5 soruda sağlıklı yaşam testi

Yaşam tarzımız ne kadar sağlıklı olursa hastalıklara karşı direncimiz o kadar fazla oluyor. Keza hastalıklar ile mücadelede en etkili tedavi şekli, hastalığın önlenmesi! Bunun için de yaşam tarzımızda öne çıkan bazı faktörleri gözden geçirmek ve bu farkındalıkla bazı düzenlemeler yapmakta büyük fayda var.

Haberler 23.10.2021 - 10:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Filiz YAA

DYARBAKIR-Kardiyoloji Uzman Prof. Dr. Ahmet Karabulut, dünyada ölüm nedenleri arasnda ilk srada yer alan kalp hastalklarnn da günlük yaam tarzndan dorudan etkilendiini belirtirken, hazrlad salkl yaam testi ile modern dünyann getirdii baz olumsuzlara kar nasl bir yol izlemek gerektii konusunda k tutacak açklamalar yapt, önemli uyarlar ve önerilerde bulundu.

Düzenli egzersiz yapyor musunuz?

Salkl yaamn temel koullarndan birini hareketsizlikten uzak kalmak yani düzenli egzersiz yapmak oluturuyor. Prof. Dr. Ahmet Karabulut Hareket art hatta hareket yaam tarzmzn merkezinde yer almal. Hareketsiz, duraan bir yaam süren kiiler yaa bakmakszn kalp hastalndan, tansiyona, diyabetten kansere kadar birçok hastala daha yatkndr. Salkl yaam için atacanz her adm sizi kronik hastalklardan uzaklatracaktr. Günlük hedef en az 5000 adm olmaldr. Admlama says 10 binin üzerine çktnda alnacak fayda artacaktr. Admlarnz tempolu ise göreceiniz fayda katlanacaktr. En azndan haftada üç gün 45er dakikalk düzenli, tempolu yürüyüü yaantnza ekleyin diyor.

Beslenme ekliniz nasl?

Tüm dünyada kabul görmü en salkl beslenme ekli Akdeniz diyetidir. Bu beslenme tarznn temelinde sebze ve kararnda zeytinya tüketimi ön plandadr. Et tüketimi lml miktarda yaplmal, ekmek tercihinde esmer tam tahll formlar tercih edilmelidir. Attrmalklar için meyve ve taze kuruyemiler tercih edilmelidir. Haftada 2 kez frnda ya da buulama yöntemiyle yaplm balk tüketimi sizi birçok hastala kar dirençli hale getirecektir.

Sigara ve alkol kullanyor musunuz?

Sigara ve alkol bütün dünyada en önde gelen bamllk türüdür. Özellikle tütün ürünleri tüketimi nedeniyle kalp- damar hastalklar ve kansere yakalanma riskinde ciddi art olmaktadr. Fazla miktarda alkol tüketimi ise kronik karacier hastalnn en önde gelen sebebi olduu gibi, alkol kullanm ile kanser geliimi arasnda da dorudan balant vardr. Alkol ve tütün ürünlerinden kaçnmak bizi kronik hastalklara kar koruyacaktr.

Gece yeterince uyuyor musunuz?

Gece uykusu vücudu tamir eder. Uyku vücudun dinlenme frsat bulduu tek zamandr. Uyku srasnda hücre tamirleri yaplr. Vücut kendisini ertesi güne hazrlar. 7 saatlik derin ve kaliteli uyku ile vücut yeni güne dinç balar. Uykusuzluk ile kalp hastalklar arasnda dorudan iliki vardr. Uykusuzluk çeken kiilerde ritim bozukluu ve kalp krizi riski artmtr. deal uykuya gidi saati gece 23:00-01:00 arasdr. Gece uykusu gündüz uykusundan daha kymetlidir.

Stresi yönetebiliyor musunuz?

Prof. Dr. Ahmet Karabulut, salkl yaam için olmazsa olmazlardan birinin de stresi kontrol edebilmek olduunu belirterek öyle konuuyor: Stres modern çan hastal olarak adlandrlabilir. Herkeste az ya da çok stres vardr. Stres hayatn her safhasnda ortaya çkabilir. Hafif stres motivasyon kayna dahi olabilir. Ancak yaantsnda stres yükü orta ya da ar olan kiilerin kronik hastalklara yakalanma riski daha yüksektir. Uzun süreli stres mutsuzluk ve depresyon demektir. Stres ile etkin mücadele bizi kronik hastalklardan uzaklatracaktr. Stres ile mücadelede farkl yöntemler kullanlabilir. Günlük düzenli meditasyon stresi azaltmada belirgin fayda salayabilir. Vücudu dinlendirecek, günlük rutinden uzaklatracak küçük tatiller de strese çözüm olabilir. Tüm çabalarnza karn ar strese kaplyor, stresi kontrol edemiyorsanz uzman destei almak yaam kaliteniz ve salkl yaam sürdürebilmeniz adna fayda salayacaktr diyor.

Ana Sayfaya Git