"Akupunktur" freni

Geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulaması akupunktur ile alzaymırda anksiyete ve depresyon problemlerinde olumlu sonuçlar alındı.

Haberler 05.10.2019 - 11:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ABDde yaplan bilimsel çalma sonucu, alzaymrda geleneksel tamamlayc tp uygulamas akupunktur ile anksiyete ve depresyon problemlerinde olumlu sonuçlar alnd belirlendi.

Kadn Sal Dernei Bakan ve Akupunktur ve Fitoterapi Uzman Dr. Bura Buyrukçu, dünya genelinde 24 milyon kiiyi etkileyen ileri ya demans hastalarnn yaklak yüzde 60 ila 80inin alzaymr hastalarndan olutuunu söyledi. Alzaymrn, yallarda en sk görülen ölüm nedenleri arasnda yer aldn ifade eden Buyrukçu, hastaln ilk belirtisinin çevre ile iletiim kurma ve karar verme yeteneinin azalmas ile kendini gösterdiine iaret etti.

Buyrukçu, bu durumun ilerleyerek devam ettiini, zamanla kiinin günlük yaam aktivitelerini yerine getiremez hale geldiini, unutkanlklarn arttn, daha önce yapmad ve kendisi ile özdelemeyen davranlarda bulunmaya baladn aktard. leri seviyede ise hastalarn yaamsal davranlar unutmaya balandn belirten Buyrukçu, hastalarn bu aamada yemek yemesi gerektiini unuttuunu ve giderek yataa baml hale gelerek çoklu organ yetmezliine bal hayatlarn kaybettiini vurgulad.

- Akupunktur uygulamasnn çok baarl olduu bildirildi

Medikal tedaviler üzerine çok sayda çalma yaplmasna karn hala alzaymr hastalnn tedavisinde istenilen ölçüde baar yakalanamadn belirten Buyrukçu, bu hastalarnn genel durumunun düzeltilmesi, yaam kalitesinin iyiletirilmesi ve hastaln ilerleyiinin yavalatlmas amacyla geleneksel ve tamamlayc tp yöntemlerinin kullanlmaya balandn söyledi.

Akupunkturun da bu alanda kullanlmaya balandn anlatan Buyrukçu, Akupunktur, alzaymr hastalarnda sözlü ve motor becerileri artrarak ve duygu durum ve bilisel ilevlerini gelitirerek, hastaln seyrini ve hastalarn yaamn iyiletirebilmektedir. dedi. Buyrukçu, uygulama sonucunda, hastalarda demansa neden olan beyindeki plaklarn azaldn ve elektro akupunktur ile bilisel ilevlerin artrlabildiini söyledi. Buyrukçu, unlar kaydetti:

Clinical Practice Dergisinde editör seçimi olarak yaymlanan ve 45 ayr bilimsel makalenin incelendii çalma ile alzaymr hastalnda geleneksel tamamlayc tp uygulamalarnn baar oranlarna bakld. çalma, alzaymrda akupunktur uygulamasnn çok baarl olduu bildirildi. Bu alanda Amerika Birleik Devletlerinde Wellesley Collegede yaplan çalmaya göre, hastalar haftada 3-4 kez ve 3 ay boyunca seanslara alnd. Tedavi öncesinde alzaymr seviyesini ortaya koyan bir test yapld. Hastalara hem elektro akupunktur ile belli yerlere akm veriliyor hem de beraberinde standart akupunktur uygulamas gerçekletirildi. Aratrma kapsamnda üç ay sonunda, alzaymr seviyesinde ne kadar baarl sonuç alnd belirlendi. Aratrma ile alzaymr ve vasküler demans hastalarnda ortaya çkan depresyon veya yalanmann yol açt anksiyete ve depresyon problemlerinin ölçülebilir ekilde düzeldii, günlük yaam enerjisinin önemli ekilde artt tespit edildi.

Hastaln seviyesine göre hastann ayda ya da 3 ayda bir takip edildiini dile getiren Buyrukçu, u an uygulamada, ileri ya hastalarda unutkanlk baladysa seanslara haftada iki olarak balyoruz. Bunu hastalk ortaya çkmadan koruyucu bir yöntem olarak yapyoruz. Balangç ve orta evre hastalarnda akupunktur tedavisinden çok etkili sonuç alnyor. Yürüyebilen ileri evre hastalarnda da uygulama ile yaam kalitesi artrlabiliyor. diye konutu.

- Uygulama nasl yaplyor?

Alzaymr hastalarnda, daha önce bilimsel çalmalarla etkinlii belirlenmi olan ba, el ve ayaklara inelerin takldn ifade eden Buyrukçu, Birincisi ba dieri ayakta olmak üzere belirli noktalara elektro akupunktur uyguluyoruz. Bundaki amaç, bu noktalara hastaya zarar olmayan akm vererek noktalarn uyarlmas salanyor. dedi.

Buyrukçu, her seansn yaklak 40 dakika sürdüüne iaret ederek unlar kaydetti:

Uygulama ile ba ve ayaktaki noktalar uyararak, alzaymra neden olan plak ve baz stokinlerin miktarnn azaltlmas, artrlmas salanarak sistem düzeltilmeye çallyor. Geliim süreçlerine göre, haftada iki ve daha sonra hafta da bir olacak ekilde uygulamaya devam ediliyor. Akupunktur tedavisinin hiçbir yan etkisi bulunmuyor.

Ana Sayfaya Git