta Urartular olmak üzere birçok medeniyete ait yaklaşık 100 bin eseri görme imkanı sunacak.

Haberler 09.05.2018 - 09:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

pekyolu ilçesinde, 13 bin metrekaresi kapal 50 bin metrekare alan üzerine ina edilen Urartu Müzesi, açla hazrlanyor.

Kalknma Bakanl tarafndan Cazibe Merkezlerini Destekleme Program kapsamnda yaplan müzede inaat çalmalarnn ardndan eserlerin yerletirilmesine baland.

Uzman ekiplerce, depremde hasar gören müzeden tanan tarihi eserler, ekiplerin büyük titizlikle yürüttüü çalmalarla yeni yerlerine yerletiriliyor.

Bata Urartular olmak üzere, Selçuklular ve Osmanllar gibi birçok döneme ait yaklak 100 bin eserin sergilenecei müzenin, kenti turizmine büyük katk salamas bekleniyor.

- Muhteem bir eser

Vali ve Büyükehir Belediye Bakan Vekili Murat Zorluolu, AA muhabirine yapt açklamada, Vann kadim tarihiyle birçok medeniyete ev sahiplii yaptn, bu anlamda önemli bir tarihi mirasa sahip olduunu söyledi.

Kentin kadim tarihini yanstan eserlerin sergilendii müzenin depremlerde hasar gördüünü anmsatan Zorluolu, bunun yerine daha modern ve kente yakan yeni bir müzenin ina edildiini aktard.

naat tamamlanan müzede eserlerin son yerletirmelerinin yapldn anlatan Zorluolu, öyle konutu:

Müze, muhteem bir eser. çinde sergilenen eserler bakmndan da böyle. Müze tamamlandnda yaklak 100 bin eserin sergilenecei bir mekan olacak. 13 bin metrekare kapal alan olan Türkiyenin en büyük müzelerinden biri. Yln ilk çeyreinde açlacan düünüyordum ama mays sonuna kadar tamamlanacak ve görkemli bir ekilde oray da turistlerimizin ziyaretine açacaz.

- Tur programlarmza alacaz

Van Ticaret ve Sanayi Odas Yönetim Kurulu Üyesi ve turizmci Murat Beyaz ise müzelerin, turistlerin gittikleri kentte en az yarm gün daha kalmasn salayan önemli bir unsur olduunu söyledi.

Beyaz, Urartu Müzesinin ilgi uyandrdn, ziyarete açldnda tur programlarna ekleneceini ifade etti.

Turistlerin kentte kalmasnn daha fazla tantm ve daha çok ekonomik kazanç anlamna geldiinin altn çizen Beyaz, u ifadeleri kulland:

Dünyann en büyük Urartu Müzesinin tamamlanmasyla buray kolaylkla tur programlarmza alacaz. Kentimize çok büyük bir katma deer salayacak. Biraz gecikmeli oldu ama biz buna deeceine inanyoruz. Geçen günlerde içini gezme imkanm oldu. Gerçekten çok muhteem bir eser ortaya çkacak. Dünyann birçok yerinden insanlar buray görmek isteyecektir ve bu da kentimize deer katacak. Emei geçenlere teekkür ediyoruz ve en ksa zamanda açlmasn bekliyoruz.

Ana Sayfaya Git