Ameliyattayken Çocuğu Doğdu

Testis kanseri olan 27 yaşındaki Murat Yılmaz, Dicle Üniversitesi’nde ameliyat olduğu sırada aynı zamanda çocuk sahibi oldu. 60 bin TL’ye yapılan ameliyatı Dicle Üniversitesi’nde ücretsiz olan Yılmaz, ameliyatın başarılı geçmesi ve çocuğunun dünyaya gelmesi nedeniyle çifte mutluluk yaşadı.

Haberler 15.03.2011 - 00:00 Son Güncelleme : 15.03.2011 - 00:00

DİYARBAKIR- Ameliyat olduğu sırada çocuğu dünyaya geldi. Bu ilginç olay Diyarbakırda yaşandı. Testis kanseri olan 27 yaşındaki Murat Yılmaz, Dicle Üniversitesi Hastanelerinde yapılan başarılı ameliyatla sağlığına kavuşurken, kendisi ameliyattayken dünyaya gelen çocuğu ile de çifte mutluluk yaşadı.

Testis kanseri olan Murat Yılmazın (27) ameliyatını başarıyla gerçekleştirdiklerini belirten Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doc. Dr. Yaşar Bozkurt, Üroloji polikliniğimize sağ yan ağrısı ile başvuran Murat Yılmazın (27) yapılan tetkiklerinde sağ böbreğinde tıkanıklık yapan ve ana toplardamarı çevreleyen retroperitoneal kitle tespit edildi. Hasta bize başvurmadan önce müracaat ettiği değişik hekimler tarafından bu kitlenin çıkartılması ameliyatının çok riskli olduğu ve ancak büyük merkezlerde yapılabileceği söylenmiştir. Ancak hasta, Üroloji kliniğimizde mesane ve prostat kanseri gibi büyük ameliyatların yapıldığını öğrenmesi üzerine polikliniğimize başvurdu dedi.

AMELİYAT BAŞARILI GEçTİ

Ameliyatın çok başarılı geçtiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Bozkurt, operasyon sırasında hiçbir sorun yaşamadıklarını kaydetti. Bozkurt,Operasyon sırasında ve sonrasında herhangi bir problem yaşamayan hastada kan transfüzyonuna dahi ihtiyaç duyulmadı.Kitle atar ve toplar damarlara yapışık olduğu için cerrahisi çok zordur. Ameliyat esnasında bu damarlardan birinin açılması halinde 1-2 dakika içerisinde vücuttaki kanı tamamen boşaltacak kadar riskli bir kanama olabilmektedir. Bizim için bu açıdan zor bir ameliyattı. Daha önce böylesi bir ameliyat yapmamıştık. Bu tür bir ameliyatı hastanemizde yaptığımız ilk ameliyattı. Ameliyat 2 saat sürdü. çok başarılı bir şekilde hiç kan transferine gerek kalmadan, üreteri açmadan kitleden sıyırarak ayırdık. Hiçbir kanama olmadı. Hastamız sağlığına kavuştu. Hastamızı bir iki gün içerisinde taburcu edeceğiz. Böylesi büyük ameliyatları hastanemizde yapıyor olmamız ve bunu bölge insanlarımıza hizmet olarak sunmamız bizim için gurur kaynağıdır. çünkü hasta batı illerine gidince ekonomik olarak, bedensel olarak ve çevreleri ile gitmek zorunda oldukları için de iş gücü kaybı olarak çok zahmet çekmektedirler. Bu bölgede bu hizmeti sunmak, onları mağdur etmemek en büyük kıvanç kaynağımızdır. Bundan sonrada bu tür hizmetleri vermeye devam edeceğiz dedi.

20-40 YAŞ ARASI ERKEKLERİN HASTALIĞI

Testis kanserlerinin 20-40 yaş arası erkeklerde sık görüldüğünü ifade eden Yrd. Doç. Dr. Bozkurt konuşmasını şöyle sürdürdü: Testis tümörü testiste bulunan çeşitli hücrelerden gelişen bir tür kanserdir.Bu yumurtalıklarda (hayalarda) ağrısız büyüme ile karakterize olan kanser tiplerindendir. Erken tanı kanserin tedavi edilebilme şansını arttırıyor. Kanserin tipine ve evresine göre değişik tedavi yöntemleri vardır. Hastada kesin testis tümörü şüphesi varlığında yapılacak olan ilk işlem o testisin cerrahi olarak çıkartılması ve patolojik incelemeye gönderilmesidir. Patolojik evreleme sonrası tümörün tipine ve klinik evreye göre hastaların bazılarına kemoterapi veya radyoterapi verilir. Bu tümörler en sık retroperiton olarak adlandırılan bölgedeki ve karın içindeki büyük damarlar yakınındaki lenf düğümlerine yayılırlar. İzlenen hastada bu bölgede büyüyen veya kemoterapi/radyoterapi ile gerilemeyen kitlelere cerrahi müdahale gerekebilir. Bu bölgedeki kitleler vücudun en büyük damarları olan ana atardamar ve toplardamarlara bitişik olduğu için cerrahisi zor ve risklidir. Ameliyat sırasında bu damarlardan herhangi birinin yaralanması riski olup böyle bir durumda hastanın hayatını tehdit edebilecek ciddi kanamalara neden olabilir. Bu nedenle bu ameliyatın tecrübeli ve deneyimli cerrahlar tarafınca titizlikle yapılması gerekir.

60 bin TLye yapılan ameliyat Dicle Üniversitesi Hastanelerinde ücretsiz yapılarak sağlığına kavuşan Murat Yılmaz ise Burada yapılan ameliyat lardaki başarı, batı illerinin birçok hastanesinde yoktur dedi.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır